Tek.no

Feature

Se brukernes beste januarbilder

Hvilke bilder har vi valgt ut til første månedsgjennomgang fra 2012?

10 Feb 2012 04:50

Folk

Januar har kommet og gått, og vi skal se på bildene våre kjære lesere har bidratt med i måneden som gikk. Vi er ikke lenger så forsinket som før, men likevel fremdeles litt på etterskudd, så la oss ikke somle mer enn nødvendig og sette i gang jo før jo heller:

Først ut er Fotofashion, som denne gangen også står for ingressbildet. Dette er en fotograf som har hatt en forrykende utvikling i året som gikk - ikke så mye teknisk, hvor han helt klart har kunnet sine saker, men etter vår mening helt klart uttrykksmessig. Vi ser nå en helt annen visuell lekenhet i hans bilder enn vi gjorde før, og selv om stilen fremdeles er gjenkjennelig, er det bilder som fungerer svært bra han presenterer her.

Foto: Fotofashion

Vi synes fremdeles signaturen han velger å legge inn på hvert bilde er temmelig forsyrrende, spesielt på så mørke bilder som dette, men vi klarer da på et vis å se bort fra det når resten av bildet er så bra som dette. Det er enkelt komponert, midtstilt som det er, med det gjør ikke noe annet enn å understreke bildets kraft, som kommer av lyssettingen, bakgrunnen, og at modellens karakter og temmelig særegne stil kommer så tydelig frem i dette flotte portrettet.

Foto: Fotofashion

Fotofashion går heller ikke av veien for mer absurde bilder, og har vist frem dette bildet i noen utgaver, men vi syntes ikke det smalt helt riktig av det før denne versjonen ble lagt ut. Hva bildet skal bety aner vi ganske enkelt ikke, men estetisk synes vi det funker, og får oss til å stille ikke så rent får spørsmål. Interessen er med andre ord vekket, og det bør være målet for de fleste fotografier.

Foto: inkognym

Inkognym på sin side bidrar med dette feriebildet. Rent komposisjonsmessig har vi sett dem bedre, men vi trekker det likevel frem her fordi dets innhold fungerer bedre enn mange andre av samme type. Inkognym har her tenkt forbi bare en vakker solnedgang, og har satt motivet i en sammenheng, noe som ene og alene gjør det bedre enn 99% av alle feriebilder som tas.

Foto: Engelien

Engelien står for dette bildet, som vi ikke helt blir klok på - og det liker vi! Også her forstyrrer signaturen en del, men den er heldigvis ikke markant lysere enn resten av bildet, og unngår dermed å tiltrekke seg for mye oppmerksomhet. Hva resten av bildet angår, så har det en interessant grafisk kvalitet, med de tre silhuettene mot himmelen, med refleksjonen i isen under. Bildet kan synes ganske dystert, men budskapet er ikke nødvendigvis dystert snarere enn realistisk. Vi er alle på tynn is, med en mørk og kald avgrunn under, og en lys himmel over. Slik sett kan dette bildet fungere som en slags "memento mori".

Foto: AnnetteM

Det er ikke ofte vi ser gode barneportretter, dessverre, men når vi gjør det er det ofte AnnetteM som står for dem. Her har hun fanget et øyeblikk på en utmerket måte. Bildet kunne kanskje vært beskåret littegranne mer i underkant, men det kunne ikke vært mye heller, før man ville mistet konteksten av det jenta gjemmer seg bak. Bildets balanse kunne også kanskje blitt litt bedre ved å klippe bort litt av venstre kant, slik at hovedmotivet ble mindre midtstilt, men dette er pirk, og endrer ikke det faktum at det er sutuasjonen og jentas blikk som gjør bildet. Og da er slike detaljer uvesentlige i forhold.

Foto: egilh

Merkelig nok fant vi et annet barneportrett i denne runden også, nemlig deette av egilh. Vanligvis er småbarnsforeldre så sveiseblinde av kjærlighet til sitt egent avkom at de tror at et hvilket som helst bilde av smptten er bra, noe som langt i fra er tilfelle - noe alle som har blitt kjedet til døde av bilder av andres barn vet bare så alt for godt. Bildet egilh har bidratt med er imidlertid et unntak fra dette, og fungerer svært bra, synes vi. Også dette kunne kanskje hatt godt av litt klipping i venstre kant, for å forbedre balansen og det negative rommet, men ellers er situasjonen perfekt fanget. Et par piksler ekstra over hodet på junior hadde heller ikke gjort noe, men er heller strengt tatt ikke kritisk nødvendig.

Foto: -Teddy-

-Teddy- har bidratt med dette bildet, av en temmelig absurd situasjon. Vi tviler ikke på at situasjonen er posert og kunstig, men det er dyktig utført, og modellen greier å få frem energien og pasjonen som om det var ekte, og det gjør at bildet funker. Ikke alle fine kontraster har med lys og skygge og gjøre, og her fungerer en kontrast i bildets budskap eller innhold like godt som en kontrast av det mer visuelle slaget ville gjort.

Foto: Solaar

Nå for tiden ser vi ofte snøsportbilder her på Akam, og veldig ofte er de ganske uinteressante, fordi de bare viser en utøver i svevet, uten noen kontekst. En flygende fyr med ski på beina og et halvveis uklart landskap i bakgrunnen fungerer visuelt dårlig, fordi det forteller noe om et løsrevet øyeblikk som visuelt ikke er satt i en sammenheng. Inkluder hvor skifyren kommer fra, og bildet fungerer straks mye bedre. Som dette bildet av Solaar.

Les også