Guide

Fiks Sony-skjermenes største problem selv

Gjør-det-selv-sett gir deg en ripefri skjerm uten fingeravtrykk.

Sony lager noen av de beste mobiltelefonene på markedet, men dessverre har de valgt en litt annen skjermløsning enn de fleste andre produsentene på markedet. Bildekvaliteten på skjermene er det ingenting å utsette på, men selv om skjermene skal være ripesikre har de et beskyttende plastbelegg.

Dette plastbelegget blir etter en tid fullt av riper, og etter bare noen ukers bruk ser ikke telefonen lenger ut som en ny telefon.

En Sony-skjerm uten plastfilmen på plass blir fort full av fingeravtrykk, som kan være vanskelige å fjerne.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det går an å ta av plastfilmen ved å stikke en skarp kniv under kanten på filmen for å løsne den. Filmen sitter ganske hardt fast, så du må bruke litt makt for å få den løs.

Dessverre har det «ripesikre» glasset under plastfilmen et annet problem: Glasset blir veldig fort fullt av fingeravtrykk, og det er vanskelig å pusse vekk fingeravtrykkene. Fingeren glir heller ikke på langt nær like lett over skjermglasset som på skjermene til konkurrentenes telefoner.

Slik fikser du skjermen

Årsaken til at Sony har en beskyttelsesfilm foran skjermglasset, er at det faktisk er et krav i Japan. Plasten beskytter nemlig ikke bare glasset mot riper, det vil også beskytte deg mot å få glasskår i fingeren om skjermen skulle knuse ved et uhell.

Vi bestilte en flaske med såkalt oleofobisk belegg fra Japan.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

De fleste av konkurrentenes skjermglass er satt inn med et såkalt «oleofobisk» belegg som frastøter seg fett og olje – som for eksempel fett fra fingrene dine.

Det er mulig å sette inn skjermen selv med et slikt belegg. Vi bestilte en flaske med det oleofobiske vindundermiddelet fra eBay, til rundt 150 kroner inkludert frakt.

Det første vi måtte gjøre var å pusse skjermen med en medfølgende mikrofiberklut. Deretter dryppet vi et par dråper på skjermen og gned det utover med kluten. Det hjalp tydelig – skjermen føltes mye glattere. Vi gjentok også behandlingen for å få et enda bedre resultat, og etter å ha lest litt mer om dette konseptet på nettet har vi sett at noen anbefaler at du drypper litt flere dråper på skjermen slik at væsken dekker hele skjermen. Så lar du væsken tørke av seg selv i noen timer før du rører overflaten.

150 kroner for en bitteliten flaske med det som ser ut som vann, virker dyrt. Men etter å ha prøvd det på en Sony Xperia Z1 uten plastfilm, kan vi anbefale produktet på det varmeste. Det virker!

Les også: Her er mobilverkstedene for de utålmodige

Her kan du se en video av prosessen:

Les også
Her får du mobilen fikset på timen
Les også
Kan dette være Xperia Z1-oppfølgeren?
Les også
Håkon blir «rik» på knuste mobiler
Les også
Forbrukerrådet: – Krev fotobevis!
Les også
– Verkstedene svindler deg
Les også
Hva gjør du når mobilen går i stykker?
annonse