Tek.no

Guide

Slik gjør du mobilen om til en spillmaskin

Mobilspill kan være mye mer underholdende enn dette.

27 Des 2007 11:00
annonse

Kjeder du deg i romjula? Ble det ikke ny Playstation i år heller? Fortvil ikke. Mobiltelefonen din kan ikke erstatte noen Playstation, men kan fint slå ihjel mange romjulstimer.

De fleste mer eller mindre moderne mobiltelefoner har mulighet for spill. Du har kanskje lagt merke til at det er innebygde spill på din telefon. Men du syns kanskje ikke de var så spennende? Spillene som leveres med mobiltelefonen din er ikke nødvendigvis representative for hvordan det er å spille på telefonen.

Vi kan grovt sett dele opp mobilspill i to kategorier: Spill som passer til nesten alle telefoner, og spill som passer til kun smarttelefoner.

Les også: Slik installerer du spill og programmer på mobilen »

Java-spill

Spillene som går til de alle fleste telefoner, smarttelefoner inkludert, kalles Java-spill. Det som ofte er felles for Java-spill er at de ikke pleier å være spesielt avanserte.

annonse

Det finnes likevel en rekke interessante Java-spill. De fleste koster penger, og må bestilles gjennom en kommersiell aktør. Det finnes mange Java-spill på markedet, og det er mange som tilbyr dem.

Ikke gå i fella!

En ulempe med Java-spill er at du sjeldent får anledning til å prøve spillene før du kjøper. Det kan derfor lønne seg å lese litt om spillene før du kjøper dem.

Det finnes en rekke nettsteder som tilbyr spill. Før du kjøper bør du lese villkårene nøye. Mange "sniker" seg nemlig til å gi deg et abonnement som fornyer seg selv en gang i månenden. De fleste tilbyr kjøp av spill til en engagssum, men dette er ofte dyrt og godt bortgjemt.

Skal du laste ned flere spill kan en abonnementstjeneste lønne seg så sant du husker å avbestille abonnementet så snart du har lastet ned de spillene du vil ha.

annonse

Les også: Slik blir du kvitt plagsomme SMS-meldinger »

Java-spill koster som regel et sted mellom 30 og 70 kroner. Før du kjøper må du undersøke om din mobil støtter spillet du skal kjøpe. Dette står som regel på nettsiden du handler fra.

For å finne mobilspill er det i grunn enklest å åpne en søkemotor og søke etter "mobilspill". Da får du opp flere nettsider som tilbyr forskjellige spill.

Smarttelefoner kan gi mye moro

Om du har en smarttelefon åpner det seg en helt annen verden. I tillegg til Java-spill finnes det flere spill laget spesielt for slike telefoner. Siden smarttelefoner i praksis er som små datamaskiner har de mer kraft og flere muligheter.

N-Gage-plattformen gir deg spill som for eksempel FIFA07 på mobilen.

Mer

Om du har en ny Nokia-telefon i N-serien (for eksempel Nokia N95, N82 eller N72) kan du prøve N-Gage. Dette er en plattform for mobilspill laget spesielt for disse telefonene. Det som gjør N-Gage spesielt er at du kan prøve ut spillene før du kjøper dem. Spillene har som regel også bedre grafikk og spillbarhet enn mange Java-spill.

Les mer om Nokia N-Gage »
Les test av spillmobilen Nokia N81 »

For alle andre smarttelefoner finnes det en rekke spill laget for de forskjellige typene. Du har stort sett tre forskjellige smarttelefoner å forholde deg til: S60, UIQ og Windows Mobile.

Hvilket operativsystem du har på mobilen din kan du finne ved å se i bruksanvisningen. En enkel tommelfingerregel er at avanserte Nokia-telefoner bruker systemet Series 60, avanserte Sony Ericsson-telefoner bruker systemet UIQ, mens HTC-telefoner bruker
Windows Mobile.

Her finner du spill

Et greit sted å lete etter spill til disse telefonene er Handango.com, som har et stort utvalg spill og programmer til smarttelefoner. All About Symbian har også et rikt utvalg til UIQ- og S60-telefoner.

Har du en Windows-telefon anbefaler vi deg å titte på for eksempel Handsters nettsider. Clickgamer har også et stort utvalg spill til alle plattformer.

Som med Java-spill er det en god ide å lete på internett med en søkemotor på PC-en din.

Se også: Tester av mobilprogrammer på Amobil.no »

Ble du nostalgisk nå? Dette programmet gir deg en Commodore 64 på Windows-mobilen din.

Mer

...mens dette programmet gir deg den gode gamle Nintendo 8 bits på S60-telefonen din.

Mer

Smarttelefonens ess i ermet

Det finnes en rekke gratisalternativer som kan være riktig så underholdende. Noe av det morsomste med smarttelefoner er at du kan gjenoppleve gamle klassikere fra for eksempel Commodore 64, Nintendo og Sega. Du kan nemlig installere noe som kalles en emulator.

En emulator er enkelt forklart et program som kan kjøre programmer laget for andre datamaskiner. Som regel får du bare tak i emulatorer for eldre spillmaskiner.

Å spille med en emulator krever at du er såvidt over gjennomsnittlig stø på datamaskiner og mobiltelefoner. Du må først laste ned og installere selve emulatorprogrammet. Deretter må du laste ned spillene til PC-en, og overføre dem til mobilen. Når dette er gjort må du åpne spillet i emulatoren.

Dette kan virke som en tung oppgave, men det er vel verdt å forsøke seg. Det er nemlig lite som er like moro som å gjenoppleve gamle minner fra 80- og 90-tallet på mobilen.

Vil du vite mer om emulatorer?

All About Symbian har en artikkel (på engelsk) om temaet »
Clickgamer selger en Commodore 64-emulator til Windows-telefoner »
Her finner du en Nintendo-emulator for S60-telefoner »

NB! Spillene du laster ned fra nettet er som regel beskyttet av lov om opphavsrett. Selv om spillene er gamle kan du i teorien ikke forsyne deg av kopier. Du er faktisk nødt til å eie spillet fra før av, eller eventuelt overføre spillet fra dets originale medium over til PC-en din.

Når det er sagt, så finnes det en rekke nettsteder som helt åpent tilbyr gratis nedlasting av gamle spill uten at rettighetshaverne har kommet med reaksjoner, spesielt når det gjelder spill til Commodore 64 og andre svunne plattformer. Unntakene er muligens Nintendo og Sega, som fortsatt er svært opptatt av å beskytte sine titler.

Om du vil være sikker på å ikke bryte loven fraråder vi deg å laste ned andre spill enn dem du har liggende i esken på loftet.

Les også
Her er Firefox til mobilen
Les også
Nå kan du få 22 TV-kanaler på mobilen
Les også
N95 blir treningsmobil
Les også
Nå kommer YouTube på mobilen
Les også
Doom for mobilen
annonse

Les også