Tek.no

Guide

10 herlige Mac-triks du ikke visste om

La oss gjøre hverdagen din litt lettere.

Teknofil.no
29 Apr 2013 18:00

Fem gode tips

Eier du en Mac er sjansen stor for at du også har Apples operativsystem installert, sansynligvis i form av OS X Mountain Lion. I korte trekk er det et lekkert operativsystem som du enkelt kan sette deg inn i, men som også har såpass mye dybde at selv de litt mer avanserte brukerne kan sette pris på det.

Vi kommer over en liste hos Macworld som tar for seg syv skjulte triks i Mountain Lion, og lot oss inspirere. Nå har vi også laget en liste for å gjøre Mac-hverdagen din hakket lettere:

1. Sett varslingene på pause

La oss begynne med en av de nye funksjonene som dukket opp i Mountain Lion, nemlig varslingssenteret. Dette er en tjeneste Apple lånte fra deres mobile operativsystem som skal holde deg oppdatert om ting som skjer på datamaskinen din. Innkommende e-poster, nye sanger som blir spilt og kalender-påminnelser blir alle vist med små ruter i høyre hjørnet på skjermen, for å holde deg oppdatert på alt som skjer.

Absolutt en fin funksjon i seg selv, men kanskje du av og til vil ha en liten pause fra den konstante oppdateringen? For å sette varslingssenteret på pause, og ikke skru det helt av, gjør du følgende:

 • På berøringsflaten på Macbooken din kan du dra to fingre inn fra høyresiden for å vise varslingssenteret. Ellers kan du trykke på strek-ikonet på verktøylinjen øverst til høyre på skjermen din.
 • Beveg musepekeren over varslingssenteret. Skroll så nedover, enten med datamusen eller berøringsflaten på Macbooken din.
 • Vips vil en helt ny bryter dukke opp, som lar deg ta en pause fra varslene.

2. Gjør en sikker tømming av papirkurven

Alt du sletter på datamaskinen, enten det er applikasjoner, dokumenter eller bilder, vil de først havne i papirkurven. Papirkurven finner du både i finder og på Docken, og du kan enkelt slette innholdet ved å høyreklikke og trykke på "tøm papirkurven".

Men, selv om innholdet er slettet fra både datamaskinen og tømt fra papirkurven, så er det ikke borte. Hvis du virkelig vil slette alle sporene, slik at de aldri kan bli gjenopprettet, kreves det «sikker sletting».

Alt du trenger å gjøre for å tømme papirkurven skikkelig er å holde inn Command-knappen når du høyreklikker på papirkurven, og det vanlige valget «tøm papirkurven» vil nå en ny tekst for å varsle deg om at driver med noe utenom det vanlige.

3. Ta full kontroll over ikonene dine

Øverst på skjermen din ser du verktøylinjen til OS X. Uansett hvilket program du bruker ligger den der på toppen og lusker. Derfor er det kanskje greit å vite at du kan justere på både Apple- og tredjeparts-ikonene som ligger der, slik at du får det akkurat som du vil ha det.

Det enkleste er å flytte rundt på Apple-elementene på toppmenyen. Vil du for eksempel ha WiFi-ikonet lengst ut til venstre, er det bare å holde inne Command-knappen mens du trykker på ikonet. Du vil så kunne dra rundt på det, og sette det akkurat der du vil.

Men, uansett hva du gjør vil du ikke kunne sette Apple-ikonene til venstre for tredjeparts-ikonene. Disse er heller ikke like enkle å flytte rundt på. For å flytte på dem må du nemlig gå igjennom følgende steg:

 1. Trykk på Eple-ikonet øverst i venstre hjørne, og gå inn på systeminnstillinger
 2. Gå inn på Brukere og Grupper (Users & Groups)
 3. Ved siden av Passord-fanen finner du alle programmene som starter automatisk når du logger deg på. Her kan du både fjerne og legge til programmer du vil skal starte når du logger deg inn, men også hvilke som skal skjules.
 4. Fjern programmene fra listen for å slippe ikonene på verktøylinjen

4. Ha full kontroll på skjermdumpene dine

Å ta skjermdump av det du jobber med i OS X er lekende lett.

I motsetning til for eksempel Windows har du en rekke ulike måter å utføre det på, og alle har hvert sitt bruksområde. Knappekombinasjonene er litt klønete, men så fort du blir vant til de forskjellige metodene kommer du til å takke oss:

 • Command + Shift + 3 - Ta bilde av hele skjermen. Bildet lagres automatisk.
 • Command + Shift + Ctrl + 3 - Ta bilde av hele skjermen. Bildet blir ikke lagret, men kan limes inn hvor du vil, for eksempel i et bilderedigeringsprogram.
 • Command + Shift + 4 - Velg område du vil klippe ut. Utsnittet lagres automatisk.
 • Command + Shift + Ctrl + 4 - Velg område du vil klippe ut. Bildet blir ikke lagret, men kan limes inn hvor du vil.
 • Command + Shift + 4, etterfulgt av mellomrom - Et kameraikon dukker opp, som lar deg fange et helt programvindu. Bildet lagres automatisk.
 • Command + Shift + Ctrl + 4, etterfulgt av mellomrom - Lik som forrige, foruten at bildet ikke lagres, men du kan lime det inn hvor du vil.

Men, det stopper ikke der. Du kan nemlig manipulere markeringsområdet hvis du holder inne enten alt-knappen, slik at området ekspanderer fra midten og ikke hjørnet, eller ved å holde inne mellomromstasten for å flytte på området.

5. Juster volum- og lysstyrke mer nøyaktig

Er det ikke irriterende når du skal skru ned volumet på musikken din, men det er hakket for mye? Eller at skjermen er akkurat litt for lys? Vel, det skjer kanskje ikke så ofte, men Apple har i hvert fall tilrettelagt for at du skal kunne være så nøyaktig som du bare vil.

Holder du inne alt- og shift-knappene mens du justerer lys eller volum, vil du nå kunne kontrollere nivået med langt større nøyaktighet.

Hvis du vil ha rask tilgang til lydpanelet i OS X kan du holde inne alt-knappen mens du trykker på en av volumknappene på tastaturet.

Gå til neste side, så tar vi for oss oss fem triks du trenger hvis Macen henger seg »