Det gyldne snitt
For å bryte regler må man først kunne dem. Lær deg derfor den mest brukte komposisjonsregelen.
Det gyldne snitt er en matematisk utregning av det mest visuelt tilfredsstillende punktet på en gitt linje. La oss si at du har linjestykket AB. Hvis punktet S deler AB i to slik at forholdet mellom AB og AS er lik forholdet mellom AS og BS, vil S dele linjestykket i det gyldne snitt. Kort sagt, den minste delen forholder seg til den største som den største forholder seg til hele linjestykket, og forholdstallet vil alltid være 1,6180. Slik:
Om du forestiller deg det gyldne snitt innenfor den rektangulære rammen til et fotografi så vil det se slik ut:
Ideen er da at om man plasserer hovedelementene i det gyldne snitt, så vil et bilde bli mer balansert og visuelt attraktivt, i motsetning til om de blir plassert for eksempel i midten.
Det finnes flere gyldne snitt i et rektangel, setter du alle sammen vil de danne et lite rutenett, med en firkant i midten. Dette rutenenttet minner om en annen, mye brukt komposisjonsregel innen fotografi, nemlig the rule of thirds. Denne regelen er basert på det gyldne snitt, men er en forenklet utgave av den. Den går ut på at om man deler et bilde inn i ni like store firkanter, så vil hjørnene rundt firkanten i midten være regnet som de mest visuelt tilfredstillende stedene å plassere de viktigste elementene i bildet. Ellers bør horisonter og lignende følge strekene.
Det gyldne snitt finnes overalt i naturen og på menneskekroppen. Det sies at dette delingsforholdet finnes mellom lengden fra skulderen til fingertuppene og lengden fra albuen til fingertuppene, og lengden på bena i forhold til lengden fra kneet til tærne. Dette er en enkel komposisjonsregel som i de aller fleste tilfeller skaper et velbalansert bilde. Både arkitekturen og malerkunsten har benyttet seg av denne regelen i lange tider, blant annet kan man finne elementer av det gyldne snitt i Parthenon-tempelet i Hellas og i Kheopspyramiden i Egypt.
Det gyldne snitt og the rule of thirds er regler som alle nybegynnere innen foto bør lære seg grundig. Kan du en regel godt, er den nemlig mye enklere å bryte...
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.