Tek.no

Guide

Med fjær i siktet

30 Apr 2009 23:59

Man kan sitte her i redaksjonen og skrive om MTF-grafer og brennvidder til man blir blå i trynet, men det er ingen ting verdt dersom man ikke også har praktisk erfaring med utstyret. Akams redaksjon dro derfor med seg noen av Canons aller dyreste objektiver til fugleøya Runde, for å foreta litt praktisk testing. Det kan du lese mer om blant annet i denne artikkelen. Foruten utstyret gjorde vi oss imidlertid også enkelte erfaringer innen fuglefotografering av denne typen, og det er de vi skal dele med våre lesere i denne artikkelen.

Til å begynne med vil vi sterkt anbefale et besøk på Runde, selv uten kamera. Naturopplevelsen alene gjør at turen er mer enn verdt det, og tar man med seg fotoentusiasme og dertil hørende utstyr, så er det ren bonus.

Utstyr

Runde, og andre tilsvarende steder, kan være et værhardt sted, og man bør derfor ha med seg utstyr som passer. Vi slapp å ha med oss telt, takket være hyttene på Goksøyr Camping (som for øvrig ligger like ved stien opp i heiene), men sitter man på post og venter på motivet blir man raskt kald om man ikke har kledt seg godt. Været kan være svært skiftende, så å kle seg lagvis med ull innerst og allværsbekledning ytterst er absolutt å anbefale. Sitteunderlag er også smart, og det samme gjelder en god kikkert.

"Sitt stille, fuglejævel!"

Foruten kamera og minnekort er teleobjektiv det som helt klart er obligatorisk. Hvilken tele? Vel, for å si det enkelt: Den største du gidder å drasse opp på fjellet. Man klarer seg helt fint med 200 mm eller til og med mindre, men med lengre teler vil man få flere muligheter. Når man først er på tur er det også lurt å ta med seg allroundobjektiver, selv om man kanskje ikke vil bruke disse like mye som telen(e) når man er på fuglejakt. Har man mulighet til det, er det også smart å ha med seg et ekstra kamerahus, slik at man slipper å skifte objektiver i ruskevær stadig vekk. Noen liker også å benytte blits, for utfyllingslys på korte avstander. I slike tilfeller kan det også være smart med en eller annen form for diffusor eller softboks på blitsen.

Utsikt fra Runde. Lundeura er nede til venstre i bildet.

Så hva gjør man?

På Runde valgte vi å konsentrere oss om havørn og lunde, to svært forskjellige motiver som byr på svært ulike utfordringer å fotografere. Runde byr på mange andre arter som er interessante for oss fotofriker, slik som toppskarv, storjo, havhest, vandrefalk, havsule, lomvi, ravn, alke, samt måker av ulike slag, bare for å nevne noen, men vi valgte som sagt å konsentrere oss om de to artene som må sies å være stedets trekkplaster.

Lunden lever det meste av livet sitt på havet, og kommer kun inn til kysten for å hekke og ruge om våren. Om vinteren blir den også mørk i ansiktet og mister det fargerike nebbet som er opphav til dens kallenavn "sjøpapegøye", så foruten å være mye vanskeligere å fotografere vinterstid, er den også et langt mindre pent motiv enn om våren og sommeren. Om våren venter den på godvær før den vender nebbet mot kysten, så er det en vår med mye stygt vær, kan lunden bli sein det året. Selv i hekkesesongen er den mye på bøljan blå, og kun på ettermiddagen og kvelden kommer den inn til land for å bygge rede og fôre avkommet. Mange kommer hver for seg, men de kommer også flygende i store flokker, som ikke alltid setter seg på første runde. Tålmodighet er tingen, for selv om de kommer inn mot land første gang om ettermiddagen sånn i sekstiden, kan de ofte finne på å holde seg i luften i noen timer før de setter seg i nitiden. Og av og til setter de seg med en gang.

Det er med andre ord viktig med både tålmodighet og kunnskap om artens adferd. Detaljert informasjon er ofte ikke nødvendig, men hva som er nyttig og hva man klarer seg uten vet man ofte ikke på forhånd. Da er steder som Runde gode mål for en innenlands fotosafari, siden det er mange mer erfarne fotografer som kommer dit, og som mer enn gjerne deler av sin lokalkunnskap. Hva angår Runde så har Knut Goksøyr på Goksøyr Camping også god oversikt.

Komme da, fjørball!

Som motiv er lunden en studie i motsetninger. Den er tillitsfull og poserer villig vekk for fotografen når den først har satt seg, og flere ganger opplevde vi at optikkens nærfokusgrense ble et problem. Vi sneik oss rett og slett for nærme fuglene. Og apropos sniking: Selv om lunden er tillitsfull, så liker den ikke raske bevegelser og silhuetter mot himmelen. Hold en lav profil og beveg deg mot fuglene med jevne, rolige bevegelser. Der det er gress er det forholdvis enkelt å åle seg innpå, men i steinura er det vanskeligere.

Lundefugl er tillitsfulle motiver og poserer villig for fotografen.

