Til hovedinnhold
GuideNettleserguiden – mars

Dette er den kjappeste nettleseren

Vi har testet fire vanlige nettlesere og én som skiller seg litt ut.

Det har blitt slutten av mars, og snart skal april banke på døren. Dermed er det på tide med en ny runde med nettlesere, for å se hvilken av dem som yter best. Siden forrige gjennomgang har det kommet flere oppdateringer, og vi har med oss en spennende nykommer.

Nettleseren er og blir et utrolig viktig og sentralt program, og for veldig mange det aller mest brukte på datamaskinen. Fra å være et program for spesielt interesserte på 1990-tallet har det blitt helt essensielt. Det finnes et stadig voksende tilbud av tjenester, underholdning og informasjon svevende rundt ute på verdensveven, og antallet brukere vokser hele tiden.

I tillegg til alle de nyttige og morsomme tjenestene er det også innhold som ikke er så bra for deg. For selv om du ikke går inn på suspekte sider og klikker på alle de spennende lenkene og tilbudene du finner, kan det være fare på ferde. Såkalte drive by-angrep kan infisere maskinen din bare du sveiper innom en helt uskyldig og legitim side. Siden trenger ikke engang være snuskete, og det er ofte opp til nettleseren din å beskytte deg mot truslene.

I tillegg til sikkerhetsaspektet vil du at nettleseren din skal takle alt innholdet du vil klikker på. Filformater må støttes, og standarder skal følges. Den skal også være fjellstabil, men kanskje viktigst av alt for daglig bruk må nettleseren være rask – og akkurat det vi tester i denne artikkelserien.

Chrome er mest utbredt

Det er vanskelig å bli enige om hvilken nettleser som faktisk er mest brukt, og ikke minst hvilke tall vi snakker om, siden alle som måler dette har forskjellige datagrunnlag. Likevel er det som regel Google Chrome som stikker av med seieren.

Dette har vi også merket på våre egne sider. Dere har i flere år nå foretrukket Chrome som nettleser, og den vært mer enn dobbelt så stor som nestemann på listen – nemlig Firefox. Apples egen nettleser, Safari, har videre en tilnærmet like stor andel brukere som Microsofts egen nettleser Internet Explorer.

Vi har ikke med Safari i denne testen. Grunnen til det er at Windows-versjonen av denne ikke har blitt oppdatert på lang tid. Er du nysgjerrig på hvordan siste versjon gjør det rent ytelsesmessig, kan du titte på novemberutgaven fra 2013 av denne oversikten.

Chrome foreligger nå i versjon 41, og har fått en skikkelig overhaling siden sist. Dette er søkegiganten Googles nettleser, og har i løpet av sine fem år på markedet rukket å bli favoritten blant alle leserne på Hardware.no (nå Tek.no). Nettleseren har blitt svært populær grunnet sin hurtighet og fokus på å være en enkel og god nettleser som «bare fungerer».

Bak den enkle fasaden er det likevel fullt av teknologi. Nettleseren er frempå når det gjelder nettstandarder, som HTML5. Videre er Chrome åpen programvare, slik at du står fritt til å tilpasse den etter egne behov, og det finnes en rekke alternative nettlesere på markedet som er basert på Chrome.

Firefox kommer fra Mozilla, og har vært på markedet i en årrekke. Denne har lenge vært en favoritt blant de mer erfarne brukerne, men har måttet se seg slått av Chrome. Til Firefox får du en utrolig mengde med utvidelser, noe som kan være både en velsignelse og en forbannelse.

Denne gangen har Firefox fått en skikkelig oppdatering, og versjonsnummeret har nå kommet til 36.0.4.

Internet Explorer er den klassiske nettleseren fra Microsoft, og har i en årrekke regjert på toppen av brukerstatistikkene. Mye av grunnen til akkurat det har vært at nettleseren har fulgt med alle versjoner av Microsoft Windows. Nettleseren har fått seg en oppdatert siden forrige runde, og ligger på versjonsnummer 11.0.17.

Ellers kan det virke som at det går mot slutten for Internet Explorer. I det kommende Windows 10 har det vært snakk om en helt ny nettleser, nemlig Spartan.

Opera er det norske alternativet, og er du ivrig nasjonalist er det denne du velger. Denne nettleseren er ikke spesielt utbredt på verdensbasis, der har den en brukerandel på rundt én prosent. Her i Norge er den mer populær, og hos våre lesere er det hele seks prosent som sverger til Opera.

