Til hovedinnhold

Med kamera på Afrikas savanner

Herr og fru Løve i Ngorongoro-krateret, Tanzania.

Utstyr

Flere og flere av oss reiser på lange ferier, og mange havner da i Afrika for å se på store dyr. Det er en helt fantastisk opplevelse å komme så nær store og ville dyr, og med inspirasjon fra David Attenborough ønsker vi å forevige det vi ser, og forsøke å ta gode naturbilder.

Vi er klar over at safari er mer enn løver og elefanter i Afrika. Det finnes safarier av alle mulige slag over alt i hele verden. Det blir litt for mye å dekke med denne artikkelen, så vi velger å se på safari fra bil på savannene i Afrika.

Her er noen punkter du bør tenke på.

Kompakt eller speil
Det første spørsmålet som dukker opp er ”Klarer jeg meg med et kompaktkamera, eller må jeg ha speilrefleks?”. Svaret på dette kommer an på kompaktkameraet og ditt eget ambisjonsnivå. Dersom det er et vanlig lommekamera du har med deg, vil du få fine landskapsbilder og helt utmerkede bilder av elefanter. Annet kan fort bli for langt unna. Tenker du å ta med et ultrazoomkamera, er situasjonen en annen. Tele er svært nyttig på en slik tur, og noe mindre enn tilsvarende 300mm vil jeg egentlig ikke anbefale. Det betyr at de aller fleste ultrazoomkameraer bør kunne gjøre jobben. En fordel med slike kameraer er at de tar liten plass, og har generelt ganske høy lysstyrke.

Skal du ha de beste muligheten, og komme hjem med de beste bildene, er det speilrefleks som gjelder. Her er det ingen grenser for hva du kan ha med deg, men for å holde det på et realistisk nivå, bør vi begrense oss noe.

En del dyr vil aldri komme nær bilen. Dette gjelder særlig en del byttedyr og rovdyr på jakt. Disse kan være blant de mest spennende motivene, og da trenger du lang tele – så lang du bare kan få den. Jeg pleide å ha 560mm som maks, og det var vanligvis nok, men det var tider jeg ønsket meg mer enn det også. Med dagens digitale speilreflekskameraer vil det ofte være nok med en 300mm, som gir deg effektiv brennvidde tilsvarende 450-480mm, men som sagt, jo lengre jo bedre. Bildet under er tatt med ISO 200-film og scannet på en Nikon Coolscan LS4000 på 4000 dpi. Dette er full størrelse på utsnittet. Som du ser, kan man alltid trenge mer tele.

Gepard jakter Tomson-gaselle.

På neste side ser vi på noen hensyn du bør ta.

Vær forberedt

Vanskelig lys
Lyset på sørlige breddegrader er litt vanskelig. Når sola står høyt på himmelen blir lyset veldig hardt og flatt, og lite spennende for flotte naturbilder. Det er derfor best å se etter dyra om morgenen og om kvelden når sola står lavt. Da er det også mindre lys, og det kan derfor være lurt med litt god lysstyrke på optikken. Det er ikke gratis, og hvis det sprenger budsjettet ditt, så kan du nøye deg med å skru opp ISO-verdien på kameraet. Det vil fungere i de fleste tilfeller. Det er også nyttig med bildestabilisator, så du kan klare lengre lukkertider og dempe

En typisk bean bag som kan fylles med
lokale matvarer for å støtte opp
kameraet.

vibrasjonene fra bilmotoren. Det er ikke alltid man kan slå av motoren på bilen. En såkalt beanbag – en sekk med noe oppi for å støtte kameraet er også lurt. Disse kan kjøpes ferdig, eller du kan lage deg en selv. Hvis du venter nedbør, bør den være vanntett. Hvis ikke kan den lages av et stykke stoff, ved å sy igjen og sette i en glidelås. I siste landsby før nasjonalparken, stopper du på et marked og fyller sekken med bønner eller ris. Da har du en sekk som kan ligge på en kant på bilen og som kameraet kan ligge mot, og gi deg ekstra støtte. Vær forsiktig med å bruke det når motoren er i gang, for da kan det lett vibrere for mye.

Midt på dagen, når lyset er på det sterkeste, kan det være lurt med et polarisasjonsfilter, som gir litt bedre farger og mer intense himler. Det løser ikke alle problemene med lyset, men hjelper litt.

Dobbelt opp
Hvis du reise sammen med noen, ta med hvert deres kamera, der det ene blir utstyrt med en telezoom og det andre med en normalzoom. Grunnen til at jeg anbefaler zoom, er rett og slett at bilene ikke alltid kan kjøre dit du vil, og derfor må du klare deg med den posisjonen du har. Da har du absolutt størst muligheter med et zoomobjektiv.

Noen motiver er langt unna eller små, slik som for eksempel en Gepard på jakt eller en flokk vortesvin. Andre kommer helt opp til bilden og er store, slik som for eksempel elefanter. Da nytter det lite med lang tele. Har du begge deler tilgjengelig samtidig, får du dekket alle muligheter, og samtidig slipper du bytting av objektiv, som kan være vanskelig noen ganger.

