Tek.no

Guide

HTPC trinn for trinn - Del 9

17 Okt 2005 15:52

Innledning

Etter en lang pause, som skyldes det beklagelige faktum at det virkelige livet og dets krav har en ubehagelig tendens til å blande seg inn i hobbyene, er det på tide å fortsette på vår muntre vei mot en god HTPC.

Det blir en liten endring i stilen på de få gjenværende artiklene, ettersom de voldsomme mengdene med skjermbilder burde være unødvendig nå. Og dessuten handler de siste artiklene om programmer med så mange muligheter at jeg ikke engang vil forsøke å lage en like bred innføring som i de tidligere artiklene. Faktisk så blir dette mer en kort gjennomgang av mulighetene, og en grundigere titt på de mest nødvendige funksjonene. Så får resten bli opp til hjelpefiler og programmenes egne brukerstøtteforumer.

Dersom du ikke har fått med deg de tidligere artiklene i serien, finnes de alle behørig presentert på denne siden.

Denne gangen skal det iallfall handle om medieavspilling. Siden jeg foretrekker å kjøre alt av film gjennom ZoomPlayer, og ikke noe annet, dreier det seg om lyd og digitale bilder. Enkelte foretrekker å kjøre alt i ett program, og det går også an å spille av DVD-er og andre videofiler med mange medieprogrammer, akkurat som det går an å spille av musikkfiler med ZoomPlayer. Men da er det blant annet umulig å bruke FFDShow, så det strider mot hovedprinsippet denne artikkelserien bygger på, nemlig å få mest mulig ytelse for pengene.

To hovedstiler
Innenfor medieavspillere er det to hovedstiler. For en gangs skyld skal jeg hoppe utenfor mine vanlige bilanalogier og heller gå på kniver. For man kan velge mellom å skride til verket med en tollekniv og en sveitsisk lommekniv. Forskjellen burde være åpenbar for alle som har sett en kniv noen gang. En tollekniv er beregnet på å skjære og stikke med. Punktum. Selvsagt kan den også åpne en bruskork eller skru i en skrue, hvis man absolutt må og ikke er så redd for å ødelegge den, men i prinsippet er det en kniv og ikke noe mer. En sveitsisk lommekniv har derimot en hel rekke verktøy, som skrujern, tannpirker, korketrekker, motorsag, og hva nå ellers produsenten skulle ønske å legge i den.

Så på medieavspillernes område betyr det at man med tollekniven stort sett kan spille av mediefiler, ofte bare lydfiler, mens man med en full sveitisk lommekniv kan gjøre så mye mer, som å vise digitalbilder, holde oversikten over et mediebibliotek og tagge filer, det vil si å legge informasjon for eksempel om artist, tittel, album, biografi, sangtekst, sjanger og så videre.

Og hvis du som leser dette lurer på hva jeg selv velger, kan du like godt begynne på artikkel én og lese hele serien, for da har du enten ikke lest de tidligere artiklene, eller så har du ikke fulgt med! Man kan si at jeg har en tendens til å være overdrevet grundig og kontrollmanisk

Som denne artikkelens lille digresjon kan det jo nevnes at ZoomPlayer egentlig ikke kan puttes i noen av de overnevnte knivkategoriene, for den prøver ikke å gjøre så mye forskjellig. Den bare spiller av filene, uten særlig ekstrafunksjoner. Men det den gjør, det gjør den bedre enn noe annet, derfor må det vel heller kunne kalles en skalpell!

Les også