Tek.no

Feature

Se brukernes beste marsbilder

Disse bildene valgte vi ut fra mars 2013.

HTreider
16 Apr 2013 06:56

Folk

Disse bildene er hentet fra denne forumtråden, hvor du vil finne flere brukerbilder fra mars. Bilder fra april kan du legge inn her dersom du vil bidra med bilder som kan bli blant de utvalgte.

Les alle artiklene om leserbilder her!

Dersom du har flere bilder du ønsker tilbakemelding på, kan du benytte deg av vår bildekritikk.

Nivået denne gangen var ganske høyt, så det var vanskeligere enn vanlig å velge ut hvilke bilder vi skulle ta med. Dessverre ble jobben gjort betydelig enklere av at hele fem-seks ulike fotografer denne gangen kunne vært med blant de første 15-25 som ble valgt ut, men ikke ble det på grunn av at de har sperret flickr-kontoen for nedlasting. Vi må atter en gang derfor oppfordre til å ikke gjør det med bilder som postes i disse trådene!

Så over til bildene, som denne gang uansett bare er toppen av kransekaka. Vi begynner med dette bildet fra HTreider:

Foto: HTreider

Hvor skal man begynne? Vel, vi falt først og fremst for den fine stemningen i bildet. Her formelig føler vi på kroppen den spesielle nattestemningen som kommer når tåken siger på og lysene begynner å viskes ut, og bildets komposisjon underbygger og forsterker dette ytterligere. Billysene til venstre forstyrrer kanskje litt, men samtidig bidrar de også til helheten, så vi sitter litt på gjerdet når det gjelder dem. Det vi derimot ikke er i tvil om, er at skikkelsen til høyre er akkurat riktig plassert, og danner et naturlig blikkfang og fokus for bildet. Som et eksperiment, hold en finger oppå skikkelsen og forestill deg bildet uten. Legg merke til hvordan det bare "dør" og blir betydelig mindre interessant.

Foto: egilh

Neste bilde ut er et barneprotrett, signert egilh. Barneportretter er noe som det er lett å gjøre dårlig, og vanskelig å gjøre bra, men her har fotografen gjort det meste riktig. Dette bildet er levende og med dybde, og er i tillegg interessant for dem som ikke er i direkte slektskap med motivet. Komposisjon og dybdeskarphet er viktige momenter for å få til dette, men solbrillene er det som til syvende og sist "gjør" dette bildet. Av og til er ikke en gimmick bare en gimmick, men noe som løfter et bilde til noe mer enn det ellers ville vært. Kjente fotografer som f.eks Agnete brun bruke denne teknikken ofte, om enn på litt annet vis enn egilh har gjort her.

Foto: smurfn

En hverdagssituasjon trenger for øvrig ikke å være så veldig spesiell for å fungere på bilde. Det holder med noe litt utenom det vanlige, fotografert på en god måte, som på dette bildet av en hobbyfisker. Her er vi vitne til et fredelig øyeblikk i en travel hverdag, og vi får følelsen av at fotografen har vegret seg for å forstyrre.

Foto: HelenaN

HelenaN har demonstrert før at hun har øye for stram komposisjon, og her har vi en interessant sammenstilling av kaos i form av mennesker og symmetri i form av arkitekturen. Vi er litt usikre her på om bildet kunne tjent på en forsiktig beskjæring oppe og nede, for et mer panoramaaktig utsnitt, men samtidig er det såpass fin tekstur i gulv og vegg at bildet like gjerne kunne tapt litt av snerten på det. Uansett er det noe vi ville sett nærmere på, om ikke annet så for å med overbevisning forkaste idéen.

Foto: Killswitch

Alt for ofte ser vi at fotografer forsøker å gjøre hverdagslige ting spennende, uten å klare det. Sjeldnere er det med slike bilder som dette av Killswitch, hvor han har foreviget en evakueringsøvelse fra en kran. Det er et interessant bilde, men det er noe som ikke helt fungerer optimalt ved det, og det er formatet. Breddeformat understreker bredde og vidde, mens høydeformat forsterker inntrykket av høyde. bruker man breddeformat på et motiv der litt av poenget er høyde, som her, vil formatet og motivet ofte slåss mot hevrandre heller enn å trekke samme vei, og man oppnår ikke den visuelle effekten man kunne ønske. I tillegg ville man med høydeformat her kunne få med personens hånd, og unngått den guloransje trekanten i øverste venstre hjørne. Komposisjonen ville blitt mer dynamisk og spennende, og gitt mer sug i magan enn det gjør nå.

Foto: ulfgre

Enda et vakkert barneportrett er ikke vanlig kost i disse trådene, men vi kunne ikke dy oss for å ta med også dette bildet fra ulfgre. Et ubevoktet øyeblikk med fint lys er alt som skulle til for å gi dette bildet et uttrykk utenom det vanlige. Det er kanskje litt høyretungt i komposisjonen, noe som skaper en ubalanse som vi synes krasjer litt med det fredfylte motivet, men det er ikke noe som ikke kan løses med litt beskjæring av venstresiden.

Foto: Keyzer28

Til sist på denne siden et nydelig eksempel på visuell balanse og bruk av negativt rom. Hadde dette bildet ikke hatt denne skikkelsen litt til høyre for midten, ville det vært 100% uinteressant. Skikkelsen er alfa og omega i dette bildet, og skaper gjennom sin tilstedeværelse og plassering alt som gjør bildet til et fungerende fotografi. Komposisjonen med den store tomme himmelen er nydelig bruk av negativt rom som støtter opp under hele bildets uttrykk, men uten skikkelsen ville det ikke hatt noe å støtte. Som det er er det vanskelig å finne noe som ikke er som det skal være i dette bildet. Det sitter kort og godt som et skudd!

Se flere bilder på neste side

Les også