iPhone-knappen du kanskje ikke visste om

Med iOS 14 fikk alle iPhone-eiere en ekstra «knapp».

Det er ikke mange fysiske knapper igjen på iPhone etter at Apple tok knerten på hjemknappen med iPhone X i 2017.

Bortsett fra av/på-knappen, volumknappene og lydløs-bryteren på siden, styrer du resten av mobilen fra skjermen.

Men i den nyeste programvareoppdateringen iOS 14 kom det faktisk en ny «knapp», i form av at du kan aktivere «tapping» på baksiden av iPhonen. Funksjonen har fått navnet «Back Tap» på engelsk, eller bare «trykk på baksiden» på norsk, og du kan koble funksjoner opp til både dobbel- og trippeltapping.

Funksjonen ble først omtalt av The Verge.

Slik gjør du det

For å aktivere «Trykk på baksiden» går du til innstillinger -> Tilgjengelighet -> Berøring -> Trykk på baksiden.

Her kan du bestemme hva som skal skje hvis du enten trykker to eller tre ganger på baksiden. Det er en haugevis av ting du kan koble trykket opp til, og de øverste forslagene fra Apple inkluderer appveksleren, kontrollsenteret og lås skjermen.

Foreløpig har vi satt dobbeltrykk til å aktivere kontrollsenteret. Det er rett og slett enklere å bare dobbeltrykke på baksiden av mobilen, enn å strekke tommelen helt opp til øverste høyre hjørne for å sveipe ned.

Men overraskende nok lar Apple deg også bruke dobbel- og trippeltrykkene til å aktivere snarveier. Dermed kan du koble opp langt mer avanserte gjøremål til baksiden av mobilen enn bare enkle apper eller funksjoner. For eksempel kan du lage en snarvei (i Snarvei-appen) til å automatisk opprette en ny melding til kjæresten din, eller aktivere ulike scenarioer i smarthjemmet ditt. Bare fantasien setter grensene her.

Funker det?

Etter vår erfaring fungerer baksidetrykkingen ganske stabilt. Selv med litt forsiktige trykk registrerer mobilen forsøket, men som du kan se på klippet over er det en viss forsinkelse fra man har trykket, til handlingen utføres.

Apple er ikke det første selskapet som har prøvd seg på å bruke «tapping» på mobilen til å fungere som knappetrykk. Huawei har for eksempel i mange år latt brukere «banke» på skjermen for å ta skjermbilder, og Google testet en lignende «back tap»-funksjon i Android 11, men det endte aldri opp med å bli rullet fullt ut. Men med muligheten til å virkelig kontrollere hva som skal aktiveres, kan det hende Apples funksjon kanskje kan brukes til noe nyttig.

Har du prøvd «Back tap»? Hva slags app eller funksjon har du knyttet til trykkene? Kom gjerne med gode forslag i kommentarfeltet nedenfor!

Kan du disse Iphone-triksene?

annonse