Til hovedinnhold
GuideTek-lesernes beste nettleserutvidelser

Bruker du de samme nettleser­tilleggene som andre Tek-lesere?

Vi fikk tips om mange spennende nettleserutvidelser.

De første tipsene »

For en uke siden spurte vi dere hvordan nettleseren deres var konfigurert og hvilke nettlesertillegg dere ikke klarer dere uten.

Vi fikk inn en solid bunke svar, og mens overraskende få av dere gjør store endringer i hvordan selve nettleseren er satt opp, viste undersøkelsen vår at det spesielt er én nettleser og en viss type nettlesertillegg mange dere sverger til.

Ikke overraskende er det Googles Chrome som er den jevne Tek-leserens favorittnettleser, med Mozillas Firefox og Operas Opera-nettleser et godt stykke bak. En og annen har dog dyppet tåa i den norske nettleseren Vivaldi, som foreløpig er i beta-stadiet. Vi har kikket på «annerledesnettleseren» Vivaldi tidligere, for alle som er interesserte.

Dermed er det nettlesertillegg for Chrome, Firefox og Opera vi vil fokusere på i denne saken.

Nettlesertilleggene som går igjen hos mange av dere er ulike annonse- og sporingsblokkere som adblock og uBlock, utvidelser som forbedrer seeropplevelsen på YouTube og tillegg som håndterer passordene deres, slik som 1Password og Lastpass.

Vi har testet passordhåndterere:
Se hvilke vi anbefaler (Åpen Tek Ekstra-sak) »

Dere er også glade i å holde saker og ting synkroniserte mellom alle de ulike enhetene deres, så nettleseren dere bruker på PC-en er gjerne den samme dere sverger til på mobilen og nettbrettet.

Under presenterer vi noen av de mest interessante, overraskende og smarte nettlesertilleggene dere har fortalt oss gjør verdensveven til en bedre opplevelse for dere.

Merk at vi for en rekke Chrome-spesifikke tillegg har funnet frem til alternativer for Firefox som dere ikke nødvendigvis har tipset oss om. Vi har ikke lett like godt etter dedikerte Opera-tillegg ettersom Chrome-tillegg faktisk kan installeres også i denne nettleseren ved å – du gjettet det kanskje – installere et tillegg!

# 1 – Magic Actions for Youtube (Chrome, Opera, Firefox)

Etter de mange tipsene om «Magic Actions for YouTube» vi har fått inn er det trygt å si at dere virkelig elsker videonettstedet. For skikkelige YouTube-vrak holder imidlertid ikke standardutgaven vann. For mange små irritasjoner melder seg både før, under og mellom videoklippene vi ser, og de blir tydeligere desto mer tid en tilbringer på tjenesten.

Med Magic Actions for YouTube blir videonettstedet som en drøm å bruke. Du setter blant annet en effektiv stopper for såkalte «prerolls», altså reklamen i forkant av den lille videosnutten du skal se. Dessuten blir du aldri mer tvunget til å krysse ut de små tekstreklamene som dukker opp nederst i videoen akkurat i det du har lent deg tilbake i stolen og deretter med jevne mellomrom.

Det vi kanskje synes er den aller smarteste funksjonen, og som vi ikke forstår hvorfor Youtube ikke har implementert på en bedre måte selv, er valget for å starte videoene i en spesifikk oppløsning, eventuellt den høyeste tilgjengelige oppløsningen. Flere og flere klipp er filmet i høyere oppløsning enn Full HD, og når stadig flere av oss har skjermene og båndbredden som gjør det mulig å oppleve den beste kvaliteten, hvorfor kreve at vi manuelt må overstyre Youtubes kvalitetsinnstillinger hver eneste gang?

Magic Actions gjør det også mulig å skjule annoteringer som opplaster har lagt på videoen eller andre elementer på siden som kommentarer eller beskrivelse. En natt/dag-bryter endrer bakgrunnsfargen fra hvit til sort, og autoavspilling av videoer kan parkeres for godt.

Les mer om Magic Actions her »

Legg til i Chrome »
Legg til i Firefox »
Legg til i Opera »

# 2 – crxMouse Chrome Gestures (Chrome)

Du har både et vell av hurtigtaster og snarveiknapper i nettleseren din, men ofte sitter du kanskje ikke ved tastaturet eller du har gravd hånden litt for dypt ned i bollen med ostepopp tidligere på kvelden. Da er det genialt å kunne gjøre navigasjonen kun med musen.

