Til hovedinnhold

Alt dette kan du lage med en 3D-skriver

Med en 3D-skriver hjemme åpner det seg en verden av muligheter.

Flickr/ jurvetson

3D-skriving er sannsynligvis det neste store, det som alle bare må ha når forbrukermodellene kommer ramlende inn i elektronikkbutikkene om et år eller to. Det finnes nesten ingen grenser for hva du selv kan skape med en 3D-skriver, men det eksisterer også allerede et stort antall ferdiglagede modeller du kan benytte deg av om du ikke tar sjansen på å løfte sløret av kunstneren i deg.

I dag skal vi ta en nærmere titt på tjenestene som tilbyr sistnevnte modeller, og vi ble jammen overrasket over hvor mange rare ting folk har formet ut i fra de enkle plastmaterialene.

Men allerede før de har nådd mannen på gata er man i gang med å legge restriksjoner på hva som kan 3D-skrives. Spesielt de utskrevne skytevåpnene skapte enorm debatt rundt 3D-skriving og sikkerhet.

Et annet viktig aspekt ved 3D-skriving er den overhengende faren for å koipere andres rettighetsbeskyttede arbeid. Om du enkelt kan sitte hjemme og skrive ut den siste Levis-buksa, skal du nok ikke se bort ifra at en del hadde oppgradert garderoben sin billig over natten.

Som mye annet kan 3D-skriving altså misbrukes, men det er tross alt flest lyspunkter ved oppfinnelsen. Forskere har allerede bevist at du kan spare tusenvis av kroner ved å bringe en 3D-skriver i hus, og det ville jo også være betryggende å vite at du har en sikkerhetskopi av de fleste gjenstander i huset, om noe skulle skje.

Her kan du lese mer om hvordan 3D-skrivere fungerer og hvor du kan plukke opp en »

Selv om 3D-skriverne som er på markedet i dag foreløpig er for de spesielt interesserte, er det på Internett allerede et hav av tjenester som kan sette 3D-skriveren din i arbeid, om du har en.

En 3D-skriver er nemlig lite verdt uten noe å skrive ut, og om du ikke vil ta hele modelleringsjobben selv, finnes det sannsynligvis allerede noen fingernemme personer ute på Internett som har svettet ferdig for deg. Der finnes fiks ferdige 3D-modeller i overflod, lagret i et utall modell-banker. Flere av disse er helt gratis, og inneholder DRM-frie modeller du kan forsyne deg av. Det finnes alt fra reservedeler til TV-benken, Lego-klosser for poden og pyntegjenstander for hjemmet.

Her finner du alt

En av de beste 3D-modell-bankene er Thingiverse. Nettstedet inneholder flere titalls tusen gratis modeller, og selv om de fleste er relativt enkle, finner du mye spennende her. Utvalget av kontorrekvisita og enkle leketøy er omfattende, og vi fant blant annet et uhyrlig detaljrikt Zelda-skjold, en kjekk Angry-Birds sparebøsse, og om du virkelig er i beita, en opptreker for din favorittbrus – i tillegg til de obligatoriske terningene så klart.

Ennå mer detaljerte og finurlige modeller finner du på nettstedet Grabcad. Disse modellene er satt sammen i programmet AutoCad, og er svært avanserte og forseggjorte. På topplisten til nettstedet ligger for øyeblikket en skalamodell av Audis smekre A8. Om den 3D-skrevne utgaven blir like herlig som modellen, eller den ekte varen for den saks skyld, er dog heller tvilsomt.

Om du er villig til å bla opp noen kroner, kan du finne mye kjekt på 3DBurrito. Nettsiden deres minner mye om Thingverse, men har kanskje et hint mer kunstpreget miljø. Både smykker, mansjetter og bordpynt står på menyen – i tillegg til telefonstøttene og dekslene som florerer på alle 3D-modellsider.

Av de mer kuriøse tjenestene der ute, finner du også de som tilbyr seg å skrive ut en 3D-modell av ditt ufødte barn, eller hva med en 3D-modell av podens nyeste kunstverk?

Spiser ikke hva som helst

Men det er ikke bare å laste ned en hvilken som helst 3D-modell og skrive ut. Som ved tradisjonell utskrift av tekst og bilde på papir, må filtypen støttes av skriveren. I stedet for docx, pdf og jpeg, er det nå halt andre filendelser du må være på utkikk etter.

STL er en industristandard for 3D-modeller som du ofte vil se mer av i tiden som kommer. Dette formatet støttes naturligvis av de fleste 3D-skriverne. Andre vanlige formater er OFF og SKP, som begge tilhører det populære og brukervennlige 3D-modelleringsprogrammet Google Sketchup. KMZ-formatet er i bruk i en annen av Googles programmer, nemlig Google Earth.

Om du er mer teknisk av deg og ferdes i AutoCad-miljøet, bør du derimot dra godt kjensel på filformatet DXF. AutoCad er et program som profesjonelle bruker til å 3D-modellere svært avanserte og detaljerte bygninger, maskiner og andre tekniske innretninger. For andre viderekomne 3D-skulptører, eller de som har lyst til å sette av noen timer for å lære seg, kan programmene Maya, Rhino eller SolidWorks være verdt en titt.

Når du vil skrive ut alle de merkelige og halvveis nyttige 3D-modellene dine, er det inntil Windows kommer med full støtte for 3D-skriving, nødvendig med litt ekstra programvare. ReplicatorG er et av de beste 3D-utskriftsprogrammene, og støtter alle de mest utbredte 3D-skriverne, som MakerBot Replicator og Thing-O-Matic. For at 3D-modellene dine skal komme helskinnet igjennom prosessen må de være av et visst format, nemlig industristandarden for 3D-utskrift, STL.

Men en ting er å skrive ferdige 3D-modeller som andre har laget. I tiden fremover skal vi kikke nærmere på hvordan du kan slippe fantasien løs og lage dine helt egne kreasjoner.

3D-skriving er ventet å bli mer og mer utbredt over de neste årene.
Dette vet også Microsoft, som støtter teknologien i sitt nye Windows 8.1 »

annonse