Dagens Opera har en litt annet tilnærming til bokmerker og favoritter enn hva konkurrentene og tidligere versjoner av Opera hadde, og det kan være litt vanskelig å forholde seg til. Har du store mengder med bokmerker vil du for eksempel kunne irritere deg over hvordan du skal få brukt disse i Opera. Nettleseren har nå kommet i versjon 28.

Slimjet er rundens utfordrer, og bygger som så mange andre på Google Chrome. Nettleseren byr på en del ekstra funksjonalitet som standard, blant ved at det skal bli enklere å komme inn på nettsider med passord og brukernavn.

Videre er det en tettere integrasjon mot Facebook, værvarsel rett i nettleseren. Slimjet byr også på nedlasting av videoer rett fra Youtube, med mulighet for å rippe lyden ut i MP3-filer.

Store forskjeller

Vi fyrer opp den aller første testen, Kraken. Dette er en JavaScript-test laget av Mozilla labs, og for ordens skyld skal det nevnes at dette er det samme selskapet som har utviklet nettleseren Firefox. Resultatene er oppgitt i millisekunder, og en lavest mulig verdi er best.

Firefox kommer nok en gang best ut rent resultatmessig. Med tanke på at Kraken er utviklet av Mozilla, som er det samme selskapet som står bak Firefox er vi ikke overrasket. Nå skal det legges til at Chrome ligger særdeles tett opptil Firefox, og vi kan gjerne si det som at de er jevngode.

Opera ligger også ganske bra an, mens Slimjet ligger noe bak. Internet Explorer er som vanlig desidert bakerst.

Octane er den nyeste testapplikasjonen fra Google, som altså har laget Chrome. Den måler JavaScript-ytelsen, og er en direkte etterfølger til V8. Veldig mange av deltestene i V8 er også videreført til Octane. Resultatene er oppgitt i antall poeng.

I Octane v2 er det Opera som klatrer til topps, tett fulgt av Chrome. Firefox er ikke veldig langt bak, og det er ei heller Slimjet. Internet Explorer er fremdeles å finne langt etter de andre kandidatene.

Vi liker også å teste minnebruken på de ulike nettleserne, her kan det erfaringsmessig være til dels store forskjeller. Her starter vi med bare én fane, før vi øker til totalt fem faner.

Internet Explorer pleier strengt tatt å komme godt ut på én fane, og det gjør den nok en gang, men så snart vi åpner flere faner stiger minnebruken raskt.

Firefox kommer nok en gang ut som den nettleseren som bruker minst minne ved flere faner åpne. Det som derimot kommer litt som en overraskelse er at Firefox også bruker mest minne ved bare én fane oppe.

Chrome, Opera og Slimejet gjør det overraskende bra med én fane, men går på en smell ved flere faner. Spesielt Chrome gjør det overraskende dårlig denne gangen, her er vi vant til at det går vesentlig bedre.

Den siste testen kommer fra Futuremark, som er det samme selskapet som står bak kjente testprogrammer som 3DMark og PCMark. Testprogrammet har fått navnet Peacekeeper, og tester nettlesere i en hel haug med oppgaver, inkludert HTML5.

Peacekeeper har tradisjonelt vært en test der Chrome stikker av med seieren, med Opera på andreplassen. I februarrunden av så vi at Firefox gikk forbi Opera, og denne gangen går de helt til topps. Slimjet følger et stykke bak, før vi finner Opera og Chrome helt nede på rundt 5000 poeng. Internet Explorer er igjen helt på bunnen.

Firefox er kjappest

Denne runden har vært mer spennende enn på lenge. Alle de store aktørene har fått store oppdateringer, og det har gitt visse utslag på resultatlisten.

Firefox er en tidligere storfavoritt, som i mange år har måttet se seg slått av Chrome med tanke på ytelse og enkelhet. Denne gangen føler vi det er på sin plass å la gamle helter få skinne igjen, nyeste versjon av Firefox er nemlig særdeles velpolert.

Både Opera og Chrome synes vi gjør en grei jobb, men det føles litt som at Chrome har tapt seg litt i det siste.

Slimjet er en spennende nettleser, men kommer litt i skyggen av Firefox. Internet Explorer er som vanlig en nettleser for spesielt interesserte.

Forskjellene er til dels betydelige på målingene, men det er fortsatt opp til deg om hva du liker best. Nettleserne føles nemlig ganske så gode alle sammen, og de fleste har nok minne til å dra selv de mest ressurstrengende nettleserne.

Bruker du Googles skylagringstjeneste Drive?
Disse triksene gir deg mest igjen for pengene »

annonse