Tek.no

Guide Nye Android-skolen del 2

Utnytt potensialet i Android-mobilen din

Mobilen din kan bli en svært nyttig følgesvenn i hverdagen, om du bare fyller den opp med gode applikasjoner.

Einar Eriksen
Einar Eriksen
12 Juli 2014 09:00

I første del av Nye Android-skolen så vi nærmere på menynavigering, tilpassing av startskjermene og det å laste ned nye applikasjoner. I denne delen skal vi se nærmere på nedlasting av programmer, først og fremst for å få et lite overblikk på alle de nyttige funksjonene du kan få i en Android-mobil. Når du kjøper mobilen er den litt som et hvitt ark, og den har en hel masse potensiale til å være en nyttig følgesvenn.

Google Maps er et nyttig verktøy når du kjører bil.

Google Maps – både kart, navigasjon og rutetabell i ett

Én av de nytteapplikasjonene vi bruker oftest i Android er innebygget. Google Maps som ofte er å finne i menyen som «Kart» eller «Maps» er ikke bare et kartprogram, men også både en fullverdig bilnavigator og en god planlegger for kollektivtransport. I bilen kan den fortelle deg akkurat hvor det er kø mens du navigerer, og viser fortløpende alternative ruter som du enkelt kan velge underveis. Her kan du også søke etter matbutikker, bensinstasjoner og enkelte personer bare ved å skrive navnet. Kollektivtransportplanleggeren fungerer minst like bra som Ruters egen planlegger i Oslo, og er også tilgjengelig i flere andre norske byer.

Mens vi er inne på bruk i bilen kan vi nevne eksempelvis sosiale applikasjoner som viser drivstoffprispriser på bensinstasjonene nær deg, applikasjoner som viser hvor det er parkeringsplassen i byen du er i og lar deg betale parkeringen med mobilen og Statens Vegvesens egen applikasjon som lar deg finne ut hvem som eier bilen og forteller deg når fristen for EU-kontroll på bilen din er.

Musikk på farten

Det er kanskje velkjent at mobilen kan brukes som musikkspiller, men hvis du leter litt rundt i applikasjonsportalen finner du blant annet nettradioapplikasjoner. For øvrig kan både Wimp, Spotify og Google Play Musikk (som ligger inne i mobilen fra før) spille musikk fra en stor database mot en månedlig betaling, og du kan også velge ut musikk som du gjør lokalt tilgjengelig slik at du slipper å strømme musikken over internett. Å laste MP3-filer over på mobilen er ikke lenger nødvendig.

Finn nye turområder med mobilen

En mobiltelefon er kanskje ikke like solid som en håndholdt GPS, men fungerer likevel bra.Foto: Einar Eriksen

Nå som sommeren har startet for fullt over hele landet, kan det være greit å vite at det finnes en rekke applikasjoner som kan vise deg været, gode turområder, applikasjoner for båtnavigasjon og mye mer. Test for eksempel ut UT.no-applikasjonen som gir en rekke konkrete turtips. Alternativt kan du prøve deg på geocaching. Du finner også en rekke gode kartapplikasjoner som gjør mobilen din til en håndtholdt GPS. Vi testet mange av dem for et par år siden. Hvis det er mer målrettet trening du driver med ute på sommeren kan du prøve ut en treningsapplikasjon.

Installer et multiverktøy

Hvor langt er det egentlig til hundens matskål? Det kan Smart Tools svare deg på.

Det finnes også mange applikasjoner som er nyttige i det daglige arbeidet. Et av de mest fiffige vi har prøvd er Smart Tools, som er et skikkelig multiverktøy som fungerer som laservater, vanlig vater, linjal, enhetsomregner, distansemåler, kompass, metalldetektor, desibelmåler, lommelykt og forstørrelsesglass.

Drømmer du om å reise? Da kan det være artig å sjekke hvor flyene som flyr over hodet ditt har tenkt seg. Flightradar24 er en av appene som viser flytrafikken.

«There’s an app for that»

Hvis du titter litt rundt i Google Play Butikk finner du fort ut at det finnes en applikasjon for nesten alt. Du kan laste ned et skisseprogram og male flotte bilder på trykkskjermen, du kan betale regninger i nettbanken fra et telt på Hardangervidda eller du kan finne de beste ølprisene i byen under en fuktig kveld på byen. Her gjelder det bare å skreddersy applikasjonsutvalget etter din egen smak.

Sikkerhetskopier appene dine

Når du til slutt har et vell av apper i telefonen din, blir det fort ekstra brysomt å bytte telefon eller nullstille telefonen din. Helium er imidlertid en smart applikasjon som ikke bare husker hvilke applikasjoner du hadde, men også hva du holdt på med i hver applikasjon. For eksempel husker denne appen akkurat hvor langt du har kommet i spillet du spiller.

Helium sikkerhetskopierer alt i en skytjeneste, og dersom du har flere Android-enheter – som for eksempel et nettbrett i tillegg – kan du også koble flere enheter opp mot samme Helium-konto. Det betyr at du kan spille et spill på nettbrettet, løpe til bussen og fortsette å spille med mobilen akkurat der du slapp. Helium fungerer aller best dersom du har root-tilgang på mobilen din. Dette skal vi se nærmere på i en senere versjon av Android-skolen.

En noe mindre sofistikert variant er den som er innebygget i Android. Ved å gå til innstillinger, velge sikkerhetskopier/tilbakestilling og «sikkerhetskopier data» vil programdata lagres til Googles servere. Appene dine vil da installeres på en ny mobil eller etter tilbakestilling.

I de neste delene av Android-skolen skal vi blant annet se nærmere på å oppdatere mobilen, tilpasse menyene og se litt på hva det vil si å roote telefonen.

Gå videre til del 3 av Android-skolen »

Fersk Android-bruker? Se del 1 av Android-skolen for å finne ut hvordan du kommer i gang »

Les også
Bli superbruker i Android
Les også
Sjekk disse smarte tipsene til Android-mobilen din
Les også
Slik kommer du i gang med Android
Les også
Er mobilen din sjøklar?
Les også
33 gode apper: Disse gjør ferien mer spennende
Les også
Huawei Ascend Y530: – Dette er den beste mobilen i sin klasse
Les også
Android får innebygget antivirus
Les også
UT.no-appen: Denne appen anbefales til alle ...
annonse

Les også