Støv
På savannene kan det være veldig mye støv. Det kommer an på hvor lenge det er siden regntiden, men hvis den ikke nettopp er ferdig, eller pågår ennå, må du regne med at det meste du har med deg på tur blir dekket av støv. Støvet trenger ikke å være noe stort problem – det kan lett tørkes av, men hvis du får det inn i kameraet kan de skape problemer. Det kan slite ekstra på mekanikken, men aller verst er kanskje at det kan legge seg på sensoren, og gi stykke flekker eller i verste fall et slør av støv. Du må derfor ha med noe å rense sensoren med. Slikt får du i de fleste fotobutikker før du reiser. Men det viktigste du kan gjøre er å hindre at støvet kommer inn. Den beste måten å gjøre det på er å ha noe rundt kameraet når du ikke bruker det (ikke pakk det så langt ned at du ikke rekker å få det opp igjen når noe skjer), og at du ikke skifter objektiv annet enn når du virkelig må. Noen objektiver har såkalt pumpezoom, der du trekker eller skyver i objektivet for å zoome. Disse vil ofte flytte store mengder luft, og kan presse støv inn i kamerahuset. Hvis du har mulighet, er naturligvis et støvbeskyttet kamera det beste, men disse er ofte dyre. Støv kan også komme inn i objektivet.

Mye støv kan forekomme.

Når du er ferdig for dagen, gjør det til en vane å reingjøre kamera og objektiv. Ta en nøye kikk på noen bilder for å se om du har fått noe på sensoren, og rens så denne hvis nødvendig.

På neste side finner du litt info som gjelder når man er i Afrika.

I Afrika

I Afrika
Første gang i Afrika er litt av et sjokk for mange. Det er mye fattigdom, ting fungerer ikke som hjemme, og man føler seg lett fortapt. Husk at de aller fleste mennesker der er som deg og meg, bare mye vennligere og mer imøtekommende. Noen er det av naturlig vennlighet, andre er ute etter noe. Ikke begi deg inn på spill eller ting som involverer penger. Skal du kjøpe noe, så er det forventet at du pruter. Bestem deg for hva du mener gjenstanden er verdt, og prut ut fra det, heller enn å følge gamle ”regler” om å begynne på en tredel av det selger har som startpris. Husk at dersom du betaler det du synes er en rimelig pris, så får du valuta for pengene og selger får råd til å sende ungene sine på skole.

Et ikke uvanlig syn langs veiene i Østafrika.

Vær høflig og unngå fillete klær det blir lett ansett som en hån. Smil mye så kommer du langt. Husk at ting skjer ikke så fort, og forsinkelser må påregnes. Du bør ikke hisse deg opp om slikt skjer, for det er sjelden noen kan gjøre så mye med det, og det er enda sjeldnere at noen ønsker å gjøre noe med det dersom du blir hissig. De aller fleste mennesker du møter, har et øsnke om å glede deg, og stiller du dem et spørsmål, vil du ofte få det svaret de tror du ønsker. Derfor er det lurt å ikke stille ledende spørsmål slik som "Er det langt igjen?". Da vil du alltid få svaret nei. Spør du "Hvor langt er det igjen?", vil du ofte høre "vi er framme veldig snart". Spør heller "Når er vi framme". Husk at unøyaktige svar ikke gis for å være vrang, men i et forsøk på å glede deg.

Men nå var vi ikke her for å snakke om slikt. Jeg bare tenkte å gi noen generelle råd. Tilbake til fotograferingen.

Lokalt fotoutstyr
Ikke regn med at noe fotoutstyr er tilgjengelig lokalt. Du får lett tak i AA-batterier og film, men der er det også stopp. Filmen kan være B-vare, den kan være gammel og den kan være lagret i sola, så ikke baser deg på det. Du må med andre ord ta med alt det du trenger hjemmefra, og hvis du vil ha en sikkerhet dersom noe skulle gå i stykker, så ta med litt ekstra hjemmefra.

Du kommer til å ta flere bilder enn du trodde var mulig. I dag, med digitale kameraer, kan man knipse ubegrenset så lenge man har plass på minnekortet. Da jeg var på min første safari hadde jeg bare analoge kameraer. Da kostet hver eneste eksponering flere kroner, og man måtte begrense seg litt. Likevel kunne det gå over 250 bilder på en formiddag. Det betyr at du må ta med mye minnekort. Du ønsker ikke å sitte om kvelden og overføre til eksterne disker eller bærbar PC. Ta med mye mer lagringskapasitet enn du kan drømme om å trenge. Du kan regne med å gå fullstendig bananas når du ser din første sebra på avstand. Tenk deg hva som skjer når du får løver på nært hold. Du ønsker ikke å slippe opp for minnekort. Kjøp heller et par ekstra. Ha alltid med deg mer enn ett kort pr. kamera, uansett hvor store de er, slik at du har ekstra hvis ett skulle gå i stykker.

Solnedgang i Serengeti.

