Tek.no

Guide Hjemmeserver i praksis, del 2

Velg rett harddiskoppsett

Harddisker til hjemmeserveren er viktig, og det er mange løsninger å velge blant.

Vegar Jansen, Hardware.no
22 Nov 2013 16:30

Litt teori

Med flere datamaskiner i huset kan det være smart å lagre mye av informasjonen på samme sted. En moderne husstand kan derfor med fordel utstyres med en datasentral – enten i form av en NAS eller en annen type hjemmeserver.

For noen uker siden tok vi for oss to forskjellige tilnærmingsmåter til å sette opp en hjemmeserver: Den lille og lydløse Shuttle DS47, samt kontorets egen «Gatemiks» – et litt slitent kabinett med en fin blanding av ymse komponenter som tidligere har tjenestegjort i andre datamaskiner.

Det vi tok en kikk på i nevnte artikkel, var hvorvidt forskjellen i prosessorytelse på de to serverne påvirket overføringshastigheten i særlig grad. I det store og hele fant vi dog at diskhastigheten eller -typen var en vel så viktig faktor.

Godt med muligheter

Ja, så er det dette med harddisker, da. Tidligere har vi skrevet en del om både valg av harddisker og om viktigheten av å ha en diskstrategi. Men hvilke muligheter du har til å sette opp godt med lagringsplass i en hjemmeserver har vi ikke vært noe særlig innom.

I denne artikkelen vil vi derfor se litt på noen av alternativene som finnes, og hvordan dette vil kunne fungere i praksis på våre to hjemmerserveroppsett.

Smått = eksternt

Vi begynner i det små, altså med Shuttle DS47. Med et såpass lite kabinett er det dårlig med rom til eksterne disker – kun én sekundær harddisk på 2,5-tommer får plass. Det betyr at du enten må nøye deg med begrenset lagringsplass, eller satse på eksterne harddisker.

Eksterne 2,5-tommers USB-disker er kjekke, men gir ikke mest kapasitet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

For en mest mulig funksjonell hjemmeserver er det naturligvis det sistnevnte som vil være det mest naturlige, og da er det igjen to muligheter – 2,5-tommers og 3,5-tommers harddisker. Fordelene med førstnevnte er lavere strømforbruk, faktisk så lavt at den klarer seg med strømmen den får over USB-kontakten, samt at de lager mindre støy og genererer mindre varme. De er også plassbesparende i forhold til de større harddiskene.

Sett mot 3,5-tommerne er det likevel også noe ulemper ved å gå for 2,5-tommersmodeller. Den største av dem er nok prisen sett mot kapasitet – for eksterne harddiskkabinetter må du gjerne godt opp i pris for diskene på 2,5 tommer, da spesielt med høyere kapasiteter. Du får heller ikke slike eksterne disker på mer enn 2 TB kapasitet, mot 4 TB for 3,5-tommere.

Ønsker du mer frihet, og det gjør du selvfølgelig, kan du også å kombinere en valgfri disk med et valgfritt harddiskkabinett. I «ferdige» harddiskkabinetter har du jo tross alt ingen måte å velge hvilken type harddisk som sitter i, og da får du ingen mulighet til å bruke spesielle disker – som WD Red eller Seagate NAS. Det er dog ikke noe krav å benytte dette, og «vanlige» harddisker vil nok i de aller fleste tilfeller gjøre en like god jobb.

Vi skal heller ikke glemme at det nå også finnes eksterne kabinetter som tar mange harddisker og sågar kan settes opp med RAID, men for en slik 2-brønner må du ut med over 500 kroner, mens en 4-brønner nærmer seg tusenlappen. Legger vi dette til et eventuelt kjøp av en liten PC i klasse med DS47 og tilhørende komponenter, vil du kunne få en fin NAS til samme pris.

En dokkingstasjon for flere disker kan ta jobben.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Vår eksterne favoritt er likevel ikke et vanlig kabinett, men en harddiskdokkingstasjon. Disse finnes i flere varianter, men en enkel type som for eksempel Sandberg USB 3.0 Hard Disk Cloner holder fint. Som bonus kan den også klone diskene dine ved behov.

En slik dokkingstasjon har kanskje ikke et like friskt utseende som et eksternt kabinett for flere disker, men den er til gjengjeld veldig praktisk ettersom den gjør det lekende lett å bytte disk. Har du for eksempel en gedigen filmsamling som ikke på langt nær får plass på én harddisk, er det jo ikke slik at du på liv og død må ha alt tilgjengelig til enhver tid. Du kan for eksempel ha alle skrekkfilmene dine på én disk, komedier på en annen og gladvold på en tredje, og ganske enkelt plugge i riktig disk etter behov og humør. Med en slik stasjon er det gjort på sekunder.

Enkelheten med en slik dokking senker også terskelen for å ta i bruk eldre harddisker, for eksempel til sikkerhetskopiering.

Noen ulemper er det dog med en slik løsning: siden flere disker deler den samme USB-kabelen, kan du risikere å ikke få helt optimal ytelse dersom serveren skulle finne på å jobbe mot begge to samtidig. Det beste er som regel å la hver enkelt disk få sin egen «eksterne linje», men det er jo ikke alltid mulig dersom du skal koble til mange eksterne harddisker.

Et annet punkt er at kvaliteten på ustyret kan variere en del, og noen ganger kan du ende opp med litt merkelige resultater – noe vi skal se på slutten av denne artikkelen.

Stort = internt

For vår stasjonære PC stiller saken seg ganske så annerledes. Her er det godt med intern plass, noe som selvsagt er det beste alternativet når det kommer til pris. Å få alt inn i kabinettet gjør det selvfølgelig også langt mer ryddig.

En slik lar deg feste en 3,5-tommers harddisk i en 5,25-tommers brønn.

Begrensninger finnes det dog, og med mindre vi snakker om et veldig lite eller upraktisk kabinett er det i hovedsak antall eSATA-kontakter på hovedkortet og ledige 3,5-tommers diskbrønner som begrenser plassen. Begge disse er til en viss grad overkommelige: Det finnes overganger eller braketter som lar deg feste en 3,5-tommers harddisk i en 5,25-tommers brønn, og flere eSATA-kontakter kan du skaffe deg ved hjelp av en egnet eSATA-kontroller. Pass bare på å plukke riktig av PCI og PCIe, avhengig av hva du har av ledige utvidelsesspor på hovedkortet.

Det kan også være på sin plass å minne om at kabinettet bør ha en viss gjennomstrømming av luft dersom du stapper det fullt av roterende harddisker. Spesielt bør du være oppmerksom på eventuelle disker i 5,25-tommersbrønner, ettersom luftgjennomstrømmingen ikke pleier å være spesielt god der.

Selv med et romslig kabinett skal vi likevel ikke se bort i fra verdien av en ekstern disk eller dokkingstasjon for enkelt å kunne ta med seg sikkerhetskopier til et annet sted.

På neste side ser vi på hvordan dette kan gjøres i praksis >>>

Les også