Tek.no

Fotoessay

Vi dro til teknologihimmelens handlestrøk

Vi vandret gatelangs, og kom over mye artig.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
23 Juni 2014 19:00

Gatelangs i Taipei

Hardware.no/Taipei: Taiwan er en liten øy utenfor Kinas fastland, og var tidligere langt bak når det kom til teknologi. Så skjedde det ting, og Taiwan ble arnestedet for en ekstrem utvikling innen ulike teknologiske innretninger. Du kan gjerne si at de to stedene i verden der det skjedde ting var Silicon Valley og nettopp Taiwan.

De siste 20 til 30 årene har forvandlet Taiwan til å bli en teknologisk høyborg, og det har satt sitt preg på gatebildet. I Taipei, hovedstaden, reklameres det for all verdens elektronikk omtrent overalt. Du har digre plakater, lysende logoer og ikke minst busser som ruller rundt som enorme hovedkortreklamer.

I forbindelse med at vi var i Taipei på årets Computex-messe tok vi oss også tid på avreisedagen til å rusle litt gatelangs, i området rundt sentralbanestasjonen. Formålet var å finne spennende produkter og ta temperaturen på miljøet som var her.

Har du begrenset tid til rådighet kan det være bedre å gjøre slik vi gjorde det i fjor, og heller bruke tiden på Guang Hua Digital Plaza, et massivt bygg på seks etasjer med enorme mengder med elektronikk. Har du enda litt ekstra tid kan du gå ut på gateplan, for å utforske alle småbutikkene i Guang Hua.

Det første som møter oss, mens vi enda hadde sentralbanestasjonen i ryggen, er Nova Electronics Mall. Dette er på mange måter en lignende greie som Guang Hua Digital Plaza, bare mye mindre.

Du finner det meste her, men for de beste tilbudene og ikke minst utvalget er vi ikke i tvil om hvor vi ville gått. Guang Hua er ikke mer enn et par holdeplasser lengre avgårde med t-banen, og det går raskt i Taipei. Alternativt går det også veldig raskt med en taxi.

Inne på Nova ble vi dessverre møtt av en vakt som ikke ga oss lov til å ta bilder. Greit nok, det henger også et skilt på døren, men vi hadde håpet på at det lot seg gjøre likevel.

Derfor må det heller bli en muntlig rapport. Inne på selve senteret finner du det meste, enten det er snakk om SSD-er, hovedkort, bærbare datamaskiner eller prosessorer. I en serie med små butikker kan du se store oversikter over hva de har å tilby, og til hvilke priser. Generelt sett er det ikke enorme summer å spare sett i forhold til Norge, men det er noe eget å gå rundt i noe som minner om et loppemarked, med de aller nyeste dingsene liggende i store mengder.

Et par kvartaler lengre bort kom vi til det som er det store stedet for kameraer og kamerautstyr i Taipei. Populært kalles området for «Camera Street», og det er ikke akkurat vanskelig å skjønne hvorfor. For her kan du kjøpe alt mulig innen objektiver, stativer og vesker. Offisielt sett heter den veien der det skjer mest for Boai road, som kan skrives på flere alternative måter.

Vi ramlet blant annet over et Canon PowerShot D20 til 1600 kroner, i Norge må du ut med over 2400 kroner for akkurat det samme kameraet. PowerShot D20 er med andre ord hele 50 prosent dyrere her i Norge.

Er du lysten på noe litt mer avansert fant vi også en pakkeløsning med Canon EOS 700D sammen med Tamrons 17-50 F2.8. På gaten i Taiwan måtte vi ut med drøye 6000 kroner, mot nesten 8000 kroner i Norge, noe som gjør de norske prisene omlag 30 prosent høyere.