Guide

Ikke kast den gamle maskinvaren din!

Vi gir deg 7 gode grunner til ikke å hive den på dynga.

Fire gode grunner

Denne guiden er republisert. Originalartikkelen er fra oktober 2012.

Alle som har holdt datamaskinen sin ved like, og teknologisk oppdatert over noen år, har helt sikkert fått litt maskinvare til overs. Men hva skal du gjøre med et gammelt skjermkort du egentlig ikke har bruk for lengre? Og hva med den bærbare maskinen du har øverst på hylla med batteritid tilnærmet lik null, sørpe-treg maskinvare og en utdatert Windows-installasjon?

Har du mye maskinvare som er lite verdt? Din heldiggris! (Foto: iStock: 20382508)

Fortvil ikke, i denne guiden har vi samlet en håndfull tips til deg som har veldig lyst til å enten bli kvitt "skrotet" eller gi det nytt liv, og gjerne ha det litt moro underveis.

Dersom den gamle maskinvaren din er ødelagt, eller du er overbevist om at ingen vil hverken kjøpe den eller bruke den hvis de får den gratis, kan det være mye moro i vente for deg. Det er nemlig ganske mye artig du kan gjøre med maskinvare som ikke fungerer som det skal.

Selv ville du kanskje valgt å flytte til Spania, nyte dine siste dager i sola og få en fin brunfarge. Men hvordan skal du sørge for at maskinvaren din får et verdig farvel? Disse tipsene på morsomme ting du kan gjøre med dine heldige utvalgte stykker med teknologi, vil ganske sikkert gi deg og maskinvaren noen siste gode minner sammen.

Nummer 1: Overklokking og modifisering

Det er best å passe på temperaturene når du overklokker. I forumet finner du mange gode tips. (Foto: Hardware.no)

Når du føler at maskinvaren din ikke yter godt nok lengre, og du gjerne skulle hatt noe som er litt kjappere, kan du jo prøve å utnytte utstyret ditt litt mer. Dersom du ikke har prøvd å overklokke, altså øke hastigheten til komponenten, kan du ha mye ubrukt potensiale rett under nesa di.

Overklokking av maskinvare kan være en veldig omstendig og teknisk prosess som krever mye prøving og feiling. Det er altså ikke noe alle bør begi seg ut på. Dersom du ikke er sikker på hva du gjør er det som regel best å ikke gjøre det.

En gang i blant kan overklokking føre til at komponenten takker for seg, og nekter å fungere som normalt igjen. Men gjør du det på riktig vis har du som regel lite å tape på å overklokke litt. Dette kan i noen tilfeller gi så mye mer ytelse at du ikke lenger føler behovet for å oppgradere. Det kan i alle fall utsette behovet litt, og på det viset kan du spare en slant eller to.

Når det gjelder bærbare maskiner er det som regel mulig å oppgradere en eller flere av komponentene for å få bedre ytelse og mer bruksglede. Vi har for eksempel byttet alt vi klarte i en fire år gammel bærbar maskin, og på den måten gitt en gammel traver nytt liv.

Hvordan: Få litt inspirasjon og tips til overklokking i forumet vårt, og les gjerne vår guide som viser hvor lett det er å sette inn en SSD og minnebrikker i din bærbare maskin.

Nummer 2: Bruk maskinvaren på en ny måte

Et knallbra HTPC-kabinett fra Silverstone. En HTPC er en fin måte å gi maskinvare nytt liv på. (Foto: Hardware.no)

Selv om du kanskje er vant med tanken om at du kun har én datamaskin, og at det kun er denne du har bruk for, kan det faktisk hende du tar feil. Har du nok utdatert maskinvare er det ofte en smal sak å bygge en hel datamaskin til.

Har du et gammelt hovedkort og en prosessor er du faktisk nesten halvveis. Da trenger du bare en harddisk, litt minne og en strømforsyning, og vips så har du en fungerende datamaskin.

Denne kan du bruke som en server, en NAS, en dedikert fildelingsmaskin, eller en kombinasjon av alle tre. Du kan også prøve å selge den, gi den bort, bruke som HTPC, og mye annet.

Hvordan: Se i rotekassa di hvor mye maskinvare du kan skrape sammen, kanskje har du nok til en hel maskin? Trenger du bare noen få, relativt billige komponenter finner du muligens noen slike på et bruktmarked på nettet.

Nummer 3: Plukk fra hverandre til den minste skrue

Kall oss gjerne nerder, men det finnes vel knapt en større tilfredsstillelse enn å skru en ting fra hverandre til dets minste bestanddel, forstå hvordan den tingen fungerer, for deretter å sette den sammen igjen. Dette har i alle fall undertegnede gjort siden før han kunne gå. At tingen ikke alltid fungerte som den skulle når den ble satt sammen igjen var jo ikke så nøye.

Maskinvaren er temmelig fascinerende når den ligger naken foran deg. (Foto: iStock 1185224)

Dersom maskinvaren du undersøker ikke lengre har livets rett kan du også finne frem en hammer, dremel, metallsag, tang eller lignende masseødeleggelsesvåpen. På den måten er det også mulig å se hva som er inni de aller minste delene som du ikke kan ta fra hverandre på et skånsomt vis. Da vil garantert ikke maskinvaren fungere hvis du setter den sammen igjen, men du verden så moro, og så mye "nyttig" du vil ha lært.

Hvordan: Slik demontering krever litt verktøy. Som regel vil du trenge skrutrekkere i små størrelser, og du kan fort få bruk for en tang og et omfattende bit-set med bits av ulike størrelser og typer.

Nummer 4: Lag kunst, eller enda bedre, brukskunst

Her har en kunster rekonstruert selveste Mona Lisa fra gamle Asus hovedkort. (Foto: Hardware.no)

Dersom du er litt kreativ kan du helt sikkert lage noe flott av din gamle maskinvare. Dette kan være noe så enkelt som å lage et askebeger av en gammel harddisk, koppholder av en optisk stasjon, eller noe temmelig komplisert slik som å lage et akvarium av en gammel CRT dataskjerm.

Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser, og veldig mye inspirasjon kan hentes fra det allmektige Internett. Hva med å lage en bilderamme fra et gammelt hovedkort? Det er kanskje ikke noe å gi til din bedre halvdel på jubileet deres, men kanskje det er en tøff julegave til en kompis?

Hvordan: Her er det som sagt bare fantasien som setter grenser. Men det er lurt å ha et knippe gode verktøy som hjelpemidler, og ikke minst en hel del oppfinnsomhet.

Bli med på neste side hvor vi viser deg enda tre gode grunner til å ikke gi avkall på gammel maskinvare.