Til hovedinnhold

Finn drømmejobben med mobilen

Slik kan den hjelpe deg med dine karrieremål.

iStockPhoto

På jakt etter jobb

Den perfekte jobben for akkurat deg finnes der ute et sted, om du ikke er så heldig å ha den allerede. Derimot kan det nok være vanskelig å oppdage nye, interessante stillinger hvis du ikke følger godt med på stillingsmarkedet. Dessuten må du sørge for å ha en presentabel CV, og makte å skrive en god søknad som skaffer deg jobbintervjuet. Kanskje føler du deg også litt rusten på enkelte områder, selv om du har papirer på at du skal ha den nødvendige kompetansen?

Hvis du kan tenke deg en ny og spennenede jobb, bør du vurdere å ta smartmobilen din til hjelp. I denne guiden får du vite hvordan du kan bruke den for å oppnå dine karrieremål.

– Det gir en større mulighet

Foto: iStockPhoto

For å forsikre oss om at våre antakelser ikke var helt på jordet, spurte vi Kristin Wahl, leder i Karrierehuset, om hun kunne si noen ord om hvordan man kan bruke mobilen til å finne drømmejobben. Hun trekker frem at de aller fleste har med seg smartmobilen sin overalt, og at vi benytter de tjenestene som er tilgjengelige og attraktive til enhver tid. Det gjelder også hvis du er i jobbsøkermodus.

– Det gir en større mulighet til å lete etter drømmejobben når du har tid uavhengig av hvor du befinner deg, sier Wahl til Mobilen.no.

– Utviklingen på dette området eskalerer raskt, og vi tror at de som har en smartmobil i fremtiden også vil bruke den til å sende jobbsøknader, sier hun videre.

Vi lurer på om Karrierehuset oppfordrer sine kunder til å bruke mobiltjenester- eller apper for å finne en ny og spennende jobb, og det bekrefter lederen:

– Ja, vi anbefaler kundene våre å bygge nettverk på LinkedIn og benytte seg av det som kan gi muligheter for god informasjon og utvikling, og research på sosiale medier. I dag er det jo også mulig å studere gratis på nettet ved blant annet Harvard University, svarer Wahl.

Her er våre tips til hvordan du kan bruke mobilen til å finne drømmejobben:

1. På jakt etter jobb

Indeed Job Search er en global tjeneste med lokal tilpasning.Foto: Google Play

Å tråle gjennom stillingsannonser i papiraviser hver dag er en fryktelig ineffektiv måte å lete etter nytt arbeid på. De samme annonsene finnes jo digitalt, og her kan du søke mer spesifikt etter det du ser etter.

Imidlertid vil de færreste orke å sette seg ned foran PC-en hver kveld for å se hva som har dukket opp av relevante stillinger. Her finnes to gode løsninger; Last ned en app som søker for deg, eller aktiver automatisk varsel på potensielt interessante stillinger.

Det første først: Indeed Job Search er en app som samler stillingsannonser fra blant annet Finn.no, NAV, Jobbdirekte og norske kommuner. Her ser du raskt hvilke nye jobber som har dukket opp på dine søkeord, og du kan også velge om du vil motta tips om nye jobber på e-post.

Last ned Indeed Job Search (gratis) til Android eller iPhone

Varsel per e-post, som du kan få rett inn på mobilen din, er det andre gode alternativet. Hos Finn.no kan du for eksempel skreddersy hvilke typer stillinger du vil tipses om. E-postvarsel fungerer også veldig bra hvis du bruker mer spesialiserte søkemotorer, eksempelvis Mediehuset Teks egen Teknojobb.no. Her finner du i hovedsak IT-relaterte stillinger innen drift, salg, programmering og ledelse.

Et tredje alternativ er naturligvis å besøke jobbsøktjenester eller bedriftenes nettsider direkte via mobilnettleseren. Her fungerer for eksempel http://m.finn.no forholdsvis bra. Via NAVs mobilside kan du også søke direkte på jobber hvis du har registrert CV fra før.

Les også: Mobilskjermene skaper hodebry for bedrifter

Neste side: E-utdanning og jobbintervju

E-utdanning og jobbintervju

2. Ta e-utdanning nå

Når du skal bytte jobb, og særlig hvis du har planer om å forflytte deg over i en litt annen bransje, kan det være du trenger å lære deg noe nytt først. Eller bare at du må friske opp gammel kunnskap. Også her kan smartmobilen være til hjelp.