Står det en liten flokk lunder på noenlunde samme plass, er det viktig å ikke skremme dem alle bort. Da vil det ta lengre tid før andre setter seg der, selv om det er favorittplassen deres. Så lenge det står minst en fugl igjen, vil andre lettere sette seg der. Om du skulle være så uheldig å skremme alle fuglene opp fra en plass, er det ikke verre enn å krype bort og fotografere noen andre fugler i en ti minutters tid eller så, så vil fuglene sette seg igjen på det første stedet. Og mens vi er inne på å skremme fugler, så vil vi oppfordre til å unngå nettopp det i størst mulig utstrekning. Store deler av Runde er fuglefredningsområde, og hvor man ikke har lov til å bevege seg er tydelig skiltet. Respekter forbudet, spesielt i hekkesesongen. Runde og andre fuglefjell er nasjonalskatter, ikke bare for oss fotografer, og vi plikter alle å ta best mulig vare på dem.

Lundefugl i (vill) flukt

Selv om lundefugler poserer for fotografen, så er de konstant på utkikk etter trusler, og de snur derfor ofte og raskt på hodet. Når du fotograferer dem bør du derfor konstant være klar til å refokusere og rekomponere, for man vil ofte oppleve at et lundehode plutselig beveger seg ut av fokusplanet. I tillegg kan bevegelsesuskarphet godt finne på å bli et problem, av samme årsak. Likevel, med stående lundefugl som motiv har man ofte muligheten til å tenke komposisjon og uttrykk, mønster, og så videre, når først det første "få-fugger'n-på-bilde"-jaget har gitt seg. Lundefugl i flukt, derimot, er et HELT annet kapittel! I luften er disse søte og litt klumsete skapningene ikke så helt rent lite manøvreringsdyktige, og de holder et tempo som selv Bippe Stankelbein ville misunnet dem. De skifter kurs på et øyeblikk, og innen man hører lyden av dem, eller ser dem komme mot kameraet, er de for lengst forbi og ute av rekkevidde. Følgefokus kan man som oftest glemme, og selv folk med topputstyr og lang erfaring forventer ikke mer enn en treffprosent på 1.

Havørn fotografert nedenfra blir ofte nesten bare silhuetter.
Havørn mot blå himmel er enklere å eksponere riktig.

Havørn er ikke like vanskelig som lundefugl i flukt, men de er neimen ikke verdens enkleste motiv for det. Havørna er langt mer menneskesky enn lunden, og holder seg dermed på langt større avstand. Dersom man ikke oprererer med uendelig tålmodighet i kombinasjon med kamuflasjetelt ved åte eller reirplassen, vil det nærmeste man kommer ørnene være når de flyr over fotografen. I slike situasjoner er det også enklest å fokusere nøyaktig på fuglen, men eksponeringen blir ofte svært vanskelig. Selv punktmåling vil være for upresist, og beste fremgansmåte vil nok være å stille eksponeringen manuelt. Husk på at så fremst man ikke blåser ut høylysene er lysere eksponering som oftest bedre enn for mørk. Skyter man i råformat (og det bør man så avgjort gjøre!) kan man rette opp ganske mye i etterkant, bare man i opptaket har fanget mest mulig informasjon. Er himmelen blå blir imidlertid autoeksponering enklere enn normalt, siden blå himmel hva lysmengde angår omtrent matcher 18% grå. Såfremt man ikke fotograferer rett inn i solen da, selvsagt. Uansett kan det være smart å benytte seg av kameraets autobracketing-funksjon, om den finnes.

Havørn med havet som bakgrunn kan også være enklere å eksponere...

Takket være klippene på Runde vil man ofte få muligheten til å fotografere havørna ovenfra og ned, noe som gir muligheter for riktig flotte bilder. Eksponeringen blir ofte også lettere da, men slettes ikke alltid. Sjøoverflaten kan, avhengig av vinkelen til sola, reflektere så mye lys at en rekke faktorer konspirerer til å ødelegge bildet. Ikke bare vil motivet forsvinne før man får eksperimentert seg frem til den rette eksponeringen, men autofokusen vil også svært lett bli lurt av alt lyset fra bakgrunnen. I tillegg vil slike mengder lys kunne føre til at motivet fullstendig forsvinner i lyset. Polafilter kan derfor være smart å ha med seg.

...men av og til velger kameraet å fokusere på bølgene i stedet for selve fuglen.
Her har autofokusen blitt lurt av refleksene i sjøen

At havørna liker seg på store avstander fra folk kan også by på problemer i form av utstyrskrav. Det er ikke alle som har råd til en 800 mm fasttele til 130000,- som vi hadde med oss, og om man først har det er det et objektiv som har så smalt synsfelt at det er svært vanskelig å finne motivet på den tiden man har til rådighet. Ørna fosvant ofte rundt odden lenge før vi var i stand til å få beistet av et objektiv pekende i noenlunde riktig retning, langt mindre finne den i søkeren, fokusere og fyre av lukkeren.

Undertegnede på havørnjakt.
Oppstilliiiiing!

Bildet over er tilgjengelig som skrivebordsbakgrunn, til fri privat bruk, i disse størrelsene:
1600 x 1200 - 1920 x 1200. Bildet er copyright Are Thunes Samsonsen og må ikke brukes kommersielt uten skriftlig samtykke.

Les også
Kjeder du deg?
Les også
Rundtur på Runde
Les også
Canon EF 400mm f/4 DO og EF 200mm f/2
annonse

Les også