Opera og Vivaldi lar deg allerede bla frem og tilbake mellom nettsider, åpne lukkede faner eller gå til spesifiserte nettsteder ved å utføre spesielle bevegelser med musen. Verdens mest populære nettleser, Chrome, har imidlertid ingen slik smart løsning.

Du kan likevel gi den nettopp det ved å legge til crxMouse Chrome Gestures.

I tillegg til bevegelsene nevnt innledningesvis har du flere smarte bevegelser tilgjengelig, slik som å gå til startsiden din, laste siden på nytt, åpne et nytt vindu, åpne lenker i ny fane og mye mer.

Firefox-brukere kan utforske FireGestures for mye av den samme funksjonaliteten.

Legg til crxMouse Gestures i Chrome »
Legg til FireGestures i Firefox »

# 3 – Session Buddy (Chrome)

Hvis du har en bråte faner oppe i nettleseren og ønsker å ta opp arbeidet på et senere tidspunkt, kan du lagre alle åpne faner som en gruppe med bokmerker. Men en bedre løsning er å installere et lite tillegg som organiserer dette på en ryddigere måte. Opera har funksjonen innebygget (høyreklikk på en av fanene og velg «Lagre faner som hurtigvalgmappe»), men for Chrome bør du kikke på Session Buddy.

Ikke bare blir det enklere å bytte mellom aktive arbeidsoppgaver og holde bedre oversikt, men du kan spare mye minne på maskinen din og redusere faren for at nettleseren krasjer ved å samle og lukke faner du ikke trenger der og da.

Om du har så mange lagrede faner kan du søke dem opp med nøkkelord eller nettadresse, og faner kan også arkiveres til, eller åpnes fra, tekstfiler med URL-er.

Firefox-brukere kan ta en titt på «Session Manager», og Safari-brukere på «Session», som fungerer på samme måte.

Legg til Session Buddy i Chrome »
Legg til Session Manager i Firefox »
Legg til Sessions i Safari »

# 4 – Dark Reader (Chrome)

De fleste internettsider er «blendahvite». Store skinnende hvite bakgrunner med litt sort tekst, bilder og reklame rundt. Det å glo på en lysende hvit skjerm hele dagen er i beste fall ikke helt optimalt for øynene våre, og mens du selvsagt kan redusere lysstyrken på skjermen eller installere ulike programmer for å justere fargegjengivelsen, er det ikke alltid nok. Det er når øynene dine har fått nok av det blendende hvite lyset nettlesertillegget Dark Reader kommer inn i bildet. Dark Reader bruker avanserte algoritmer til å detektere lyse bakgrunner og gjøre disse mørke og mindre skjærende for øynene. Samtidig tilpasses tekst og lenker til bakgrunnen, enten ved å gjøres hvite eller få en lysegrå nyanse.

Du kan velge å invertere alle nettsider eller kun et utvalg du bestemmer – gjerne nettstedene du besøker på kvelden, da en lysende hvit skjerm er noe du vil unngå om du vil sovne raskere. Du kan også detaljstyre kontrast og lysstyrke på den mørkere bagrunnen.

Slik blir du kvitt irriterte øyne og får sove bedre etter en lang dag ved PC-en (Tek Ekstra) »

Firefox-brukere kan forsøke den noe enklere utvidelsen «Owl».

Legg til Dark Reader i Chrome »
Legg til Owl i Firefox »

Flere tips »

# 5 – Project Naptha (Chrome)

Ikke bare er Project Naptha nyttig, det er også et friskt pust i mengden av nettlesertillegg som stort sett ellers dreier seg om å tilby noe litt raskere, justere litt her eller sikre noe der.

Project Naptha bruker heftige algoritmer til å gjenkjenne tekst i bilder.

Hva du skal med det? Vel, utvidelsen tilbyr blant annet direkteoversettelse via tjenesten Google Translate, noe som kan være hendig om du surfer på for eksempel asistiske nettsider for å vite hva bannere produktbilder eller en tegneserie forteller. Dessuten, hvem har vel ikke minst en gang ønsket å kopiere tekst fra et dokumentbilde eller fotografi uten å måtte skrive den av manuelt. Nå kan du det.

