Derfor bør du ikke kjøpe en MacBook for å kjøre Windows 7
Vi har sett nærmere på kombinasjonen Windows 7 og Apple MacBook Pro Retina anno 2014
Innhold
En datamaskin fra Apple, enten vi snakker stasjonær eller bærbar, har Apple sitt eget OSX-operativsystem installert. Det er fullt mulig å installere Windows på Mac-en din gjennom virtualisering eller BootCamp. Det eneste du da trenger er lisens på Windows 7 eller Windows 8, samt installasjonsdisk eller -fil. Vi har satt en Apple MacBook Pro Retina sammen med Windows 7 på prøve.
Windows 7 er et operativsystem som har en helt spesiell plass i hjertene på mang en PC-entusiast. Det var redningen etter katastrofale Windows Vista, og det ligner såpass mye på Windows XP at selv de som lærte seg å bruke PC for mer enn ti år siden kan navigere seg rundt med letthet. Windows 8 derimot, har snudd opp ned på mye funksjonalitet, og kan virke veldig fremmed for de som har lagt sin elsk på Windows 7. I denne guiden samler vi våre erfaringer med bruk av Windows 7 på en Mac som jobb-PC hver dag i én hel måned.
Hvorfor installere Windows på en Mac?
Dersom du har vokst opp med Windows, jobbet med Windows og egentlig aldri har hatt lyst til å prøve noe annet enn Windows, er det en reell sannsynlighet for at du ikke vil like overgangen til OSX som følger med en Apple-maskin. Men det har Apple heldigvis tatt hensyn til, og gjør det til en rimelig smal sak å installere Windows på din nyinnkjøpte Mac.
Det trenger ikke nødvendigvis å være et enten/eller spørsmål når det kommer til operativsystem heller. Du kan nemlig fint ha både OSX og Windows installert samtidig ved hjelp av BootCamp eller virtualisering. Med virtualisering bruker du Windows som et vanlig program i OSX, og dette er en fleksibel løsning som passer bra for de som bare vil bruke Windows av og til. Et godt program for dette heter Parallells Desktop, men i dag er det BootCamp-løsningen vi skal fokusere på. I BootCamp starter maskinen opp i et alternativt operativsystem som opererer fullstendig separat fra OSX.
En god løsning på papiret
I utgangspunktet skulle en ny MacBook Pro Retina være en helt ypperlig maskin å bruke Windows 7 på. Vår testmaskin er utstyrt med en tokjernet Intel Core i5 på 2,6 GHz (3,1 GHz Turbo Boost), 16 GB RAM og 256 GB SSD. Skjermen er av Retina-typen på 13,3 tommer og har en oppløsning på 2560 x 1600 piksler. Spesifikasjonene i nettbutikken til Apple sier at denne maskinen har en batteritid på opptil 9 timer, og alt i alt bør dette altså være en ypperlig Windows-PC til kontorbruk.
Ved å starte BootCamp-programmet i OSX ble vi veiledet igjennom en lettforståelig installasjon av BootCamp. Før du vet ordet av det sitter du med Windows-logoen i fanget, og ved oppstart av datamaskinen kan du enkelt velge hvilket operativsystem du vil kjøre. Når du først er inne i et gitt operativsystem kan du velge å starte på nytt i det andre operativsystemet. Hele prosessen er enkel og brukervennlig.
Utfordringer i bruk
Den første utfordringen møter du på allerede ved installasjonen av BootCamp, du vet det bare ikke enda. Før du installerer Windows må du nemlig angi hvor stor harddiskplass du vil dedikere til Windows og tilhørende programmer. Hvert av operativsystemene bruker sitt eget filsystem, så ingen av filene i OSX er tilgjengelige i Windows og vice versa. Det betyr i praksis at du ved å ha både Windows og OSX installert risikerer å minst halvere lagringsplassen din i ett av operativsystemene. Den romslige 256 GB SSD-en vår begynte plutselig å føles litt liten, særlig når hver av operativsystemene fort tar opptil 50 GB hver; inkludert sidevekslingsfiler og dvalemodus-allokering.
Det andre ankepunktet vi merket ganske kort tid etter vi begynte å bruke Windows 7 på testmaskinen vår var at batteritiden fikk seg et kraftig kutt. I OSX hadde vi kunne bruke maskinen en hel arbeidsdag uten å gi den næring fra et omkringliggende støpsel. Det kunne vi bare glemme nå, her snakker vi maks 2-3 timer ved moderat bruk. Grunnen til den dårlige batteritiden er ikke at Windows 7 er mye mer batterisulten enn OSX, men rett og slett dårlige drivere fra Apple, som hindrer god stømstyring av maskinvaren. Lignende spesifiserte maskiner som kjører Windows originalt holder ut mye lengre enn dette.
