TV-Skolen: Skal du kjøpe 3D-TV?

Mange av oss har vært på kino den siste tiden og latt oss fascinere av James Camerons nyeste film Avatar. Foruten å ha et spenstig konsept, viser også filmen oss en smakebit om hva vi har i vente av ny teknologi på flatskjermer i 2010.
Med 3D-briller, som nok etter fleres mening ikke er så veldig ”moteriktige”, har vi sett spektakulære scener der filmen kommer krypende ut av lerretet. I den ene heftige actionscenen etter den andre raser de blå menneskestyrte kjempene på ryggen til flygende øgler - som tilslutt setter menneskehetens griskhet på plass.
Nå kan du endelig få den samme opplevelsen i stua. Flere av produsentene av flatskjermer har allerede sluppet nye 3d-modeller på det norske markedet. Ved hjelp av nevnte briller og en Blu-ray-spiller med 3D-støtte, ligger alt til rette for en tilsvarende opplevelse som du fikk på kino – i din egen godstol.
Her er det du trenger å kjøpe:

Flatskjerm
Det første du må kjøpe er ny flatskjerm. Modellen må være klargjort for 3D og har en HDMI 1.4-tilkobling. Det kommer en rekke flatskjermer med 3D-støtte i butikkene denne våren.. Panasonic kommer med en 50 tommer stor plasma modell, Sony lanserer sin nye LX 900-modell med 3D-støtte i juli, Philips lanserer sin 8000-serie i mai, mens 9000-serien er forventet å komme i juli/august.  LGs kommende modell har vi allerede fått sett litt på, og siste nytt er at den kommer på markedet i mai. Samsung kommer også med tre modeller som støtter tredimensjonale bilder, og etter sniktitten vår av 3D-TV-ene å bedømme, blir de nye modellene meget bra.


Blu-ray-spiller
Det andre du må kjøpe er en Blu-ray-spiller som kan spille av 3D-innhold. I skrivende stund er Samsungs modell BD-C6900 tilgjengelig hos flere nettbutikker. DMP-BDT300 fra Panasonic er også forventet i butikkene i løpet av april måned. Har du en Playstation 3 kan du bruke denne som 3D-avspiller når den nye flatskjermen er i hus. Dog kan ikke du ikke få den høyeste oppløsningen grunnet at spilleren ikke har HDMI 1.4, men du får allikevel 1080i-oppløsning. 

HDMI-kabel

Når du går til anskaffelse av ny flatskjerm og Blu-ray-spiller med 3D-støtte er det viktig at du husker på å kjøpe med riktig type kabel. Om du har en HDMI-kabel fra før er sjansen veldig liten for at den for gir deg 3D i Full HD. Den nye standarden er HDMI 1.4. Forskjellen fra forrige versjon, 1.3, er at denne kan overføre mer informasjon.
Nå har du alt du trenger av utstyr for å se 3D. Det eneste du må få tak i da, er et spill eller en film som er laget i 3D.


Hva kommer i 3D?
Med flatskjermer som støtter tredimensjonale bilder på vei inn i markedet i løpet av de neste månedene, vil også mer innhold komme. Først og fremst tror vi at det blir spillindustrien som kommer til å satse tyngst på teknologien, samtidig som også Blu-ray-spillere kommer på høstparten med 3D-støtte. De første amerikanske filmene som vil bli utgitt i 3D på Blu-ray vil være filmer som Beowulf, Ice Age og Avatar ifølge Forskning.no. Også Playstation 3 vil bli kompatibel med 3D.
Men også TV-distributørene vil komme med 3D. I det kommende fotball-VM fra Sør Afrika vil den amerikanske sportskanalen ESPN sende 85 direktesendte kamper i 3D.
Til Forskning.no uttaler informasjonsdirektør i Canal Digital Jørgen Thaule at selskapet er interessert i å videreformidle 3D-kanaler så fort som mulig, men at det foreløpig ikke noen bestemt dato for når.

Slik fungerer 3D
For at vi skal se bilder tredimensjonalt trengs det et bilde til hvert øye. På grunn av at øynene sitter med noen centimeter fra hverandre, blir de to forskjellige perspektivene fra hvert av øynene samkjørt av hjernen slik at vi får samsyn (øye-/hjernefunksjonen som gjør oss i stand til å se dybde og avstand). Det er samsynet som blir utnyttet av 3D-teknologien. Filmer som er laget i 3D bruker et oppsett som består av to separate kameraer, som tar opp filmen for både venstre og høyre øye.
På 1950-tallet ble det gjort forsøk på å vise filmer i 3D med briller. Disse brillene hadde fargefiltere, der det ene øyet var blågrønt (cyan) og det andre rødt. Over tid ble det ubehagelig å se på film med denne teknologien. Det er nok også flere som har lest Donald eller Fantomet med denne typen briller.

Dagens kinoer er blitt digitale, og således er teknologien bedre tilrettelagt for 3D. Det finnes i dag to varianter 3D-briller, en passiv og en aktiv.
Brillene som vi blant annet benyttet til å se Avatar var passive. I praksis ble de to like bildene vist fra to forskjellige perspektiver. Brillene har to ulike polariserte glass slik at lyset ble brutt forskjellig på venstre og høyre øye (det ene vannrett og det andre loddrett). På denne måte ble bildet på venstre side skilt ut til det venstre øyet, og det høyre bildet til høyre øye. Dermed ble det som så ut som en uskarp smørje på kino uten brillene på til et spektakulært scenario.

Når 3D-teknologien kommer i flatskjermene i løpet av året vil aktive briller være mest aktuelt. Disse brillene filtrerer ut de to ulike bildene som vises på skjermen aktivt via en infrarød overføring mellom brillene og skjermen. Prismessig er disse brillene vesentlig dyrere enn kinobrillene vi benyttet under Avatar, noe som er mye av grunnen til at vi ikke får se mange aktive briller i kinosalen. De aktive brillene lukker altså lyset på det venstre øyet når bildet ment for det høyre øyet vises og omvendt. Denne operasjonen utføres i høyhastighet, slik at øynene ikke oppfatter denne lukkemekanismen.Ulemper med 3D
Før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe inn utstyr, er et par ting du skal være klar over. 3D fungerer som nevnt ved at flatskjermen spiller samsynet ditt et puss, og har du problemer med dette vil du altså ikke få noe glede av 3D. Derfor kan det være lurt å ta en tur i butikken for å teste effekten med billene på før du bestemmer deg.
En annen ting er jo om du har invitert gjengen på fotballkamp i 3D, og det uventet dukker opp en sistemann du ikke har brille til, hva gjør han da? Passer på at mat- og drikkebeholdningen er intakt? Løsningen blir jo da å slå tilbake til normal 2D-modus.
Samsung har tidligere gått ut og advart brukere mot bruk av 3D dersom de blant annet er trøtte eller beruset.
(Kilde: www.forskning.no, www.wikipedia.org)

Les også
Kan TV-en din dette?
Les også
HDMI-kabler rustet for fremtiden
Les også
Nekter deg å kjøpe Avatar 3D separat
Les også
Nå kommer 3D til Playstation
Les også
Fotball-VM i 3D
Les også
Verdens første Blu-ray-spiller med 3D
Les også
Se Manchester United - Chelsea i 3D
Mer om
annonse