Tek.no

Guide

Her er sommermobilene

En av årets aller beste kameramobiler finner veien til butikkene i juni.

Shutterstock/Produsentene, montasje
4 Juni 2015 07:00

Juni er allerede godt i gang, og med det også sommeren. I hvert fall om du er i lavlandet, og ikke sitter fast i ei snøfonn på fjellet mellom østlandet og vestlandet. Tradisjonelt sett har ikke sommeren vært høysesong for nye produkter, men med mange storlanseringer gjennom året havner det også noen nye modeller på sommermånedene.

Denne sommeren er det LG og Sony som slår på stortromma med nye toppmodeller, mens både Huawei og ZTE kommer med nye modeller som skal konkurrere om de mer prisbevisste kjøperne. Vi tar oss dessuten tid til en liten reprise for et par modeller som akkurat ikke rakk butikkhyllene før mai du skjønne var godt og vel over, om ikke særlig mild.

LG G4

Foto: LG

Denne måneden havner LGs nye toppmodell, G4, på markedet. Telefonen er velutstyrt og litt avhengig av hvordan du handler den kan den fås med bakside i ekte skinn. Det høres kanskje mest ut som en gimmick, men telefonen ligger faktisk uforskammet godt i hånden med skinndekselet på. Det til tross for at det er en forholdsvis stor telefon, med 5,5 tommers skjerm som blikkfang.

Her får du også en av de aller beste kameratelefonene på markedet. På egen hånd, i full auto, tar den kompetente bilder til mobiltelefon å være, men tar du over styringen selv kan du få til imponerende ting. Spesielt om du har et stativ for hånden.

LG G4 er ellers god og rask å bruke, og en av de beste mobilene du kan velge i 2015.

Testen av LG G4 kan du lese her

LG G4c

Foto: LG

LG fortsetter sin tradisjon med å slippe mer kompakte lettversjoner av flaggskipene sine. Dessverre fortsetter de også tradisjonen som går ut på å kutte grundig i spesifikasjonene før lansering. Dermed er LG G4c litt mindre enn sin toppmodellslektning, men mye svakere maskinvaremessig. Når telefonen selges til under halve prisen av toppmodellen kan dette likevel være en helt grei pakke.

Her får du en stor skjerm på fem tommer, kombinert med en firekjernet systembrikke fra Qualcomm. Den ordinære G4-modellens paradegren er fotografering. Full manuell kontroll og en svært god bildebrikke sørger for nokså uvanlige muligheter i en telefon. G4c leveres med en annen sensor, og knipser bilder i lavere oppløsning. Hva det betyr for bildekvaliteten er usikkert.

Les mer om LG G4c i lanseringsartikkelen

LG G4 Stylus

Foto: LG

Enda en slektning av LG G4 er på vei til Norden nå i juni. Om den kommer til Norge er foreløpig litt usikkert, men hvis den gjør det dukker den altså opp om ikke lenge. Igjen har LG skrudd ned spesifikasjonene en god del, men her får du likevel med deg en del snop som du ellers måtte sett til toppmodellen for.

Her har nemlig både optisk bildestabilisering og lasersensoren, som sørger for kjapp autofokus i G4, blitt med. Skjermen er på 5,7 tommer, og noe større enn den som sitter i originalen. Som navnet antyder følger det med en enkel skjermpenn til bruk på denne. Med en prislapp på under 3000 kroner er ikke dette noen fryktelig påkostet telefon, så pennen er av den gamle «dumme» typen med gummiknott på, og ikke en av de digitale variantene vi kjenner fra Samsungs Galaxy Note-serie eller Microsofts Surface-brett.

Les mer om LG G4 Stylus i lanseringsartikkelen

Sony Xperia Z3+

Foto: Sony

LGs G4 må finne seg i litt konkurranse om plassen som største mobilnyhet i juni. Sony vil nemlig også ha en finger med i spillet. Deres nye Xperia Z3+ ble i første omgang lansert som Xperia Z4 i Japan. Nå er den også lansert for Norge, og på full fart ut i butikkene.

Telefonen er fortsatt vanntett, men borte er lukene som har preget tidligere Xperia-modeller. I tillegg stiller den med særdeles lyssterk skjerm og kraftig innmat. En rekke nye funksjoner har funnet veien til kameraappen, som nå selv kan finne ut at du fotograferer mat.

Ellers har telefonen blitt mer kompakt, selv om skjermstørrelsen er den samme, og den har fått seg noen små designendringer. Alt i alt er dette fortsatt en telefon det er svært lett å gjenkjenne som en Xperia-modell om man har sett noen av forgjengerne.

