Slik får du perfekt TV til EM og OL
Her er noen gode tips til hvordan man får bedre idrettsopplevelser i sommer.
De neste par ukene skal det avgjøres hvilket fotballandslag som er best i Europa, og senere i sommer skal atleter fra hele verden måle krefter under de olympiske lekene i London.
For at sommerens høydepunkter skal bli best mulig, kan det være lurt å gjøre en siste fininnstiling av både TV og anlegg. Selv små justeringer kan ofte gi en helt annen opplevelse.
Juster bildet ditt
Når du kjøper deg en ny TV kommer bildeinnstillingene ofte ferdig justert fra fabrikk. Spesielt valget dynamisk gir deg en "iøynefallende" skjerm, med overveldende lysstyrke og altfor sterke farger. Denne modusen er ment for at skjermen skal ta seg bra ut i butikkhyllene, og er helt feil som idealinnstilling hjemme i stua. Så styr unna denne modusen.
Ta fjernkontrollen og trykk deg inn i innstillinger på flatskjermen og videre til bildeinnstillingene.
Av erfaring vet vi at bildemodiene Film eller Standard pleier å være et godt utgangspunkt for videre justering. Disse modiene treffer som regel bra på både farger, lys og kontrast.
Det er individuelt hvordan du liker bildet ditt, men her er noen generelle justeringstips:
- Juster lysstyrken ned til rundt 50 prosent, kontrasten til rundt 85 prosent som et utgangspunkt, og prøv deg frem derfra. Når du justerer er det viktig at detaljer i mørke partier av bildet også syns, uten at sortfargen ser koksgrå ut.
- Har TV-en forhåndsinnstilte fargetemperaturer, bør du velge nøytral eller varm. Hvitbalansen fra fabrikk inneholder som regel for mye blått, noe som tar seg godt ut i butikken, men gir ikke korrekte farger.
- Med riktig fargetemperatur blir neste steg å justere metningen. Et greit utgangspunkt er å sette styrken til rundt 50 prosent og justere ut i fra det. Fargene skal ikke være dominerende. Da vil for eksempel mennesker se solbrente ut og gressbanen vil lyse mot deg. Men de skal heller ikke justeres så lavt at de blir blasse.
- Skarpheten på flatskjermen skal aldri stå på maks. Dette fører til at du får støy i bildet. Som regel er et godt utgangspunkt å sette denne til rundt 20 prosent. Et triks er å fryse et bilde, for eksempel under en fotballkamp. Juster skarpheten slik at linjene ser skarpe ut. Se gjerne rundt spillerne. Med for høy skarphet dukker det opp støy rundt personene.
- Skal du kjøpe deg ny TV til EM eller OL? Sjekk vår testdatabase over TV-er her.
- Bruk kalibreringsplate
- For de fleste holder det å justere TV-en etter de punktene vi har nevnt ovenfor. Er du på jakt etter et enda mer korrekt bilde, er den rimeligste løsningen å kjøpe en kalibrerings-DVD/Blu-ray. Da kan du steg for steg justere bildet på skjermen ved hjelp av forskjellige plansjer som vises direkte på TV-en. Med en slik plate blir ofte resultatet meget bra.
- Vil du derimot være helt sikker på at bildet er så bra som det kan bli, finnes det profesjonelle som utfører kalibreringer for deg. De bruker avanserte målerinstrumenter for å finstille TV-en din så nær perfekt som mulig. Du må regne med å betale mellom to og tre tusen kroner for en slik kalibrering.
- Bruk alltid HDMI.Foto: istockphoto
- Se sendingene i HD
- Det er etter vår mening et must, spesielt når det gjelder fotball, å se sendinger i HD. Det er flere kanaler som sender det pågående mesterskapet i fotball. Både NRK og TV 2 sender kampene i høyoppløsning. Da vil du se små detaljer som ofte blir uklare eller visket vekk med vanlige standardsendinger. NRK vil også sende fra London-OL i HD.
- Under det kommende OL i London vil du også få muligheten til å se sendingene i tre dimensjoner. Viasat skal sende over 100 timer fra lekene i 3D, og en av godbitene er herrenes 100 meter finale i sprint.
- Til å se sendinger i tre dimensjoner trenger du en skjerm som kan håndtere 3D-formatet. Det finnes to typer TV-er på markedet, passive eller aktive. Forskjellen er blant annet typen briller skjermene bruker. Skal du ha mange kompiser på besøk og alle vil se 3D, lønner det seg å gå for en TV med passiv teknologi. Da kan du bruke samme 3D-brillene som du kjøpe sist du så 3D-film på kino. Med aktiv teknologi får du høyere oppløsning og denne løsningen gir deg fortsatt det beste bildet, men hver obs på at brillene koster deg omtrent 500 kroner per stykk.
- Vil du vite mer om 3D? Les vår guide om teknologien.
Er du usikker på om flatskjermen din kan vise HD, må du ta en titt på baksiden av skjermen. Har den en HDMI-kontakt, kan TV-en håndtere høyoppløste sendinger. Samtidig må også dekoderen din ha støtte for HD. Husk å koble de to enhetene sammen med en HDMI-kabel, for med en gammeldags Scart-kabel vil du kun få standardoppløsning på sendingene. Ikke glem lyden Bildet er bare halvparten av opplevelsen. Derfor er det viktig å ikke glemme lyden når bildet på TV-en er riktig justert. Flatskjermer har generelt dårlig lyd. Bassen er spinkel og mellomtonen mangler krefter. For at du skal kjenne jubelbruset på kroppen, bør du derfor koble til et hjemmekinoanlegg. Da vil lyden bli langt kraftigere enn med kun TV-en.
Finner du en kanal som sender EM eller OL med 5.1-surroundlyd, bør du bruke denne. Det vil løfte opplevelsen betraktelig. Da får du følelsen av å stå midt blant publikum i din egen stue.
Husk å bruke riktig kabel når du kobler anlegget ditt. Har du en enkel analogkabel får du lyden fra dekoderen eller TV-en din i stereo. For å få på plass surroundlyden må du ha en digital kabel mellom anlegget og dekoderen. Det vanligste er å bruke HDMI eller optisk kabel.
Med riktig lyd og bilde er neste steg å innta godstolen.