Slik får du «ny» og bedre Android-mobil
Ved å bytte launcher kan du få en treg mobil til å bli rask, samtidig som du får helt nytt utseende i menyene.
Innhold
Denne artikkelen er republisert i forbindelse med åpningen av Tek Ekstra.
Når du skulle handle mobiltelefon for fem-seks år siden, fokuserte du kanskje på kvalitet på tastene og hvor god ordboken var under skriving av tekstmeldinger. I dag er ting annerledes, og du kan bytte ut både tastaturet og ordboken på smarttelefonene. Faktisk kan du også bytte ut hele menysystemet i ett enkelt jafs, slik at en lite brukervennlig telefon kan bli brukervennlig, og det er det vi skal se litt på i denne guiden.
De fleste smarttelefonbrukere bytter bakgrunnsbilde, og etter hvert kanskje temaet slik at ikonene får et nytt utseende. Men hvis du virkelig skal friske opp mobilen til våren, er det den såkalte launcheren du bør bytte ut. Enda viktigere er det å bytte den hvis telefonen din begynner å bli treg. I mangel på et godt norsk ord, vil vi bruke det engelske ordet launcher i denne guiden
Inn under launcher kommer både startskjermene eller «skrivebordene» og applikasjonsmenyen, men også hvordan menyene oppfører seg – inkludert hvilke fingerbevegelser som fører til hva, og hvordan animasjonene ter seg. Å bytte launcher gir deg kort fortalt følelsen av å få en helt ny mobil.
Enkelte launchere er lette og raske, og egner seg godt til deg som har litt svak maskinvare i telefonen. Andre launchere har avanserte animasjoner og er tungkjørte, og krever kraftig maskinvare. Det fins en hel jungel av launchere i Google Play. Blant de mest populære har vi Action Launcher (gratis/betal), ADW.Launcher, Apex Launcher, Buzz Launcher, GO Launcher EX, Lightning Launcher, Nova Launcher (gratis/betal), Smart Launcher 2 (gratis/betal) og Zeam Launcher for å nevne noen.
Undertegnede har lenge brukt GO Launcher og ADW Launcher. Disse har lenge vært veldig populære, men førstnevnte har med tid og stunder blitt kjent for å inneholde litt for mye «bloatware» – elementer som krever mye maskinvare uten at du får noe igjen for det. ADW Launcher har på undertegnedes HTC Desire Z begynt å gå veldig tregt, men er det telefonen som skal ha all skylden for det? Eller er det i programvaren problemet ligger?
Vi har den siste uken prøvd en rekke launchere på flere forskjellige telefoner for å se hvordan dette endret brukeropplevelsen, og har plukket ut fire favoritter som fanget oppmerksomheten vår.
Raskest og enklest – Smart Launcher 2
Å bytte launcher til Smart Launcher 2 gir en veldig drastisk endring av brukergrensesnittet. Dette er en av launcherne som ligner minst på vanlig Android.
Launcheren er kjent for å bruke lite minne og å dermed få trege telefoner til å bli raskere. Vi tenkte derfor at dette måtte være perfekt for den trege HTC Desire Z. Etter installasjon merket vi straks at brukeropplevelsen ble en helt annen. Telefonen ble faktisk lynrask i forhold til før. Vanligvis, med ADW Launcher, må vi vente i flere sekunder fra vi trykker på applikasjonsmenytasten til vi kan bla opp og ned uten hakking, men med denne launcheren er telefonen som ny. Ikke bare i menyene går det raskere, men fordi launcheren tar opp lite minne er det mer minne tilgjengelig til andre ting.
Ikke nok med at telefonen blir raskere, men det går også langt kjappere å finne programmer etter installasjon av Smart Launcher 2. Denne launcheren sorterer applikasjonene dine slik at de havner inn under kommunikasjon, internett, spill, media, tilbehør og innstillinger. Det er også lett å flytte på ikonene etterpå. «Ytterst» i grensesnittet har du snarveier til kamera, telefon, meldinger, musikk, nettleser og galleri. Du kan selv velge hvilke programmer disse snarveiene skal peke til.
For å få støtte for småprogrammer (widgets) må du betale 25 kroner for fullversjonen. Da ligger disse på et eksternt område i forhold til snarveiene ytterst. Her kan du imidlertid ikke legge inn egne snarveier (bortsett fra sveiping over skjermen).
En ulempe for noen er kanskje at launcheren bare snakker engelsk. Ikonene og alle applikasjonene dine er fremdeles på norsk, men innstillingene i launcheren og overskriftene for undermenyene er på engelsk.
Andre raske launchere som kan gjøre trege telefoner raskere kan være Zeam Launcher, Nemus Launcher, Action Launcher og Lightning Launcher. Disse støtter eldre Android-versjoner og krever også lite av maskinvaren, men av disse var Smart Launcher 2 vår klare favoritt. Hvis du vurderer å bytte telefon fordi din er gammel og treg, bør du først prøve å bytte launcher til en av disse.
Du kan laste ned Smart Launcher 2 gratis eller gå for betalversjonen dersom du vil ha småprogrammer på hjemmeskjermene.