Mus og tastatur til besvær
Når du har vent deg til den store og gode pekeflaten i OSX, og de smarte gestene du kan utføre ved bruk av to, tre eller fire fingre, er det vanskelig å ikke irritere seg over hvor mange IQ-poeng som forsvant fra akkurat samme pekeflate da Windows ble installert.
Alle de smarte gestene er nemlig borte, og du kan ikke engang scrolle sidelengs med to fingre. I tillegg tolker maskinen stadig vekk feil når vi prøver å høyreklikke. Dersom du har en Apple Magic Mouse, og derfor tror at du fremdeles vil beholde de smarte gestene, tro igjen. Heller ikke Magic Mouse er særlig magisk med Windows 7.
Tastaturet fungerer godt nok i seg selv, men vi savner en del symboler som vi bruker ofte, for ikke å snakke om en dedikert "delete"-knapp. Her gjelder de samme triksene som i OSX for å trylle frem symboler på steder der du ikke skulle tro at de gjemmer seg (delete er for eksempel en kombinasjon av "Fn" og "backspace"). Siden du i OSX ikke trenger mange av symbolene vi savner i Windows er ikke dette et problem når du bruker OSX, men i Windows 7 blir det et konstant irritasjonsmoment.
Apples Windows 7-drivere til pekeflate, Magic Mouse og tastatur kunne altså vært bedre. Her har vi en pekeflate som i utgangspunktet har mange mulige funksjoner og kan gjenkjenne avanserte berøringer som er blitt redusert til noe veldig simpelt. Borte er de smarte gestene og hviler du fingeren på nederste venstre felt mens du bruker pekeflaten virrer bare datapekeren rundt på skjermen.
Tastatur-innstillingene kunne også godt inneholdt noen flere funksjoner, slik som å vise tastaturkombinasjoner til kjente og kjære taster som mangler. Vi kunne også godt tenke oss å endre visse tasters funksjon som ikke lenger gir mening i Windows, slik som "exposé-tasten" (F3) og "launchpad-tasten" (F4).
Retina-skjerm + Windows 7 = Trøbbel
Det er en kjensgjerning at Windows 7 ikke er et yndet operativsystem for de som har små skjermer med skyhøy oppløsning. Problemet er at ikke alle funksjoner og programmer skalerer like godt, slik at du fort ender opp med et operativsystem der noen grafiske elementer er av normal eller stor størrelse, og andre er bittesmå. Klarer du å holde ut dette vil skjermens egen standardoppløsning på 2560 x 1600 piksler fungere greit.
Med én gang du vil bruke maskinen din sammen med en ekstern skjerm dukker det opp nok et problem, for du kan nemlig ikke velge å ha forskjellig skalering på skjermene dine. I vårt tilfelle brukte vi en 24-tommer skjerm på 1920 x 1200 piksler sammen med vår MacBook. I OSX kan du fint kjøre én skalering på den innebygde skjermen, og ingen skalering på den eksterne skjermen, men det har du ikke mulighet til i Windows 7. Da sitter du igjen med at den ene skjermen viser mye større grafiske elementer enn den andre, noe som er uholdbart å bruke over lengre tid.
Løsningen ble å ikke kjøre skjermskalering og sette ned oppløsningen på den integrerte Retina-skjermen så elementene her ble større. Dette er ikke helt optimalt da en LCD-skjerm blir litt uskarp når du bruker ikke-standard, altså «non-native» oppløsninger, men det fungerer helt greit når man sitter 40 – 50 cm unna skjermen. Litt kjedelig er det allikevel å ha en av markedets skarpeste PC-skjermer som du ikke får utnyttet skikkelig.
Konklusjon
Alt i alt er det dette noen av ulempene du må regne med når du installerer Windows 7 på din nye MacBook Pro Retina:
- Lite diskplass
- Dårlig batteritid
- Upresis pekeflate med dårlige drivere
- Tastatur som mangler taster du er vant med
- Problematisk oppløsning som er dårlig egnet for multi-skjerm-oppsett
Med alle disse ulempene ville vi tørre å påstå at Windows 7 er adskillig bedre på en datamaskin som er tilsvarende spesifisert, men laget av noen andre enn Apple. Og dersom denne datamaskinen er levert med Windows 8, finnes ofte det gode muligheter for å installere Windows 7 i stedet, helt gratis. Nyere proff-maskiner fra både HP og Lenovo leveres dessuten med både Windows 7 og Windows 8.
Er det noen som har andre erfaringer enn oss når det kommer til bruk av Windows 7 på en Apple PC? Hva med Windows 8 eller 8.1, synes dere dette fungerer bedre? Del gjerne med resten av oss i kommentarfeltet.