Til hovedinnhold
GuideAndroid-skolen del 3

Slik gjør du Android-mobilen til din egen

I denne guiden skal vi se på hvordan du skiller deg ut fra andre androidere.

I Android Market finner du mye moro.

I Android-skolen del 1 så vi på hvordan du kommer i gang med Android-telefonen din, og i del 2 var det oppdatering av Android-telefonen som sto for tur. Nå er Android-telefonen din klar til bruk, og moroa kan begynne.

Android-telefoner er smarttelefoner, slik at du kan installere spill og programmer fra et stort utvalg som du finner i Androids egen markedsplass - Android Market. I denne guiden skal vi se nærmere på hvilke programmer du trenger og hvordan du gir menyene nytt utseende.

Fyll telefonen med nytteverdi og moro

I del 1 av Android-skolen kan du lese om hvordan du installerer programmer på telefonen din. En kjapp oppsummering er at du må opprette en Google-konto, og deretter leter opp det programmet du vil installere i Android Market som du finner i hovedmenyen. Når du trykker på installer-knappen skjer resten av seg selv, og programmet dukker opp i menyen. I del 1 kan du også lese om hvordan du lager snarveier til programmene dine på skrivebordsområdene.

Hvis du sitter foran PC-en, kan du alternativt gå inn på market.android.com, logge inn med din Google-konto og velge programmet du vil laste ned der. Da får telefonen beskjed om å laste ned programmet automatisk.

Hvilke programmer bør du ha?

Det fins et stort utvalg programmer, og hvilke behov og interesser du har definerer langt på vei hvilke programmer du laser ned. Derfor drar vi fram de mest generelle eksemplene, som vi tror de fleste vil sette pris på.

Tips: Dersom du har betalt for en applikasjon, kan du returnere den innen 15 minutter, og kontoen din vil ikke belastes for kjøpet. Avinstallere gjør du under "innstillinger", "applikasjoner", "installerte applikasjoner". Her er det bare å velge programmet du vil avinstallere og trykke "Avinstaller".

Et antivirusprogram kan være smart å ha. Dette er en gratisversjon fra AVG.

Trenger du antivirus?

I del 1 av Android-skolen lærer du hvordan du skal unngå ondsinnede programmer i Android Market, og hvis du følger tipsene her unngår du de programmene som ikke er det de gir seg ut for å være.

Du bør nok likevel vurdere å installere et antivirusprogram, selv om det vanligvis koster noen kroner - ofte som abonnementsløsning. Nye undersøkelser viser at en tiendedel av programmene i Android Market er ondsinnede programmer.

Noen ugreie utviklere der ute lager også programmer som er helt uten ondsinnede hensikter, venter til mange har lastet det ned og deretter slipper oppdateringer som gjør programmet ondsinnet. Dermed er det ikke alltid godt nok å bare passe på hva man laster ned fra Android Market.

Hvis du ofte prøver ut nye programmer på telefonen, synes vi du bør vurdere antivirus. De fleste kjente sikkerhetsselskaper har laget antivirusprogrammer for Android, som for eksempel AVG, McAfee og Norton. AVG Mobilation og Creative Apps har populære gratis antivirusprogrammer.

For å avinstallere disse programmene må du ofte gå til "innstillinger", "plassering og sikkerhet", "velg enhetsadministratorer" og fjerne haken foran programmet du vil ha bort før du avinstallerer på vanlig måte.

Det fins programmer som hever sikkerheten på telefonen din.

Fjernsletting og sikkerhetskopi

Vi synes det er lurt å ha et sikkerhetsprogram som kan fjernslette innholdet på telefonen din dersom den blir stjålet, og det kan også være greit å få tatt sikkerhetskopi.

Det fins en rekke programmer som gjør begge disse tingene, men våre favoritter er McAfee WaveSecure og Norton Mobile Security, og AVG har noe lignende i betaversjon i antivirusprogrammet sitt. Vi har ikke prøvd alle som fins, så det er ingenting i veien med å finne din egen favoritt. Slike programmer må du som regel betale noen kroner for, men det tilbys som oftest demoversjoner som bare fungerer i en bestemt tidsperiode eller har begrenset funksjonalitet.

PS! For å sikre telefonen din mot innbruddstyver bør du også aktivere låsekode. Det gjør du ved å trykke på menytasten, trykke på "innstillinger" og velge "plassering og sikkerhet".

Lær mer om hvordan du sikrer mobilen din og hva du gjør dersom du mister mobilen din »

Nytteprogrammer

Evernote er et nyttig program i mange sammenhenger.

Evernote

Hvis du ikke har dette notatprogrammet, synes vi du bør installere det snarest. Du kan legge inn notater og bilder for å huske ting og tang som ikke finner veien til langtidshukommelsen din. Søkefunksjonen er utrolig rask og god. Og det beste av alt er at notatene synkroniseres, slik at du kan logge inn med PC-en eller andre mobile enheter og lese de samme notatene.