Les testen av Sony Xperia Z3+ her

Sony Xperia M4 Aqua

Foto: Sony

M4 Aqua var med i forrige artikkel i denne serien, men ble litt forsinket og kommer nå. Dette er en Android-telefon med en prislapp i mellomsjiktet. Fra rundt 2400 kroner får du kjøpt telefonen, men det som er virkelig spennende med den er at den er så lik toppmodellen, Xperia Z3.

Akkurat som storebror er M4 Aqua vanntett. Designen er hentet mer eller mindre rett over, selv om metall og glass er byttet ut med plast. Sony har inngått små kompromiss hele veien, men ingen av dem ser ut til å gå for langt. Skjermen er krympet med 0,2 tommer sammenliknet med toppmodellen, og oppløsningen har gått ned fra full-HD til 720p. En noe svakere systembrikke har telefonen også, men med åtte relativt kvikke kjerner burde ikke telefonen være noen sinke.

Da vi fikk prøvekjøre telefonen under Mobile World Congress i Barcelona var det vanskelig å merke særlige forskjeller på Xperia M4 Aqua og Xperia Z3. Dette kan altså bli et knall valg for deg som ikke er så opptatt av spesifikasjoner, men bare vil ha en telefon som er en god allrounder med bra brukeropplevelse.

Les mer om Sony Xperia M4 Aqua i sniktitten

Huawei P8 Lite

Foto: Huawei

Den litt enklere utgaven av Huaweis toppmodell, P8, skulle egentlig vært på markedet i mai, men er på vei til butikkhyllene først nå. Telefonen har samme design og byggematerialer som toppmodellen. Her er skjermen krympet litt, men den er fortsatt fem tommer stor. Full-HD har blitt til 720p, og Huawei har dessuten valgt en tregere systembrikke.

Akkurat som den vanlige P8-modellen tar P8 Lite bilder i 13 megapikslers oppløsning, men her må du klare deg uten den optiske bildestabiliseringen som toppmodellen har. Ved lanseringen fikk vi vite at norsk pris skulle bli rundt 2500 kroner.

Foreløpig har vi ikke testet P8 Lite, men du kan se hva vi syntes om toppmodellen P8 i denne testen.

Huawei Y635

Denne måneden slipper Huawei et lite ras av rimelige telefoner i Y-serien. Alle tre variantene selges gjennom elkjeden Expert, mens sistemann, Y360, også vil selges gjennom Telenors kanaler. Feltet anføres av Y635 som er den mest påkostede av de tre.

Foto: Huawei

Til en pris på et sted mellom 1500 og 1800 kroner er Y635 en forholdsvis rimelig 4G-telefon med maskinvare som ellers ser ut til å være grei nok. Skjermen er en fem tommer stor IPS-variant. Den har rett nok lav oppløsning, men IPS-skjermer flest gir grei fargegjengivelse og god innsynsvinkel. Ellers har den en firekjernet systembrikke som tikker og går med 1,2 GHz, etter alt å dømme Snapdragon 410-brikken vi etter hvert kjenner godt fra andre telefoner. Flere av dem har vært overraskende kvikke med tanke på prisen.

Den største enkeltulempen med Huawei Y635 virker å være begrenset lagringsplass på fattige 4 GB, som sannsynligvis er enda litt magrere når telefonens programvare er tatt med. Men den støtter minnekort, og blir altså relativt billig.

Huawei Y540

Foto: Huawei

Hvis du klarer deg med litt mindre skjerm, og 3G-tilkobling i stedet for 4G , kan Y540 være riktig telefon for deg. Prismessig lander den et sted mellom 1000 og 1300 kroner. Her er skjermen 4,5 tommer stor, og denne gangen er det ikke snakk om en IPS-skjerm, som i Y635. Det kan bety at skjermen er blassere og har dårligere innsynsvinkel enn i den mer påkostede modellen, men vi har også sett forholdsvis gode ordinære (TN) LCD-skjermer. Hvor god skjermen i Y540 er er vanskelig å si før den har vært innom til test.

Ellers er den relativt enkelt utstyrt, med tokjernet systembrikke og relativt magre spesifikasjoner på kamera og lagringsplass. Er du på jakt etter en enkel og rimelig telefon som hovedsakelig skal brukes til ringing kan dette være et greit valg.

