Til hovedinnhold

Fem gode tips når du tar bilder i ferien

Dette bør du tenke på før du tar med kameraet på tur.

Shutterstock/Artem Zhushman

Denne artikkelen er første gang publisert sommeren 2014, men republisert til glede for nye lesere.

Fellesferien er i gang og mange har kanskje planer om å besøke nye steder de kommende ukene. Da er kameraet en selvsagt følgesvenn – med god grunn.

Å fotografere nye opplevelser og omgivelser er nemlig en av de enkleste måtene å få påfyll av inspirasjon.

Likevel er det greit å ha et par ting i bakhodet: Her er fem kjappe tips som kan redde feriebildene dine.

1. Ikke tiltrekk deg oppmerksomhet

Nei, kanskje ikke sånn.Foto: Shutterstock/ CREATISTA

Ta det fra en som jobber midt i Oslo-gryta: Det er ingenting som lyser mer turist lang vei enn rumpetaske, fomling med kart og kamera hengende rundt halsen. Og turister er dessverre et yndet mål for lommetyver.

Det første tipset er derfor noe så enkelt som å gjøre seg så anonym som mulig. Unngå å kikke på kartet for hvert gatehjørne og om du må ha kameraet ditt fremme, gi det en en kjapp «make under».

La meg forklare: hvis kameraet ditt gir inntrykket av å være litt slitent, er det mindre fristende for snikene å tuske det til seg. Et par striper med limbånd her og der vil kjapt gjøre at kameraet fremstår som det er ute på sin siste reise.

Bonustips: Vær obs på alle som forsøker å stjele oppmerksomheten din, sjansen er stor for at en medsammensvoren står klar til å utnytte situasjonen.. Å skape en distraksjon, for eksempel et opptrinn eller at du får deg en dult i siden, er nemlig en vanlig fremgangsmåte for svært mange lommetyver.

2. Fordel bildene

Kanskje selvsagt, men det kan ikke sies ofte nok: Ikke ha alle bilder på ett og samme minnekort. Det hjelper lite å ta gode bilder hvis du ikke får dem med deg hjem.

Du kan velge å ha et knippe minnekort med deg – og oppbevare de på ulike steder – eller være flink å tømme minnekortene etter endt utfluktsdag. Eller enda bedre, kombinere flere kort og daglig tømming.

Dersom du har et kamera som har støtte for det, er det for eksempel en smal sak å overføre alle bildene over til mobiltelefonen eller nettbrettet, for så å lempe bildene over i en skylagringstjeneste når du kommer tilbake til hotellet og har Internettforbindelse.

Her finner du en grei oversikt over hvor du kan lagre bildene dine i skyen»

Akkurat så mange kort trenger du kanskje ikke, men fire-fem er ikke dumt.

3. Gå nærmere

Betydelig flinkere og smartere folk har sagt det før meg, men jeg repeterer det mer enn gjerne: Gå nærmere.

Med mindre det er landskapsfotografering du bedriver, hvor omgivelsene er en viktig - om ikke det viktigste elementet, vil bildet nesten alltid bli bedre av at hovedmotivet fyller mer av bildeflaten.

Gå tett på mennesker og detaljer du vil få med, og du vil være takknemlig i etterkant når du slipper å gå løs med klippeverktøyet på et hundretalls feriebilder fordi hovedmotivet ditt ikke trer godt nok frem.

Ikke vær redd for å gå nærmere. Men sørg gjerne for at kameraet tåler vann før du blir med på vannkrig.

I tillegg til å spare deg for mye etterarbeid, har det å gå nærmere også noe å si for kvaliteten på bildene. Kitobjektivene med zoom har nemlig gjort at vi tidvis har blitt litt late og heller zoomer inn fremfor å bruke beina våre.

Det er egentlig ganske dumt, for de fleste kitobjektiver er mindre lyssterke i teleenden enn motsatt ende. For å kompensere for dette må kameraet øke enten lukkertid eller ISO-verdi, noe som gjør at du risikerer uskarpe og mer grumsete bilder.

Må du likevel klippe og redigere bilder i etterkant? Disse bilderedigeringsprogrammene koster deg ikke ei krone»

4. Sky solen

For mange som drar på ferie til varmere strøk, er solen nesten hovedpoenget med turen. Men for feriefotografen er ikke solen noen god venn.

Midt på dagen, når solen står som høyest på himmelen, skaper den også de hardeste, mest markante skyggene og byr på en skikkelig tøff utfordring for kameraet. Kameraer flest får nemlig litt vansker når de må avbilde motiver der det er stor forskjell i mengden lys. Hvis kameraet eksponerer etter det lyseste området i motivet, vil de mørkere områdene bli alt for mørke og omvendt.

Overskyede dager er fine fotodager. .Foto: Shutterstock/Peter Bernik

Det finnes flere måter å løse dette problemet på. Hvis du har med deg stativ, kan du ta flere bilder med ulik eksponering og sy sammen i etterkant. Noen kameraer har også en slik funksjon innebygget, såkalt HDR-fotografi.

Likevel egner denne løsningen seg dårlig dersom det er bevegelige motiver du fotograferer. Og nettopp slike bevegelige mennesker har en tendens til å få øyne og andre ansiktstrekk gjemt i lite tiltalende skygger i sterk sol.

Den beste løsningen, så sant du har muligheten for det, er å legge fotograferingen til en tid på døgnet der sola ikke er like aggressiv. Morgen og kveld byr på betraktelig bløtere, mer behagelig lys.

Vil du lese mer om hvordan å fotografere mennesker? Her får du noen gode råd på veien»

5. Dropp klisjeer, men omfavn klassiske triks

Er du i Pisa, er det obligatorisk å fotografere noen i reisefølget som holder det skjeve tårnet oppe, på lik linje som at alle som har vært i Paris gjerne har bilde av seg selv med Eiffeltårnet i hånda.

Ta gjerne nettopp det bildet, dersom du føler at du må gjøre for å få det ut av tankene, men tenk over om det ikke er noen andre måter du kan visuelt fortelle at du har vært akkurat der. Kan du kanskje bruke noen velkjente, klassiske komposisjonstriks for å gi standardbildene en ny giv?

Bruk linjer for å trekke oppmerksomhet mot motivet. Tenk det gyldne snitt - det er effektivt av en grunn. Ram inn motivet, slik som i bildet av damen som fotograferer Big Ben litt lengre opp her.

Det er ingen tvil om hvor dette bildet er tatt, men det er likevel en ny vinkling på et velbrukt motiv.Foto: Shutterstock.com

Det viktigste tipset er likevel dette: Ha det gøy. Dersom du koser deg med å ta bildene, er sannsynligheten stor for at det gjenspeiles i dem.

En riktig god sommer ønskes dere av oss her i Akam, og får du tatt noen bilder du er ekstra stolt av må du gjerne dele dem med oss i bildekritikken. Da er du med i konkurransen om å bli Årets bilde.

Trenger du litt mer fotoinspirasjon? Her har du 10 tips som fungerer, uansett hvilket utstyr du bruker»

annonse