Til hovedinnhold

De 10 tipsene som gjør deg til en bedre fotograf

Disse enkle, men smarte triksene har ingenting med utstyret å gjøre.

Shutterstock/Shining Media

Selv fotografiets store mestre innså at de aldri var ferdig utlærte. Blant annet uttalte fotograf Elliot Erwin at det generelt sett kunne være en ganske deprimerende opplevelse å se på kontaktkopiene sine, fordi de store forhåpningene man har ikke alltid blir innfridd.

I tillegg skal Henri Cartier-Bresson ha sagt at de første 10 000 bildene du tar er de verste.

Man kan nesten miste motet av mindre. Men denne helgen serverer vi et knippe tips som – helt uavhengig av hvilket utstyr du bruker – kan gjøre at du tar bedre bilder.

#1. Ta bilder uten kameraet

Det høres kanskje flåsete ut, men noe av det mest nyttige du kan gjøre for å forbedre deg som fotograf, er å tenke som en hele tiden. Tenk på det som fotografens versjon av det engelske uttrykket "Stop and smell the roses". Ikke bare hast deg frem fra et punkt til et annet, prøv å registrere omgivelsene dine underveis.

Legg merke til potensielle motiver rundt deg. Kommer du over et interessant ansikt? Ta et mentalt bilde av vedkommende. Ser du interessante linjer i vante bygninger? Minn deg selv på det og kom tilbake senere. Tenk på komposisjon selv uten et kamera i hendene, gjør deg opp en mening om hvordan du ville ha tatt bildet dersom du hadde et kamera i hendene.

Jo mer bevisst på omgivelsene du blir, dess mer sannsynlig er det at du kommer hjem med bilder du blir fornøyd med. Å virkelig se motivene er en egenskap som kan trenes opp, på lik linje som en muskel.

Les mer: 5 grunner til at du er smartere enn kameraet ditt

En eller to sykler? Å leke med skygger kan gi morsomme resultater.Foto: Shutterstock/momopixs

#2. Vær oppmerksom på lyset

Fotografi betyr “å male med lys”, og da er det egentlig logisk at du må tenke over hvilket lys du har til rådighet. Hvor kommer lyset fra? Kan du utnytte det til din fordel?

Lys påvirker hvordan vi oppfatter omgivelsene. Det kan skape spennende former, eller det kan ha en særegen karakteristikk som gir bildene et helt eget uttrykk. Tenk forskjellen mellom det skarpe lyset midt på dagen og det bløte, gylne lyset når sola er på vei ned.

Bli bevisst på hvordan lyset former omgivelsene: Hvor faller skyggene og hva blir lyst opp? Kan skyggene gi deg et litt annerledes bilde av noe helt ordinært, slik som dette kamelbildet?

Å ta bilder når du får lyset inn bak deg, kan gi ganske flate og uinteressante bilder. Prøv å posisjonere deg slik at du får lyset inn fra siden eller på skrå for å gi bildene litt mer liv. Legg merke til forskjellen mellom de skarpe linjene direkte sollys skaper, og det bløtere, jevne lyset som du finner i skyggen.

Om vinteren kan lyset være ekstra spennende:
Slik tar du gode vinterbilder »

Her trengs det en opprydning.Foto: Shutterstock/Steve Cukrov

#3. Ikke ha for mange elementer i bildet

Øyet vårt liker egentlig ikke rot. Når vi ser på et bilde, vil øyet automatisk søke etter et hovedmotiv, og på veien dit kan det være mange feller. For mange elementer utgjør oppmerksomhetsfangere.Da vil øyet flakke frem og tilbake, og det blir vanskelig å oppfatte hovedmotivet.

Med mindre målet ditt er å oppnå et kaotisk bilde, bør du derfor luke ut distraherende elementer av bildet. Noe kan riktignok klones vekk i etterkant, men det beste er om det ikke er til stede i utgangspunktet.

Tenk også på at mange farger kan oppfattes som visuell rot. Hvis mulig, ikke la for mange farger konkurrere mot hverandre.

Ikke la bakgrunnen stjele oppmerksomheten fra hovedmotivet.Foto: Shutterstock/Eugenio Marongiu

#4. Tenk over bakgrunnen

Ingenting er mer irriterende enn å komme hjem med bilder fulle av distraherende elementer i bakgrunnen. Kanskje kan du ikke så mye for at et viltert ekorn fant ut at det skulle “fotobombe” gruppebildet ditt, men å unngå at motivet har lyktestolper eller andre ting som gror opp av hodet bør være mulig å få til for de fleste.

Hvis det er mennesker du fotograferer og disse er hovedmotivet, kan du vurdere å bruke en større blender, slik at bakgrunnen blir uskarp og usjenerende.