Bare installer utvidelsen, finn et bilde med tekst og hold inne museknappen mens du markerer teksten du vil oversette eller kopiere. Som om ikke det var en nyttig nok funksjon, kan Project Naptha også skilte med den artigere muligheten til å fjerne tekst fra bilder eller la deg endre den – noe ivrige «Meme»-brukere nok vil sette pris på.

Legg til i Chrome »

# 6 – The Great Suspender (Chrome)

Våre nettlesertester (Tek Ekstra) har vist at Chrome er en svært rask nettleser. Spesielt snill mot minnet ditt er den imidlertid ikke. Om du åpner flere faner samtidig er den nemlig svært så sulten. Om du da glemmer deg bort og midtveis i dagens surferunde sitter fast med en uresponsiv nettleser med 50 åpne faner er nettleserutvidelsen «The Great Suspender» til Chrome god å ha.

Det er svært krevende for maskinen å ha mange faner liggende, men denne utvidelsen er så smart at den setter faner det er lenge siden du har brukt i dvale. Slik frigjøres systemressurser og du løper mindre risiko for at nettleseren krasjer. Sparer batteri gjør du også, om du bruker en bærbar datamaskin.

The Great Suspender er ganske fleksibel av seg, så du kan også bruke den for å laste inn alle fanene dine på nytt samtidig. Kjekt om du vil raske over de ti ulike nettavisene du har liggende i bakgrunnen, uten å måtte spamme F5-tasten på hver og en av dem.

Legg til i Chrome »

# 7 – Reddit Enhancement Suite (Chrome, Firefox, Opera, Safari)

Reddit. For et kaotisk nettsted! Vel, i alle fall for nye brukere – de fastboende skulle kanskje sett at diskusjonsnettstedet bød på enda flere valg og tilpasningsmuligheter.

Om du er en av dem har dine bønner blitt hørt. Tillegget Reddit Enchancement Suite gir deg et lass med valgmuligheter og lar deg bestemme ting som utforming av nettstedet og formattering av innholdet du ser.

Om du tidligere har irritert deg over at det er tungvint å skifte mellom ulike brukerkontoer, umulig å lagre kommantarer, skjule kommentarer fra enkelte brukere eller helst skulle sett at nettstedet automatisk lastet en uendelig strøm av diskusjoner etter hvert som du rullet nedover siden, er Reddit Enchancement Suite noe for deg.

Legg til i Chrome »
Legg til i Firefox »
Legg til i Opera »
Legg til i Safari »

# 8 – Disconnect (Chrome, Firefox, Opera, Safari)

Stadig flere internettsider du besøker legger igjen spor etter seg på datamaskinen din og sender informasjon om visitten din videre til flerfoldige andre tjenester. Dette kan være reklamenettverk, ulike trafikkanalysetjenester, sosiale nettverk eller små lagringskapsler – bedre kjent som cookies.

Få av våre lesere liker å bli sett over skulderen, og det er nok derfor «Disconnect» går igjen i tipsene vi har fått inn fra dere. Utvidelsen identifiserer nemlig de fleste tjenestene som forsøker å overvåke deg, for deretter å gi deg detaljert statistikk over hvem de er, hvor de kommer fra og hva de hjelper til med for hovednettsiden du besøker. Du åpner selv opp for hvilke av tjenestene som skal få lov til å fortsette å spore deg, heller enn å måtte svarteliste de du vil holde unna.

Legg til i Chrome »
Legg til i Firefox »
Legg til i Opera »
Legg til i Safari »

Bonustips – HTTPS Everywhere (Chrome, Firefox, Opera)

Helt til slutt ønsker vi i Tek-redaksjonen å tipse våre lesere om nettlesertillegget HTTPS Everywhere. Visste du at skjemaer og tekst du sender fra en nettside hvor det står HTTP foran i adressefeltet sendes i ren tekstform over internett, uten kryptering? HTTPS Everywhere-tillegget sender deg automatisk til den sikre HTTPS-varianten av en internettside om en slik er tilgjengelig. Dermed skaffer du deg effektivt et minimum av sikkerhet og unngår at du sender informasjon åpent over internett der du ikke er nødt. Mange nettsteder har nemlig støtte for HTTPS-kryptering, men sender deg i sikksakk mellom HTTPS- og HTTP-sider på eget nettsted på grunn av slurv med linking.

Legg til i Chrome »
Legg til i Firefox »
Legg til i Opera »

Har du noen tips til gode og kanskje litt ukjente nettlesertillegg de andre Tek-leserne kan ha nytte av? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet nedenfor.

annonse