Tek.no

Fotoessay

Huawei P20 Pro er verdens beste kameramobil

Sjekk hvor rått kameraet faktisk er.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P20 Pro i mørket

Huaweis kliss nye P20 Pro er utstyrt med et spik, spenna gærent kamera på baksiden. Her er det hele tre kameralinser, og alle er helt forskjellige – men det trenger ikke du å forholde deg til. Alt du gjør er å merke hva det betyr for bildekvaliteten.

Vi har tilbrakt litt tid med telefonen og tatt bilder under flere ulike forhold, og det er spesielt etter skumring at kameraet virkelig skinner.

For å si det veldig enkelt; kameraet i P20 Pro er det største kamerafremskrittet i en mobiltelefon siden Lumia 1020 og Samsung Galaxy S7. De to gamle telefonene var henholdsvis den første med over 40 megpikslers kamera og den første med Dual Pixel-teknologien som gjorde kveldsfoto langt mer oppnåelige for mobiler.

Vil du se bildene vi tok i dagslys med Huawei P20 Pro - gå til neste side »

Så hva er det som er så spesielt?

Huawei har dyttet inn en bildebrikke som er dobbelt så stor som den i Samsungs Galaxy S9, og de har i tillegg utstyrt den med stabilisert og lyssterkt glass. Hele 40 megapiksler er hovedkameraet i P20 Pro på. Det blir hjulpet av et svart-hvitt-kamera på 20 megapiksler og et zoom-kamera på 8 megapiksler. Her er det altså piksler i bøtter og spann.

Men det hjelper ikke bare å ha en haug forskjellige kameraer på baksiden. Du må også kombinere disse på en god måte. I Huaweis tidlige dobbelkameratelefoner var det ikke alltid så lett å finne ut om ekstrakameraet gjorde noe i det hele tatt, eller om telefonen faktisk brukte dataene på en smart måte. Det viser P20 Pro gladelig og godt synlig frem.

For det første er bildene i dårlig lys helt eksepsjonelt gode. De eksponeres noenlunde riktig, og du skal ned i nesten bekmørke før detaljene virkelig begynner å bli kladdete. Men også når det begynner å bli skikkelig mørkt får du en hjelpende hånd.

Les mer om Huawei P20 Pro i sniktitten »

Ta nattbilder uten stativ

Nattmodusen tar nemlig bilder med 10-15 sekunders eksponeringstid, noe som samler nok lys til at bildet kan bli ganske bra. Men vent, tenker du kanskje, må jeg ikke ha stativ?

Nei - du måtte ha stativ, men fra og med P20 Pro må du ikke det lenger. For nå brukes de 40 megapikslene svært smart. I utgangspunktet samler den informasjonen fra fire og fire piksler, for å skaffe seg mer lys. I tillegg følger telefonen motivet gjennom kameraet, slik at den vet hvor lyset den sanker inn hører hjemme i bildet. Du kan altså ta et langtidseksponert bilde med skjelvende hender i kulda uten at det blir bare grøt.

Bare grøt er det du vil få fra alle andre mobiler hvis du ikke har stativ, og såvidt jeg vet gjelder det også alle andre kamera.

Løsningen kalles AIS, eller stabilisering ved hjelp av kunstig intelligens. Akkurat hvor AI-relatert funksjonen er er ikke godt å si. Men at den virker, det er helt sikkert!

Det er umiddelbart synlig at telefonen grisebanker både Samsungs Galaxy S9 og Apples iPhone X i denne disiplinen. Og det var heller ingen stor overraskelse at den toppet dem begge da DxO-redaksjonen offentliggjorde sine analyser av kameraet. Men at den skulle gjøre et byks på ti poeng mot konkurrentene det var uventet. Vanligvis skrur hver ny toppmodell opp kameraytelsen med ett eller to poeng.

Under ser du noen av bildene vi tok i mørket med telefonen, og på neste side ser du bildene fra dagslys. Testen av telefonen kommer i uken etter påske.

Langeksponering fra hånden

Her er utsnitt fra alle de tre telefonene. På en måte er det urettferdig å sammenlikne med en langeksponering, for P20 Pro vil ikke fungere like godt med objekter i bevegelse, selv om den faktisk fungerer overraskende godt med slike også. I praksis vil objektet som beveger seg kun få den første delen av eksponeringen, mens resten får økt detaljnivå som du ser her. PS! Siden iPhone og S9 knipser i 12 megapiksler, mens P20 Pro fotograferer i 10 har vi økt størrelsen på bildet fra P20 Pro litt, for å matche de to andre. Like fullt er altså resultatet betydelig flere detaljer.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Slik ser bildene ut på vanlig auto og normale eksponeringstider. Ikke så verst, med tanke på hvor mørkt det var.
Men det blir mye bedre med en lengre eksponering.

Bildet over gir et inntrykk av hvor mye bedre en langeksponering kan bli enn en vanlig autoeksponering. Bildet til høyre er tatt med nattmodusen, mens det til venstre er en vanlig kort eksponering.

En karusell fotografert om kvelden. Igjen håndholdt, og med 5 sekunders eksponering. P20 Pro beregner automatisk hvor lang eksponeringen skal være inntil 5 sekunder. Du kan prøve deg med eksponeringstider over det manuelt, men det er sjelden veldig mye å vinne når du bruker mobilen håndholdt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
5 sekunder lang eksponering fra hånd.
Ole Henrik Johansen, Tek.no
Vi tok det samme bildet to ganger. Den ene gangen med absolutt maks oppløsning, og den neste gangen med 10 megapiksler og nattmodus. Dette er et utsnitt fra begge bildene, der nattmodusbildet er blåst opp for å bli like stort som 40 MP-bildet. Dermed ser du forskjellen i detaljnivå de 4 sekundene kan utgjøre når det er mørkt. Trykk på bildet for å se i full størrelse.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På neste side ser du dagslysbildene vi tok og vi prøvekjører hvor godt 5x zoom med P20 Pro fungerer »

Les også