Huawei Y360

Foto: Huawei

Tredje og siste budsjettmodell ut fra Huawei denne måneden er altså Y360. Igjen går skjermstørrelsen litt ned, til relativt kompakte fire tommer. Her begynner det å bli snakk om en svært rimelig telefon, med forventet prislapp på et sted mellom 800 og 1200 kroner.

Telefonen har det meste av nødvendigheter, og med minnekortplass kan du trekke med deg en del innhold selv om heller ikke denne varianten har mer enn fire gigabyte lagringsplass bygget inn.

Alle de tre Y-telefonene fra Huawei leveres med Android 4.4.x KitKat, som etter hvert begynner å bli utdatert i de mer påkostede telefonene. Det er først og fremst for sikkerhetens del dette kan være verdt en tanke, ettersom stadig bedre sikkerhet er en viktig del av det du får i Android-oppdateringene.

ZTE Blade S6

Foto: ZTE

ZTEs nye modell Blade S6 rakk akkurat ikke butikkhyllene før mai var omme, og vi tar den derfor med også i denne oversikten. Telefonen har nesten identiske spesifikasjoner som Sonys Xperia M4 Aqua. Det betyr at S6 byr på en fem tommer stor IPS-skjerm med 720p-oppløsning. Den har samme systembrikke i bunnen, og kameraoppløsningen er 13 megapiksler her, som hos Sony. Til og med batteriene er like store, med 2400 mAh.

4G hører til. Her får du dessuten støtte for aller raskeste WiFi-standard, noe Sonys alternativ ikke byr på. Også denne telefonen har en design som skiller den fra andre modeller i prisleiet mellom 2000 og 3000 kroner. Akkurat hva Blade S6 vil koste i butikk vet vi ikke ennå, men Xperia M4 Aqua ligger på rundt 2400 kroner, og med så lik innmat virker det naturlig at Blade S6 ikke plasserer seg så veldig mye høyere.

Den eneste ulempen vi ser på papiret sammenliknet med Sonys modell, er at Blade S6 ikke er vanntett. Til gjengjeld har den plass for både to SIM-kort slik at du kan ha med deg både jobbnummer og privatnummer i samme telefon.

Samsung Galaxy Xcover 3

Samsung fortsetter sin tradisjon for å slippe robuste Galaxy Xcover-modeller, og Galaxy Xcover 3 er endelig klar for butikkene etter å ha blitt noen uker forsinket. Designmessig ser den mer eller mindre ut som fjorårets Galaxy S5 Active, men spesifikasjonsmessig er dette en ganske mye enklere telefon.

Her får du en mindre 4,5 tommer stor PLS-skjerm med oppløsningen 800 x 480 piksler. En firekjernet systembrikke fra Marvell driver menyene og brukeropplevelsen. Spesifikasjonene både for systembrikke og skjerm er litt uvanlige, men dette er også en litt uvanlig telefon på utsiden. Den er testet etter både IP67- og MIL-STD-810G-kravene. Kort sagt skal den tåle alt fra støt til nedsenking i vann. Skjermen er imidlertid fortsatt stor nok til å kunne være et svakt punkt.

Les mer om Galaxy Xcover 3 i denne artikkelen.

Samsung Xcover 550

Også en av Samsungs tastetelefoner har blitt med oss fra forrige liste. Xcover 550 er oppfølgeren til en gammel traver, B2710. Det er ikke så mange modeller igjen av denne typen på det norske mobilmarkedet, og hver modell varer lenge. B2710 ble sluppet for hele fem år siden, og er fortsatt i salg for rundt 800 kroner.

Her er det enkleste type innmat som gjelder. En 2,4 tommer liten skjerm med 320 x 240 piksler følger med. Det samme gjør en systembrikke vi ikke har hørt om før. Batteriet høres lite ut når Xcover 550 nevnes sammen med andre telefoner, men 1 300 mAh er voldsom kapasitet når telefonen bare skal brukes til ringing og kanskje litt musikk. Her får du nemlig hverken smart operativsystem eller spesielt mange funksjoner. Men telefonen skal tåle det meste og billig blir den også, med en pris på under tusenlappen.

På jakt etter ny mobil uten å finne noe som fristet? Ta en titt på oversikten over nye modeller for mai.

Les også
ZTE Blade S6: Ønsker du deg en telefon du kan bruke to operatører på samtidig?
Les også
Sony Xperia E4G: Mye for pengene
Les også
Sony Xperia Z3+: Xperia Z3+ har mer muskler og færre lokk
Les også
Butikkene bugner av mobilnyheter i mai
annonse

Les også