Tek.no

Guide

Ny antivirus på 1-2-3

29 Jan 2011 06:50Først publisert 11 Juli 2010 09:00
annonse

Kjøper du en bærbar eller ferdigbygd PC i dag kommer den i de aller fleste tilfellene med operativsystemet Windows ferdig installert. Og som regel kommer ikke Windows alene, med på lasset følger gjerne en liten haug programvare du ikke har bedt om i det hele tatt - såkalt bloatware. Disse ekstraapplikasjonene legges inn av PC-produsenten, som tjener gode penger på å sørge for at denne programvaren  distribueres.
 
Bloatware er som regel realtivt harmløse greier, men kan være irriterende ettersom den forsøpler skrivebordet med ikoner, opptar diskplass og kan bruke ressurser. Heldigvis er det hjelp å få - programmer som The PC Decrapifier er nettopp lagd for fjerne uønsket ekstraprogrammer.

Men det er også slik at at dersom din datamaskin kommer med et program ferdig installert, vil en god del heller beholde dette enn å installere og bruke noe annet. Dette har blant annet resultert i mange diskusjoner (og noen rettssaker) om hvorvidt Microsofts nettleser Internet Explorer burde følge med Windows eller ikke.

Det at mange er skeptiske til å avinstallere programvare er noe antivirusprodusentene vet å sko seg på. Med nye PC-er som regel antivirus inkludert, men da med et abonnement på tre måneder eller et halvt år. Etter relativt kort tid må man da enten punge ut for videre beskyttelse eller fjerne programmet og legge inn et annet. Usikkerhet gjør at mange velger det første.

Tre enkle trinn

Dersom du kunne tenke deg å bytte antivirusprogram er dette verken vanskelig eller skummelt, alt du trenger gjøre er å følge disse tre trinnene:
1. Velg og last ned ny antivirus. Her er det mye å velge i, og selv foretrekker vi gratisalternativene. Å velge det "beste" er vanskelig ettersom det er veldig mange faktorer som spiller inn her - og ingen programmer vil uansett kunne sikre deg 100%. La oss for enkelthets skyld si at de aller fleste er "gode nok" for Hvermansen.
Noen av våre (gratis)favoritter av kombinert antivirus/antispyware er Microsoft Security Essentials (last ned her), AVG Free, Avira AntiVir Personal, A-squared Free og Avast Free (som nettopp ble sluppet i versjon 5). Husk forresten at du bør begrense deg til kun en av disse - ellers blir det gjerne som med den greia med kokker og søl.


Merk at det er en viss forskjell på antiviruspakker du betaler for og disse gratisalternativene. De komplette pakkene har som regel mye ekstrafunksjonalitet, og bruker du dette må du selvsagt vurdere om dette gjør at løsningen er verd pengene. Men i de fleste tilfeller kommer du langt med andre gratisløsninger - og ting som brannmur, foreldrekontroll, phishing-filter og backup ligger allerede i Windows.
2. Avinstallering av gammel antivirus er nå ikke så kronglete som det pleide å være, og i de aller fleste tilfeller vil fjerning via Avinstalleringsfunksjonen i Kontrollpanelet gjøre susen. Det kan lønne seg å starte datamaskinen på nytt etter avinstallasjonen.
Skulle du komme borti et gjenstridig tilfelle er det hjelp å få med AppRemover, et avinstalleringsprogram som har antivirus som spesialitet.
Les også: Fem som fjerner alt
3. Installasjon av ny antivirus er ikke mer vanskelig enn å installere et hvilket som helst annet program. Etter installasjonen vil som regel programmet oppdatere seg og tråle (skanne) datamaskinen din for suspekte elementer - noe du selvfølgelig bør la det få lov til.

Er antivirus nødvendig?

Trusselbildet mot databrukere har forandret seg stort de siste årene, og tradisjonelle virus er ikke lenger det store problemet. Farene er i langt større grad fokusert rundt svindel og nettbruk, og her kan man ikke beskytte seg fullt med programvare - det store filteret mellom ørene må også tas i bruk.
 


Med normal bruk av en oppdatert PC, trygge surfevaner og sunn skepsis er faktisk ikke datavirus noe man pådrar seg helt uten videre, og noen drevne brukere klarer seg helt fint med nettbaserte tjenester. Men når det er sagt trenger altså ikke antivirus koste deg et rødt øre, og det er jo greit å være på den sikre siden.

Les også
Kjempefiks for Windows
Les også
20 antivirus testet
Les også
Slik tapper de et stjålet kredittkort
Les også
Sikrere med et par klikk
Les også
Gratisprogrammer kan koste deg dyrt
Les også
Antivirus uten oppdateringer
Les også
Bruk nettet som virussjekker
Les også
10 trinn for sikrere databruk
annonse

Les også