Til hovedinnhold

Ta backup av mobilen

Har du tenkt på hvor stor del av livet ditt som ligger på mobilen?

Om du noen gang har mistet en mobiltelefon har du kanskje også opplevd hvor frustrerende det er å miste alle telefonnumre, bilder og annet du har på mobilen – spesielt om du ikke har tatt sikkerhetskopi.

At det er viktig å ta sikkerhetskopi er et mantra i dataverdenen. Det burde det også være i mobilverdenen. Mange av oss har nemlig halve livet på telefonen, og sjansen for at du mister mobilen er større enn sjansen for å miste PC-en. I denne delen av Mobilskolen skal vi vise deg hvordan du kan sikre innholdet i mobilen din.

Å sikkerhetskopiere innholdet på mobilen din er faktisk en rimelig enkel affære. De aller fleste mobiltelefoner kan enkelt lagre innholdet ditt på PC-en din eller en tjener på internett.

Kopier alt på telefonen din

Det er bare én metode som duger om du skal ha en skikkelig sikkerhetskopi: PC-synkronisering.

Men et PC-program som Nokia PC Suite kan du enkelt overføre innholdet på telefonen til PC-en. (Foto: Nokia)

Dette er den beste sikkerhetskopieringen du kan gjøre, siden får ut hele innholdet av telefonen: Telefonnumre, SMS, kalenderoppføringer, bilder, videoer, osv. Nøyaktig hva du kan kopiere ut varierer fra telefon til telefon.

En annen stor fordel er at du kan synkronisere innholdet på telefonen din. Det vil si at du kobler telefonen til PC-en med jevne mellomrom og får oppdatert kopien som ligger på PC-en med nye bilder, telefonnumre og annet som har kommet til siden sist. Mister du telefonen er denne informasjonen lett å kopiere tilbake til din nye mobil.

Vær obs på at det du har kopiert ut av telefonen ofte lagres i et format som kun kan kopieres tilbake til en telefon lik den gamle. Mister du telefonen, og kjøper en ny telefon av et annet merke, kan du få problemer.

Alle mobilprodusenter har programvare for å gjøre dette.

Programvaren kalles som regel PC Suite, PC Studio eller lignende, og må installeres på PC-en før du kan koble til mobiltelefonen. På mobilprodusentens hjemmesider kan du laste ned programmet som passer til din mobil. Som regel følger også programvaren med på en CD i esken sammen med telefonen.

Om du har en Windows-telefon er programvaren allerede inkludert i Windows Vista. Det eneste du trenger er en datakabel.

Programvare til din mobil finner du hos produsenten:
Nokia »
Samsung »
Motorola »
Sony Ericsson »
LG »

Det finnes mange måter å kobles mobilen til PC-en på. Den enkleste metoden er å bruke en USB-kabel dersom telefonen din støtter dette.

Les også:
Slik kobler du mobilen til PC-en »
Slik tar du i bruk Bluetooth »

Kopier telefonlisten

Det finnes også tre andre metoder for å ta sikkerhetskopi, men da tar du bare kopi av telefonlisten din og eventuelt kalenderen.

En SIM-kortleser kan kopiere det du har på SIM-kortet ditt.

Kopiering av SIM-kortet

Har du en billigtelefon, har du ofte ingen mulighet for å koble den til PC-en. Da kan du kjøpe deg en egen SIM-kortleser som kopierer ut numrene du har lagret på kortet.

SIM-kopi gjøres med en spesiell SIM-kortleser som lagrer innholdet, eller som kobles til PC-en. Metoden er spesielt godt egnet for telefoner uten tilkoblingsmuligheter, typisk for billige telefoner til godt under 1000 kroner.

Den største fordelen med metoden er at den er veldig enkel. Du trenger bare å putte SIM-kortet i leseren, taste inn pinkoden din, og kopiere ut innholdet. Mister du telefonen kan du bare putte det nye SIM-kortet du får i leseren, og kopiere telefonnumrene tilbake. De billigste løsningene koster bare et par hundrelapper.

Ulempen er at du er nødt til å lagre telefonnumrene dine utelukkende på SIM-kortet. Dessuten lagrer slike lesere kun telefonnumre, og ikke bilder, SMS, kalenderoppføringer eller annet.

I prisguiden finner du flere SIM-kortlesere »

Synkronisering med Sync ML er enkelt, og gjøres fra telefonens meny.

