GuideSpeilrefleks

Se våre beste tips for speilrefleks til jul

Disse kameraene er rett og slett gode kjøp

Innsteg-, mellom- og entusiastklassen

Så du sitter på gjerdet sammen med lommeboka, men er fremdeles litt usikker på akkurat hvilken speilrefleksmodell du skal gå for? Da har du klikket riktig - for her kommer nemlig svaret. Vi har delt inn i fem forskjellige klasser, fra de rimeligste innstegsmodellene og helt opp til de altfor dyre proffmodellene. Vi har i tillegg listet opp en del valg for deg som har litt utstyr fra et spesielt merke fra før og nødig vil bytte ut alt sammen med et nytt hus.

Det finnes ingen dårlige kamera på markedet, men noen gir allikevel litt mer for pengene enn andre - vi er her for å gi deg oversikten.

Som i de tidligere julegavetipsene vi har presentert her på Akam, tar vi utgangspunkt i produkter man kan kjøpe via nettet. Husk at man bør beregne god tid om man vil ha produktene i posten før jul. De forskjellige nettbutikkene opererer med forskjellige tidsfrister for når man senest kan bestille for å få produktet før jul, men vi anbefaler å bestille julegavene så tidlig som mulig for å ha litt tid å gå på ved en eventuell forsinkelse.

De rimeligste - Innsteg-/amatørklassen

Nikon D3200

Nikon D3200.Foto: Nikon

Til under 4000 kroner er Nikon D3200 et svært godt kjøp. Du får et enkelt, brukervennlig kamera med en sinnsyk oppløsning på 24 megapiksler. Bildekvaliteten er svært god og holder godt på detaljene i høylys og skygger - det har med andre ord glimrende dynamikkomfang. Disse bildene kan du fylle veggen med og få et godt resultat. Med kameraet følger det et godt nok kit-objektiv med bildestabilisator som passer til mange formål, for deg som ikke ønsker å investere i noe separat riktig ennå.

Til kameraet får du også den trådløse adapteren WU-1a for noen hundrelapper, (eventuelt i kit). Den gjør at du kan styre kameraet fra telefonen og gir deg generelt enda flere muligheter med kameraet. Under kan du lese testen vår av kameraet:

Finn gode priser på Nikon D3200

Les også: Test: Nikon D3200

Pentax K-30

Pentax K-30 er et knallgodt kamera for den som trenger et kamera å stole på i all slags vær. Bildekvalitet leverer det også i bøtter og spann. Prisen ligger i skrivende stund på 4500 kroner, men det er for kun huset. Skal du ha med det "vær-resistante" kit-objektivet med brennvidde 18-55mm må du ut med 500 kroner ekstra. Pentax'en er heller ingen sinke på seriebildefronten og klarer å dra av 6 bilder per sekund på full hastighet. Du får i tillegg bildestabilisering med alle objektiv, da dette sitter i selve huset.

Finn gode priser på Pentax K3-0

Les mer om Pentax K-30

De litt dyrere - Mellomklassen

Pentax K-5

Pentax K-5.

Anbefaler vi virkelig en to år gammel modell? JA! For skarve 5600 kroner, noe som er nesten halv lanseringspris, kan Pentax K-5 by på det råeste vi har sett av bildekvalitet fra et crop-kamera, samt værtetting som faktisk lever opp til navnet - noe som må sies å være mangelvare i denne prisklassen hvis vi ser på konkurrentene. Vil du gjerne ha etterfølgeren som på mange måter egentlig er en ganske minimal forbedring med unntak av bedre autofokus i svakt lys (ned til -3EV), må du ut med over 2000 kroner ekstra for Pentax K-5 II.

Finn gode priser på Pentax K-5

Les mer om pentax K-5

Sony SLT-A65

Vi skal komme med en anbefaling til. Det er egentlig ikke et speilrefleks etter vanlig definisjon, men vi tar det med allikevel. Da vi testet Sony SLT-A65 kalte vi det en gavepakke. Det hadde med å gjøre at den har arvet avanserte funksjoner fra sin dyrere storebror Sony SLT-A77. Vi kan for eksempel nevne 24 megapiksel bildebrikke og rask seriebildehastighet på 10 bilder i sekundet. Kameraet er spesielt godt egnet til de som ønsker å filme med autofokus, da den kan bruke fasedeteksjon "med speilet nede". Her kan du finne rimeligste pris for Sony A65 som i skrivende stund er omtrent 6500 kroner.

Finn gode priser på Sony SLT-A65

Les også: TEST: Sony SLT-A65

Vi har lyst til å anbefale Nikon D5200 som kommer i butikkene om ikke mange dagene, men føler at vi må holde denne tilbake inntil videre. Barnesykdommer er typiske og vi tar gjerne en inngående titt på kameraet før det får anbefalt-stempelet, selvom det virker lovende.

Entusiastklassen

Nikon D600

Her er det én konge på haugen og det er Nikon D600. Dette er det nyeste og rimeligste fullformatskameraet fra Nikon. Det leverer rett og slett sakene. Bildekvaliteten er så god som du får det og det til en overraskende lav pris. Vi våger påstå at dette er et bedre allroundkamera enn modellen over, Nikon D800 som med sin enorme oppløsning er et mer spesialisert kamera. Vær obs på at D600 lider av noen barnesykdommer som støv på bildebrikken, så om du er usikker, så skader det iallfall ikke lommeboken å vente noen uker til.

Finn gode priser på Nikon D600

Les også: Førsteinntrykk: Nikon D600

Bli med på neste side, der vi skal ta for oss de dyreste leketøyene vi fotografer sikler etter. På med smekke!