GuideTerminalen i Mac og Linux

Slik blir du kongen i Linux

Skal du ha full kontroll må du inn i terminalen.

Introduksjon

Før i tiden, når ordet «terminal» var betegnelsen på en tynnklient tilknyttet til en stormaskin, opererte man maskinen gjennom ett skall. «Skall» er betegnelsen på ett dataprogram som mottar og utfører tekst-baserte kommandoer fra brukeren.

Etter en stund kom grafiske grensesnitt og revolusjonerte PC-industrien, og skallet ble sett på av mange som gammeldags og utdatert. De som derimot hadde investert mye tid i skallet, innså raskt at det var flere oppgaver som kunne utføres langt mer effektivt uten grafiske hjelpemidler.

I dag kjøres et skall i ett eget program, kjent som en terminal. Det finnes mange forskjellige skall, men vi skal i denne artikkelen fokusere på skallet som benyttes som standard i de fleste operativsystemer, «bash». For å unngå forvirring vil vi også fortsette å si terminalen, siden det er det du vil finne stort sett alle andre steder på nettet.

Kan være langt mer effektiv

Terminalen blir fortsatt ansett som utdatert av mange, og brukes ofte som motargument når konkurransedyktigheten til Linux dras opp til diskusjon. Likevel bruker kyndige datafolk terminalen idag av de samme grunnene som før, effektivitet.

Det viser seg at terminalen, til visse oppgaver, er langt mer effektiv enn du noengang kan håpe å bli med ett grafisk grensesnitt, selv om det også krever en del innsats for å nå den kompetansen.

Hvis du har en mappe med filer av forskjellige typer, og bestemmer deg for å flytte alle filer av èn bestemt filtype til en annen mappe, så kan dette fort inkludere kontroll-tasten og en del klikk med musa. I terminalen løses dette ved tre enkle ord: mv *.filtype destinasjon.

Ett tekst-basert grensesnitt har også en rekke fordeler for fjernstyring av datamaskiner over internett, spesielt hvis en av maskinene ikke har allverdens båndbredde. Fjernstyring med terminalen er faktisk standard hos de fleste server-tilbydere når du setter opp Linux-baserte maskiner.

Terminalen fungerer likt på de operativsystemer som støtter den. Det har derfor ikke noe å si om du sitter på en maskin med Ubuntu, OS X, Fedora eller FreeBSD. Kunnskapen du sitter på om terminalen er derfor ikke verdiløs om du bytter operativsystem, selv om det grafiske kanskje fungerer annerledes. Det er også mulig for å gjøre kommandolinjen i Windows mer lik bash ved å installere «Cygwin».

Vi guider deg gjennom

Alt dette og mye mer skal vi nå guide deg igjennom hvordan du gjør. Vi skal starte med det som erhelt grunnleggende, slik at du får tilstrekkelig med kunnskap til å fortsette læringen på egenhånd.

Vi begynner vi med:
Slik fungerer filsystemet »

Før vi tar for oss:
En generell inføring av terminalen »

Det kan også være kjekt å kjøre flere programmer samtidig:
Slik håndterer terminalen prosesser »

Det er heller ikke alt som er mulig å gjøre som en enkel bruker:
Slik fungerer rettigheter i Unix-baserte operativsystemer »

Til slutt viser vi hvordan oppgaver kan automatiseres:
Slik lager du scripts i terminalen »

Når du begynner å bli vant til å bruke terminalen, kan verktøy som «tmux» eller «GNU Screen» være verdt å ta en titt på for Linux-brukere. Bruker du OS X kan du ta en nærmere titt på «iTerm», om du vil ha en litt mer avansert terminal.