Tek.no

Guide

Temperaturmåling

19 Des 2001 00:00

Termometeret

For å måle temperaturen på blant annet prosessoren bruker jeg selv TempCheck fra 3DfxCool. Det er et kjekt lite digitaltermometer til 210,- kroner som man enkelt kan montere i et av frontdekslene på kabinettet eller et annet lett synlig sted.

TempCheck fra 3DfxCool montert i fronten

En annen stor fordel med dette lille termometeret er at selve sensoren er av samme flate type som følger med enkelte hovedkort. Det gjør at den ikke kommer i veien for kjøleribben ved montering tett inntil prosessorkjernen, noe man vil oppleve med de fleste vanlige digitaltermometere.

Sensoren (den oransje biten) er svært tynn

Plassering av sensor

For å få riktig måleresultat er det viktig å plassere sensoren så nærme prosessorens kjerne som mulig og sørge for at den holder seg der. Den beste måten å gjøre dette på er å legge den tett inntil kjernen med en liten dråpe kjølepasta imellom, og feste sensoren/ledningen til prosessorplata med en liten tapebit. Det er veldig viktig at sensoren ikke ligger oppå selve prosessorkjernen, da det vil hindre skikkelig kontakt mellom prosessor og kjøleribbe.

Riktig montert til venstre, galt til høyre

Ved å måle temperaturen så tett inntil kjernen vil man få en ganske korrekt avlesning, selv om temperaturen vil være noen få grader høyere inni selve prosessoren. Denne måten å lese av temperaturen på er i alle fall mye riktigere og mer stabil enn med hovedkortets innebygde sensor, vi har faktisk opplevd så mye som 10-15°C forskjell fra hovedkort til hovedkort med samme prosessor og kjøling.

Alle nåværende Intel- og nyere AMD-prosessorer (Athlon XP/MP og nyere) har innebygd temperatursensor som sammen med hovedkort med støtte for dette vil gi helt nøyaktig avlesning, så ekstra termometer vil ikke være nødvendig. For de av oss som fortsatt bruker Duron "Spitfire", Athlon "Thunderbird" eller eldre AMD-prosessorer er derimot 3DfxCool's TempCheck absolutt å anbefale når den monteres som vist her.

Les også
Modifisering av digitalt termometer
annonse

Les også