Les også: Slik tar du gode portrettbilder

#5. Tenk først, skyt etterpå

Dette punktet er egentlig en oppsummering av punktene ovenfor og handler om å gjøre en vurdering før du trykker inn utløseren. Forskjellen mellom et bilde tatt av en fotograf og et bilde tatt av hvem som helst, er at fotografen har gjort en vurdering før utløseren trykkes inn.

Vær obs på komposisjon og lys før du tar bildet, og sannsynligheten er stor for at du kommer hjem med et bilde du faktisk er fornøyd med. Prøv også å ta bildet i akkurat rett øyeblikk. Noen ganger kan det å nøle et sekund eller to med utløseren resultere i et enda bedre bilde.

En nyttig øvelse for å trene opp bevisstheten rundt hvert bilde du tar, er å gi deg selv et gitt antall bilder. Lek at du har en 24 eller 36-bilders film tilgjengelig og ta bare det antall bilder. For en ekstra utfordring, lås deg til én ISO-verdi.

Les også: 10 ting du kan lære av kjente fotografer

Og smiiiiiil.Foto: Shutterstock/Pavel Kovacs

#6. Sjekk bildene i etterkant, ikke etter hvert bilde

Det er godt mulig du er av den gamle skolen og ikke har dette problemet, men svært mange sliter med en sterk impuls til å sjekke bildet umiddelbart etter at det er tatt.

Fenomenet er blitt så kjent – og forhatt – at det har fått et eget navn, “chimping”, angivelig på grunn av lydene apekatter lager når de blir giret.

Ikke bare ser du litt ut som en apekatt, men du risikerer også å gå glipp av det virkelig store bildet fordi du er for opptatt med å sjekke bildet du akkurat tok.

Gjør gjerne en og annen kontrollsjekk for å være sikker på at enten du eller kameraet treffer rett med eksponeringen, men ikke etter hvert bilde.

En varm kopp kaffe og godt lesestoff er en fin oppskrift på en trivelig kveld.Foto: Shutterstock/Vania Lynd

#7. Les bruksanvisningen

For mange er bruksanvisningen den kjipe papirlefsa som er i veien før du kommer ned til kameraet du akkurat har tømt sparegrisen din for. Det burde det ikke være. Bruksanvisningen er det som kan vise deg nyttige tips og triks for nettopp ditt kamera.

Du kan selvsagt også la være og satse på at du finner ut av ting underveis, men hvorfor ikke ta tyren ved hornene med en gang?

Sett deg til rette med en kopp kaffe i godstolen og bla gjennom papirlefsa en kveld. Det er kanskje ikke det mest gripende lesestoffet du vil lese den kvelden, men sannsynligheten er stor for at du vil oppdage et og annet triks ved kameraet ditt som du ikke kjente til fra før.

Les også: Slik bruker du et systemkamera

Slik holder du kameraet stabilt - desto mer om du bruker søkeren. .Foto: Shutterstock/Francesco83

#8. Hold kameraet stabilt

Det finnes en riktig måte å holde kameraet på og det finnes flere feil måter å holde kameraet på.

"Selfie"-varianten med kameraet på strak arm foran deg er definitivt feil måte. Å bare holde kameraet i én hånd er generelt en dårlig idé, uansett om du fotograferer deg selv eller andre.

Rett måte er å stå bredbent og stødig, holde kameraet med høyre hånd og støtte det med venstre. Trekk albuene inntil kroppen, og hvis du har mulighet, støtt deg gjerne til et gjerde, tre eller vegg.

#9. Se på andre bilder og del dine egne

Det finnes mange flinke fotografer der ute, og det betyr at det er mange du kan lære av. Se aktivt på bildene, sånn at du kan lære av det. Hvilke valg gjør dine medfotografer? Hva fungerer - eller hva fungerer ikke? Hva liker du? Er det noe du kunne tenke deg å prøve selv?

Del gjerne dine egne bilder med andre, for eksempel i Akams bildekritikkseksjon. Å være en aktiv deltaker i et bildeforum som dette kan være både lærerikt og givende. Ikke vær redd for å dele bilder som ikke er "perfekte", dine medfotografer har garantert en digital skuff full av bilder de ikke er helt fornøyde med, de også.

Les også: 10 fotobøker verdt en nærmere kikk

... Og så løp grisen ut!Foto: Shutterstock/ janecat

#10. Dra en spøk

Å fotografere mennesker er en egen kunstform, enten man er profesjonell eller amatør. De fleste “vanlige dødelige” føler seg litt utilpass foran kameraet, men det er ofte ikke så mye som skal til for å få de til å bli litt mer avslappet.

Småprat litt eller dra en bløt vits, og du vil se at det letter stemningen nok til at du lander portrettet som får frem personligheten til motivet ditt.

Lyst til å lære mer om fotografering? Ta en kikk på disse guidene»

Hva er ditt beste fototips som ikke er utstyrsrelatert? Del gjerne med oss i forumtråden nedenfor.

annonse