På savannen
De fleste av dere vil reise på en organisert safari med sjåfør og guide og overnatting og mat og drikke. Da kan dere i liten grad bestemme selv hvor dere ønsker å kjøre. Dette er normalt ikke noe stort problem, da sjåføren og guiden vet best hvor det er mye å se. Men husk at dette er ingen zoologisk hage. Dyrene gjør som de vil, og du er der på deres premisser. Det betyr at hvis de ikke vil vise seg, er det lite du kan gjøre med det, og det er ingens skyld. Dersom du ser et dyr et stykke unna, kan du alltids høre om sjåføren kan kjøre nærmere, men ikke forsøk å lokke eller presse ham. Det er regler i slike parker for å beskytte dyrene, og de kan bli stresset. Dersom mange nok bryter reglene kan det forstyrre hele balansen i parken. Dyrene har flyttet seg unna bilene fordi de vil ha fred. Da skal ikke du forsøke å forstyrre dem.

I begynnelsen er du helt i hundre når du får se de ulike dyrene. Noen dyr er naturligvis mer stas enn andre, og det er normalt en funksjon av størrelse og utbredelse. Jo større de er og jo sjeldnere de er, desto mer stas er det å se dem. Men ikke undervurder de små eller vanlige dyrene. En av mine favoritter er sebra. En flokk med sebraer er et flott syn, og stripene gjør det hele ganske fascinerende.

Ta alltid bilder av dyret med en gang. Ikke vent på at det skal posere. Det er ikke sikkert det gjør det, og da kan du ha mistet muligheten. Med digitalkamera kan du alltid ta flere bilder senere, dersom det faktisk stiller seg lagelig til. Ikke gjør brå bevegelser eller lag høye lyder for å tiltrekke deg oppmerksomhet. I beste fall kan det være irriterende for dyret. I verste fall kan det være farlig for deg. Jeg har blitt angrepet av en fullvoksen hannelefant som fant mitt blotte nærvær provoserende, og det er ikke noe du har lyst til å oppleve.

Elefant som poserte.

Det er lett å bli opphengt i dyrebildene, og fyre av en masse helt tradisjonelle bilder. Det kan bli litt kjedelig i lengden, så tenk gjennom om du kan gjøre det mer spennende. Prøv å få med noe av landskapet, for å sette dyret inn i en situasjon, prøv å lage utsnitt, for eksempel kan et bilde som utelukkende består av rumpa på en elefant være morsomt og faktisk ganske flott.

Er du den kreative typen, finn deg et tema eller et motiv du vil lete etter. Jeg satte meg som mål å få et bilde av en sebraflokk der det kun er striper – ingen bakgrunn, ingen dyr som stikker seg fram. Det er vanskeligere enn du tror, og blir et mål du har. Det gjør det hele mer spennende.

Midt oppi all fotograferingen, ikke glem å se på dyrene også. Det er helt fantastisk å bare legge vekk kameraet og stå og nyte synet. Ta gjerne med en kikkert også, så du kan følge ting som skjer på litt avstand.

Hva slags tur
Etter å ha bodd og jobbet nær de store parkene i Tanzania, og hatt min egen safaribil, har jeg vært på mange safarier. Ingen er like, og hver eneste gang ser du eller opplever du noe uvanlig. Det er det som gjør det så spennende. Jeg har også vært på ferdigorganiserte turer i ulike prisklasser, og her er et par generelle tips igjen.

En safarilodge med svømmebasseng, der du har rom med utsikt og kommer til ferdig dekket middag i spisesalen er en fantastisk luksus, og etter en lang dag, kan det være herlig å bli møtt med. Men det er et par ting du skal tenke på. Det ene er at de som reiser på en dyr tur med luksus ikke ser flere dyr enn de som er på en billig tur. Dersom du regner hvor vellykket turen er i hvilke dyr du ser og hvor mye det kostet, vil du bli mer fornøyd med en billigere tur.

Dikdik campsite i Serengeti.

Hvis du velger på bo i telt inne i nasjonalparkene, er du omringet av dyr og lyder hele kvelden og natta. Det er lite her i verden som kan sammenliknes med å ligge inne i teltet sitt og høre på alle lydene, og vite at det er 1mm med nylon som skiller deg fra løver og hyener. Det bringer deg tettere til naturen enn alt annet, og anbefales på det sterkeste. Jeg tar forbehold om at det er en noen lunde godt organisert campingplass. Jeg har vært steder der det var direkte livsfarlig å gå på do om natta, og da er det bedre med en lodge. Skal du til Serengeti i Tanzania, anbefaler jeg camping på det varmeste. I Ngorongoro er lodge det beste. Ofte kan du kombinere med noen dager camping og noen dager lodge.

Til slutt vil jeg minne om at Afrika er så mye mer enn store dyr. Det er et fantastisk kontinent som kan gi deg utrolig mange fine opplevelser. Bare det å kjøre rundt og stoppe for å spise i en landsby, se på menneskene og la menneskene se på deg, kanskje campe i bushen, hvis du liker en ekstra utfordring, er fantastiske opplevelser. Reis av gårde, kos deg, ta masse bilder og opplev Afrika. De aller fleste steder er ikke så ille som man får inntrykk av gjennom norske medier.

annonse