Last ned Evernote »

Call Filter

Navnet sier det meste. Hvis du er plaget av telefonselgere og andre plagsomheter, kan du installere dette programmet og sperre bestemte telefonnummer. Vi har prøvd mange forskjellige tilsvarende programmer, men mener Call Filter fungerer best i Norge.

Last ned Call Filter »

Unit Converter er et program som kan regne om det meste av enheter.

Unit Converter

Vi har prøvd mange ulike konverterere, og mener dette er det beste programmet for å oversette norske kroner til svenske kroner og meter til tommer og kilometer til nautiske mil. Unit Converter stiller med utrolig mange måleenheter å velge i, og du kan derfor også oversette teskje til ephah eller jeroboam, kbibit per sekund til gibibit per time og veldig mye annet.

Last ned Unit Converter »

Norsk TV-program er hendigere enn aviser eller en bærbar PC.

Underholdning

Når du skal installere underholdningsprogrammer, går det mest på smak og behag, men vi vil anbefale Norsk TV-program for å sjekke hva som går på TV uten å slippe å ta frem tekst-TV, bærbar PC eller Se & Hør.

Av spill er det stort sett greit å prøve seg frem eller lese våre spilltester, men for øyeblikket er undertegnede fascinert over Trial Xtreme (demo, fullversjon) og nysgjerrig på internettspillet Order & Chaos. Apparatus (demo, fullversjon) er også et spill som er populært akkurat nå.

Det meste kan endres på i en Android-telefon.

Få ting slik du ønsker

I del 1 lærte du å plassere ikonene der du vil ha dem på de tre, fem eller syv skrivebordsområdene Android-telefonen din stiller med. Nå skal vi personifisere telefonen enda litt mer.

Bytte bakgrunn

Å bytte ut den kjedelige bakgrunnen kan du gjøre på forskjellige måter. Den enkleste er kanskje å trykke på meny-tasten og velge bakgrunnsbilde. Når du blar i bildegalleriet kan du trykke på menytasten og velge "angi som" og deretter "bakgrunnsbilde".

Du kan også laste ned nye bakgrunnsbilder fra Android Market, eller bruke bilder du selv har liggende på PC-en. Vi skal se nærmere på hvordan du overfører filer nederst i artikkelen.

Du kan laste ned egne ringetoner fra for eksempel MySpace.

Nye ringetoner

Å laste ned ringetoner ved å sende et kodeord til et firesifret telefonnummer er uten unntak svindyrt. I stedet kan du bruke MP3-filer du har lastet ned fra internett eller som du selv har overført fra CD-plater.

Ved å startet programmet "Musikk" fra hovedmenyen og holde fingeren din over en låt i et drøyt sekund, kan du velge å sette den valgte låten som ringetone. Eventuelt kan du gå inn i "innstillinger" og velge "lyd".

Mange band legger ut låter gratis for nedlasting på MySpace, og hvis du bruker Last.FM får du også lastet ned en rekke låter gratis som tjenesten tror du kommer til å like ut ifra det du ellers hører på.

Laster du ned programmet Ringdroid fra Android Market eller et tilsvarende program, kan du selv klippe til en av MP3-låtene dine for å eksempelvis få refrenget til å bli ringetonen din, i stedet for at ringetonen alltid begynner på låtens begynnelse.

Dette er GO Launcher - en av de mye brukte.

Bytte launcher

Synes du hovedmenyen er rotete? Savner du å kunne installere nye temaer som gir menyene et oppfrisket utseende? Da trenger du en ny launcher.

De vanligste er kanskje ADWLauncher og GO Launcher, men det fins også mange andre. Til begge disse finner du et vell av temaer og hovedmenyen blir annerledes. Spesielt ADWLauncher stiller med en innstillingsmeny der du kan justere på det aller meste, slik at du kan skreddersy menyene akkurat slik du vil ha de.

En ny launcher tar bare et øyeblikk å installere, og du finner dem i Android Market. Etter å ha installert en ny launcher, kan du velge hvilken launcher du vil bruke når du trykker på hjemtasten. Her kan du velge å la telefonen huske valget ditt, og dermed er den nye launcheren aktivert som standard.

Andre typer analoge klokker kan friske opp enhver telefon.

Laste ned nye widgets

Widgets er småprogrammer som ligger i på bakgrunnsbildet på hvert skrivebordsområde. Nye småprogrammer finner du på Android Market, og du kan eksempelvis laste ned en ny klokke, nye værmeldingsprogrammer og mye annet som både er nyttig eller underholdende samtidig som de ofte pynter opp telefonen.

Gratulerer!

Når Android-telefonen din nå er en komplett annen enn den var da du kjøpte den, har du lyktes med å gjøre den til din personlige telefon.

Senere i Android-skolen vil vi se på rooting, som gir mange flere muligheter fordi du fjerner alle sperrene i telefonen din, og prosessorstyring og overklokking, som gjør telefonen din raskere og kan hjelpe deg med å spare strøm. Følg med!

Android-skolen

annonse