FeatureTV-året 2015

Slik tror vi TV-året 2015 blir

Her er våre spådommer for de neste tolv månedene.

Vi skriver 2015 på kalenderen, og foran oss ligger et nytt år som forhåpentligvis blir fylt med nye, spennende produkter og teknologi. Det hele starter med et brak i form av den årlige CES-messen i Las Vegas – en av verdens største messer for forbrukerelektronikk.

Denne messen vil gi oss flere pekepinner på hva bransjen har i ermet det kommende året, men som alltid vil det dukke opp flere andre nyheter i de kommende månedene.

Vi har snekret sammen det vi tror vil prege TV-fronten i 2015, der noe er allerede halvveis bekreftet, mens resten blir rene spådommer. Her er de viktigste tingene vi tror kommer til å skje.

Bedre LCD-TV-er

Slik ser den nye 4K-TV-en med «kvanteprikk»-teknologi ut.Foto: LG

LCD tok for godt rotta på sin argeste konkurrent plasma i år, da LG som siste produsent bekreftet at ikke heller de ville fortsette med plasmateknologien. Dermed går LCD inn i en ny fase der en ny konkurrent venter, nemlig OLED. Sistnevnte har allerede fått et år på baken, men har grunnet en høy prislapp ikke gitt LCD en real konkurranse ennå.

Med OLED på full anmarsj – og på vei ned i pris – gjør produsentene endringer på LCD-teknologien ved å innføre noe som heter Quantum Dot-teknologi. Kort fortalt bidrar denne teknologien til å få frem bedre farger og lysstyrke i skjermene, og med det gi OLED en bedre kamp om beinet.

LG er enn så lenge den eneste produsenten av OLED-skjermer i verden, men selskapet spiller på flere strenger og har allerede annonsert at de vil vise frem en nye quantum dot-TV under den kommende messen i Las Vegas. Også Samsung har hintet om at også de har noe tilsvarende i ermet.

Større og bedre OLED-TV

Philips kommer antagelig med OLED i 2015.Foto: Philips

Sammen med at LCD utvikler seg videre tror vi OLED også kommer til å ta nye steg i året som kommer. Per i dag er det 55-tommers størrelse du har å velge i, men vi tror at større skjermer allerede vil bli vist frem på CES.

Samtidig tror vi at 4K-oppløsningen også får sitt inntog. LG har allerede vist frem en OLED-skjerm som har denne teknologien, og dette er nok bare starten. Dog gjenstår det å se hva prisen på disse blir, for antageligvis kommer de til å ha en prislapp i begynnelsen som skremmer vannet av de fleste av oss.

Stemmer uttalelsene fra Philips vil ikke LG være den neste produsenten av OLED-teknologi i 2015. Det nederlandske selskapet har allerede i et par år jobbet med teknologien, og at det ikke er usannsynlig at de vil lansere sin egen OLED-skjerm i året som kommer.

Samtidig er det flere andre produsenter som holder kortene tett til brystet, og vi blir ikke overrasket om for eksempel Panasonic eller Sony trekker en egen OLED-TV opp av hatten i 2015.

Apple lager høyoppløste PC-er. Hva med en 4K-TV?Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Omsider en TV fra Apple?

Ja, vi vet det. En TV fra Apple har blitt spådd som et kommende produkt i flere år allerede, uten at det har dukket opp en flatskjerm fra giganten i Cupertino. Likevel satser vi på å bli overrasket i år.

Selskapet har for vane å holde kortene tett til brystet, men de siste årene har vi sett at stadig flere rykter før lanseringer som har vist seg å stemme. Vi tror derfor at det vil dukke opp en nyss om at en TV er på vei, dersom dette blir en realitet i 2015.

Noen kommer med 4K-kanal

Til nå er det Netflix som har stått for mesteparten av innholdet du har å boltre deg i med den nye UHD-oppløsningen. Vi tror at vi får se en egen dedikert 4K-kanal fra en av de norske distributørene i 2015, på samme måte som HD og 3D en gang i tiden også fikk sin egne kanaler.

