Tek.no

Guide

Når harddisken bråker

Vegar Jansen
31 Aug 2010 06:00

Det aller meste av datautstyr kan mekkes til å bli mer stillegående. Men selv med stillegående kabinettvifter, vannkjøling og vifteløs strømforsyning vil du være prisgitt harddiskene dine. Disse har riktignok generelt blitt mindre støyende med årene, men du kan fremdeles komme over disker som kan hvine og knatre deg halvt sprø.

Her får du litt hjelp til å løse problemet på en eller annen måte.

AAM

Mange harddisker har en teknologi som kalles Automatic Acoustic Management, der diskens ytelse kan senkes for å gjøre den mindre støyende. Dersom du har en spesielt plagsom disk og uansett ikke har spesielle behov når det gjelder ytelse, kan det så avgjort være verdt å sjekke ut verktøyet WinAAM, som kjapt lar deg stille dette på hver enkelt harddisk. Programmet er gratis.

Flytt dem ut

Jo flere harddisker du har, jo mer støy og varme genereres. Lydmessig er altså det beste å ha så få harddisker som mulig, og flytte de andre ut og vekk. Her er det flere veier å gå - trenger du å ha dataene lokalt (eller ikke har nettverk) kan du spandere på deg et harddiskkabinett for å få en ekstern harddisk. Dette vil strengt tatt ikke gjøre disken mindre støyende, men om du ikke trenger tilgang til dataene så ofte kan du ha den avslått mesteparten av tiden.

Ellers finnes det selvfølgelig forskjellige former for lagring over nettverk, slik at du kan ha de fleste diskene i et annet rom. Stikkord her er hjemmeserver og nettverksdisk (NAS).

SSD

En Solid State Drive er en ny type harddisk basert på minneteknologi, og har derfor ingen bevegelige deler. Dersom ikke den relativt høye prisen er en hindring for deg vil det aller beste være å bytte ut din eksisterende bråkedisk med en slik stille og kjapp liten rakker.

Heng dem

Har du en stasjonær PC, er en av de mest virkningsfulle metodene å forhindre at vibrasjoner og lyder som genereres av harddisken forplanter seg og forsterkes gjennom kabinettet. Mange moderne kabinetter har derfor gummierte fester for diskene. Men det aller beste er å kunne henge disken helt fritt, og i handelen kan du finne noe såpass simpelt som en ramme med strikker for nettopp dette. Hvis du er litt MacGyver med gummi kan du sikkert lage din egen løsning også.


Den eneste ulempen med den nevnte kjøpeløsningen kan være at den krever en ledig 5,25-tommers brønn, og at du må passe litt på varmen dersom den henges slik at den ikke kjøles av luftgjennomstrømmingen. Du bør dessuten sikre disken dersom du skal transportere datamaskinen i ettertid.
 
Les også: Unngå PC-trøbbel i varmen
Artikkelen ble publisert første gang oktober 2009.

Les også
Fractal Design Array R2
Les også
Fractal Design Define R3
Les også
Få mindre støyende bærbar
Les også
Bare et lite bip
Les også
Smart lagring på nett
Les også
De viktigste diskverktøyene
annonse

Les også