Synkronisering mot internett

Den desidert mest praktiske måten å ta kopi av telefonlisten og
kalenderen din, er å kopiere den opp til en tjener på internett.Teknologien kalles Sync ML, men tjenestene går gjerne under andre navn.

Først og fremst er du nødt til å ha en konto hos en Sync ML-leverandør. Det finnes mange av disse.

Telenor og Netcom har hver sine Sync ML-tjenester kalt Telenor mobil backup og Netcom kontaktsynk. Disse tjenestene koster penger, men det finnes alternativer som er helt gratis. 

To gratisalternativer er Zyb.com og GSMsync.net. Registrerer du deg hos en av disse kan du opprette en konto gratis. 

Når du har valgt tilbyder må du stille inn telefonen din til å synkronisere med tjenesten. Dette er svært enkelt, og i de fleste tilfeller trenger du bare å taste inn telefonnummeret ditt og få et oppsett tilsendt mobilen. Det går med andre ord nesten automatisk. Det eneste du må passe på er at du har wapinnstillinger på mobilen din.

Fordelen med Sync ML er at du kan ta sikkerhetskopi med jevne mellomrom uten at du er avhengig av en PC. Noen telefoner kan også stilles inn til å sikkerhetskopiere automatisk.

Den største ulempen er at du stort sett ikke kan sikkerhetskopiere bilder, SMS og annen personlig informasjon utover kontaktliste og kalender.

Les også: Guide til Sync ML »

Kopi til minnekort

Noen telefoner lar deg sikkerhetskopiere telefonlisten til minnekortet i telefonen. Dette gjør at du enkelt kan overføre sikkerhetskopien til PC-en din ved hjelp av en USB-kabel eller en minnekortleser. 

Mange telefoner fra Sony Ericsson, Nokia, LG og andre har denne muligheten. Sjekk i menyene eller i bruksanvisningen på din telefon for å undersøke om dette er noe din telefon kan.

I tillegg kan Nokias S60-smarttelefoner, blant andre N-serien og E-serien, ta en full sikkerhetskopi av innholdet i telefonen over på minnekortet ditt. 

Ulempen med denne metoden er at du har lagt alle eggene i en kurv. Mister du telefonen, mister du også minnekortet. Derfor bør du huske å ta kopi av minnekortet til PC-en din med jevne mellomrom.

Hvilken metode er best?

Det er ingen metode som er best for alle. Hva som passer best for deg avhenger helt av hva slags mobiltelefon du har. 

Vi anbefaler imidlertid alle som har mulighet til det å benytte seg av en Sync ML-løsning hvor du lagrer telefonlisten og kalenderen hos en internettbasert tjeneste. Dette sørger nemlig for at du alltid har tilgang til kontaktene dine, enten via PC-en din eller ved å laste dem ned til en annen mobiltelefon.

Skal du har en skikkelig sikkerhetskopi er du nødt til å bruke PC-en til sikkerhetskopiering. Da får du en kopi av alt innholdet på mobilen din, inkludert bilder og meldinger.

Hvilke muligheter som ligger i din telefon vil variere. Er du usikker på hvilke muligheter du har, bør du se i bruksanvisningen eller ta kontakt med mobilprodusentens kundeservice. 

Mobilskolen

Del 1: Få din nye mobil klar på 1-2-3
Del 2: Slik bruker du adresseboken
Del 3: Slik sender du SMS og MMS
Del 4: Slik bruker du mobilen som mp3-spiller
Del 5: Slik hjelper mobilen deg å huske avtaler
Del 6: Få nye programmer på mobilen
Del 7: Ta bilder med mobilkameraet
Del 8: Slik bruker du radioen
Del 9: Slik bruker du mobilen som videokamera
Del 10: Messenger på mobilen
Del 11: Slik surfer du med mobilen
Del 12: Slik overfører du filer til mobilen
Del 13: Slik får du e-post på mobilen
Del 14: Ta mobilsamtaler med hendene på ryggen
Del 15: Alt du trenger å vite om mobilklokken
Del 16: Slik tar du i bruk Bluetooth
Del 17: Styr telefonen med stemmen
Del 18: Velg rett minnekort
Del 19: Slik får du GPS på mobilen
Del 20: Lei av ledninger?
Del 21: Gjør mobilen din sikker
Del 22: Hold smarttelefonen din i form
Del 23: Kom i gang med S60-mobilen din
Del 24: Kom i gang med Windows-mobilen din
Del 25: Kom i gang med UIQ-mobilen din
Del 26: Unngå virus på mobilen din

annonse