Vår favoritt – Nova Launcher
Nova Launcher er en av de launcherne som gjør trege telefoner raskere, men samtidig har en rekke muligheter til å skreddersy menyene etter eget behov. Blant annet kan du endre fargetema og ikonpakker, og med betalversjonen som koster 23 kroner kan du legge inn praktiske mapper inn i applikasjonsmenyen. For eksempel kan du opprette mappen «multimedia» og legge inn FM-radio, Spotify og Shazam.
Kanskje er det bare gamle vaner som gjør at vi er mer komfortable med Nova Launcher enn med Smart Launcher 2, men vi liker at skrivebordet kan inneholde både valgfrie widgets, ikoner og skuffer. I tillegg går det jo faktisk an å sortere ikoner i skuffer slik at det går like raskt å starte programmer som i Smart Launcher 2, men kommer du til å gjøre den jobben?
Av forskjellige temaer kan du bruke standard eller Google KitKat som gir en følelse av Android i versjon 4.4, eller du kan laste ned andre fra et stort utvalg.
Det sies at Nova Launcher kan gjøre trege telefoner langt raskere, men Nova Launcher støtter ikke de gamle Android-versjonene slik som Android 2.3 som vi har i vår HTC Desire Z.
I forbindelse med Nova Launcher bør vi også nevne Apex Launcher som er nesten prikk lik Nova Launcher, men Nova Launcher er mer populær og oppdateres hyppigere. Etter sigende skal Nova også gi bedre ytelse enn Apex, men vi har ikke merket noen forskjell.
Du kan laste ned Nova Launcher gratis, eller betale for flere funksjoner. Hvis du skal ha betalversjonen må du først laste ned gratisversjonen.
Størst valgfrihet – Buzz Launcher
Denne launcheren er en av de som gir deg flest valgmuligheter når det kommer til utseendet i menyene. Du kan laste ned en rekke «homepacks», som tilsvarer temaer men kan gjelde på bare noen utvalgte hjemmeskjermer.
En rekke småprogrammer som følger med (eller enkelt lastes ned via) Buzz Launcher lar deg endre utseendet i stor grad selv. Hver homepack har også en rekke småprogrammer som anbefales til akkurat det temaet, og som du kan laste ned med to skjermtrykk.
Buzz Launcher er den launcheren vi har brukt desidert mest tid på, først og fremst fordi det er omtrent like morsomt å leke med denne launcheren som det er å spille et mobilspill. Launcheren gir uendelige valgmuligheter for hvordan menyene skal se ut, og anbefales spesielt de som liker å dille med slikt.
Ytelsesmessig har vi heller ingenting å klage på, men dette er likevel ingen lavytelseslauncher. Skal du ha det, må du bla opp til Smart Launcher 2.
I motsetning til Nova Launcher og Apex Launcher, får du ikke norsk språk i Buzz Launcher.
Buzz Launcher kan lastes ned her, og er stappfull av funksjoner og muligheter uten at du trenger å hoste opp penger i Google Play.
I vinden – Google Now Launcher
Google Now, eller Google Nå, er det man kaller en personlig assistent i programformat. Applikasjonen forteller deg ting som at det vil ta 38 minutter å kjøre til jobb i dag fordi det er ekstra mye trafikk (ut ifra data i Google Maps), at kinoen nærme der du bor viser 12 Years a Slave klokken 18:00 og at det er 17 grader og sol ute.
Videre skal Google Now forstå en rekke stemmekommandoer, men norsk støtte står det dårlig til med foreløpig. Nå har Google Now også dukket opp i Google Play som en launcher.
Problemet er bare at launcheren foreløpig bare er tilgjengelig for Nexus-merkede telefoner og til det selskapet kaller «Google Edition»-telefoner.
Selv om det ikke er tilgjengelig fra Google Play, har det blitt mulig å få tak i en apk-fil som kan installeres på hvilken som helst telefon. Vi prøvde imidlertid å installere apk-filen på både HTC Desire Z, ZTE Blade Q og Sony Xperia Z1 Compact uten hell.
Her finner du Google Now-launcheren til telefoner som støtter det, og hvis du ikke har en Google Edition- eller Nexus-mobil kan du prøve å søke på internett etter noe sånt som «google now launcher apk».
Enkelt å bytte
For å bytte launcher går du inn i Google Play og laster ned den du vil ha. Når denne er installert får du spørsmål om hvilken launcher du vil bruke så snart du trykker på hjem-tasten. Da kan du velge om du vil bruke den launcheren du velger bare denne gangen og få opp spørsmålet på nytt neste gang, eller du kan velge å alltid bruke denne launcheren når du trykker på hjem-tasten.
Senere kan du bytte standardlauncher ved å gå inn i «applikasjoner» i innstillingsmenyen, trykke på launcheren du har valgt som standard og trykke «fjern standardvalg». Da får du igjen opp spørsmålet hver gang du trykker på hjemtasten.
Å bytte launcher er ingen skummel handling. Den gamle launcheren vil ikke fjernes, og du kan velge å få tilbake de vanlige menyene når som helst ved å fjerne standardvalget på samme måte som beskrevet ovenfor eller avinstallere den nye launcheren.