Det finnes utallige lydbøker og e-bøker innen ulike fagfelt som kanskje kan gjøre nytten. Ellers har Apple bygget opp en stor samling med forelesninger og instruksjoner fra universiteter verden rundt i sin tjeneste iTunes U. Her kan du eksempelvis høre filosofiforelesninger fra Yale, få erfare hvordan Stanford lærer bort app-utvikling, eller se en video som lærer deg hvordan du bruker Twitter og Flipboard på best mulig måte. Her er mulighetene mange, og hvis du er kunnskapstørst kan dette være en leskende kilde. Bruk iTunes U på vei til- og fra jobb hver dag, så vil du være bedre forberedt når du blir innkalt til jobbintervju.

Last ned iTunes U (gratis) til iPhone og iPad

Via iTunes-U finner du forelesninger fra universiteter og høyskoler verden over.Foto: iTunes U

Et brukbart alternativ til iTunes U er Khan Academy, som er tilgjengelig på mobil via uoffisielle apper til iOS, Android, og Windows Phone.

Det kan finnes apper som kanskje går mer spesifikt på det feltet du ønsker å jobbe med også, og derfor kan det være lurt å gjøre et søk i applikasjonsbutikken i tillegg.

Videre finnes det en rekke lærerike podcaster, som du blant annet finner via Apple-appen Podcaster til iOS, BeyondPod til Android eller WPodder til Windows Phone. Det finnes imidlertid flere gode podcast-avspillere å velge mellom. Hva slags podcaster du finner vil variere kraftig, men det går sansynligvis an å finne noe som kan være relevant også innenfor din bransje.

3. Gjør deg klar til jobbintervju

Google Keep hjelper deg med å organisere alle dine gjøremål, også de som er relatert til jobbsøking.Foto: Google Play

Blir du først innkalt til jobbintervju er det viktig å komme godt forberedt. Har du en skytjeneste, som Dropbox, iCloud, SkyDrive eller lignende kan det være smart å lagre en kopi av CV-en din og søknaden der. Frem til jobbintervjuet kan du nærmest "pugge" de detaljene du har gitt om deg selv, og tenke ut mulige spørsmål som kan oppstå på bakgrunn av opplysningene.

Ellers kan det være en god idé å føre en slags journal på mobilen over hva du har gjort for å komme et steg nærmere drømmejobben. For eksempel kan du som iPhone-bruker kjøpe den oversiktlige, passordbeskyttede appen Day One, mens Android-brukere med fordel kan benytte gratisappen Google Keep. En hvilken som helst notatapp kan imidlertid fungere til dette formålet.

En "bestselger" i iTunes.Foto: iTunes

Apropos notater: Når du forbereder deg til et jobbintervju kan det være lurt å undersøke litt fakta om selskapet, om ledelsen og viktigst av alt den- eller de som skal intervjue deg. I en notat-app kan du skrive ned navn (så du husker det), "topics" som du tror kan være hensiktsmessig å ta opp, en punktliste med såkalte "dårlige sider" – og hvordan du kan snu det til noe positivt – og alt annet du måtte komme på. Leser du over listen noen ganger før du trer inn i løvens hule, kan det være du gjør det bedre enn du kanskje fryktet. Etterpå kan du eventuelt oppsummere førsteinntrykk og hva du synes du klarte å formidle best under intervjuet.

Litt på siden; og temmelig alternativt vil nok mange si; men en annen ting smartmobilen din muligens kan hjelpe deg med i forkant av et jobbintervju, er å slappe av og stresse ned. I applikasjonsbutikkene og musikkbutikkene finner du apper og lydbøker med avslapningsteknikker og pusteøvelser, som du "vil kjenne at du blir mer og mer avslappet" av. Kanskje kan noe slikt roe nervene før et jobbintervju?

4. Mobilen til praktisk småtteri

Med Proff Norge-appen kan du sjekke driftsresultatene til firmaet du skal på intervju til.Foto: iTunes

En smartmobil gir deg mange muligheter. Vet du ikke hvor du skal møte til jobbintervju, kan du raskt sjekke Google Maps eller et annet mobilkart. Kjører du bil kan du bruke mobilen som GPS, eller så kan du kan bruke en app for å finne ut hvordan du reiser dit med kollektiv transport. For eksempel appen RuterReise i Oslo eller Brakar i Buskerud.

Skulle du mot formodning plutselig få dårlig tid til intervjuet kan du slå opp nummeret du må ringe for å si at du blir et par minutter forsinket. Takket være en taxi-app som skaffer deg nærmeste drosje kan det derimot hende at du rekker det likevel.

Kommer du ut fra intervjuet med et følelse av at noe ikke helt stemmer, kan du forresten dra opp iPhone-en din og sjekke appen Proff Norge. Via denne bedriftsportalen kan du sjekke regnskapstall og hvem som har hvilke verv i selskapet, og kanskje få et inntrykk av om hvor seriøst selskapet er.

Les også: Sju av ti bedrifter lar ansatte jobbe hvor som helst

På utkikk etter jobb i teknologibransjen?
Sjekk vår egen Teknojobb-tjeneste her

annonse