Får vi en egen TV-kanal for 4K i 2015?Foto: Shutterstock

Blir dette en virkelighet blir det neste spørsmålet hvor mye innhold du vil få glede av. Kinosalene har lenge hatt denne oppløsningen å by på når det vises film på det store lerretet, så muligheten ligger der dersom det blir en enighet om eventuelle rettigheter.

Hvilken plattform som får dette først er vanskelig å spå, men både satellitt, kabel og fiber har kapasitet nok til å håndtere dette. Blant annet har Altibox allerede uttalt at de har tro på en kraftig vekst i 4K i mot slutten av 2015.

En av forutsetningene er nok at eventuelle dekodere eller flatskjermer som kommer på markedet i tiden fremover har et brikkesett som takler den nye HVEC-standarden (H.265).

Ny og forbedret 4K-standard

H.265 komprimere innholdet bedre enn dagens H.264. I 2015 vil denne standarden veie tungt i markedet. .Foto: Varg Aamo

4K-oppløsningen er fortsatt i en tidlig fase, og det vil antagelig gå lang tid før vi ser de første produksjonene hos rikskringkasterne her til lands. Det finnes allerede en kommende standard for oppløsningen, HVEC, men det jobbes stadig med å videreutvikle denne.

Derfor tror vi at 2015 vil sette fart på 4K-standarden. En av de store forandringene håper vi skjer rundt dagens fargesystem, der vi i dag har 8-bits fargedybde. Dette vil forhåpentligvis økes til 10- eller 12-bits fargedybde. I praksis betyr det at TV-ene omsider for eksempel vil kunne vise deg blant annet rødfargen som Coca Cola bruker, noe som ikke er mulig med dagens standard.

En annen ting vi tror kan bli en realitet, er at HVEC-standarden åpner for et høyere antall bilder i sekundet. Mye kan tyde på at 100 bilder i sekundet kan komme til å bli den nye standarden, noe som i fremtiden vil bli en kjærkommen endring for spesielt sportsinteresserte.

Blu-ray-spiller som byr på 4K-oppløsning

Blu-ray-platen er enda ikke død. .Foto: Shutterstock 125031107

Det har lenge vært snakk om at det vil komme et siste fysisk format for film. Denne spådommen ble Blu-ray-plattformen spådd allerede for en stund siden, men nå kan mye tyde på at formatet får en ny vår.

4K-TV-er selges som aldri før, men vi tror at det først vil ta skikkelig av den dagen det kommer mer innhold å se på. Et alternativ kan da bli Blu-ray, for det er utviklet nye plater som har nok kapasitet til å håndtere nettopp en film i 4K.

Filmer i 4K er jo ingen nyhet for kinobransjen, ergo er mange filmer allerede produsert i UHD-oppløsning, og derfor vil et naturlig steg være å kunne tilby disse til de private stuer. Spesielt nå som antall 4K-TV-er har begynt å stige kraftig tror vi at filmbransjen vil satse mer på området.

Blu-ray fikk sin første virkelig kamp om tronen på midten av 2000-tallet:
Slik ble Blu-ray kongen av filmplatene (Ekstra) »

Les også
Panasonic slipper versting-OLED
Les også
Dette er kvanteprikkene som skal gi LCD-teknologien nytt liv
Les også
Nå blir 4K-TV-ene enda bedre
Les også
Apple iMac med Retina 5K-skjerm: Vi har testet Apples råeste iMac – og den er den sinteste vi har sett
Les også
Kommer Philips med OLED i 2015?
Les også
Den siste plasma-giganten gir opp teknologien
Les også
Pioneer har laget en Blu-ray-plate med skyhøy kapasitet
Les også
Denne skal sikre deg skarp og lynrask video
annonse