Til hovedinnhold
FeatureSamsung Onyx

I Sør-Korea har de byttet ut kino-projektoren med en gigantisk LED-skjerm

Resultatet er helt utrolig. Vi har prøvd.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Tek.no/Korea: Nesten alle kinoer i verden er i utgangspunktet ganske like. Det er en sal med en drøss av stoler foran et digert lerret, som viser levende bilder fra en projektor helt bakerst.

Slik har film blitt vist for publikum i over hundre år.

Men nå har denne tradisjonelle måten å vise filmer på kinoer fått en konkurrerende teknologi, som vi kjenner godt fra stuene våre, nemlig LED.

Vanligvis vil ikke skjermpaneler være store nok til å erstatte et gigantisk kinolerret, men ved å sette sammen en rekke rammeløse skjermpaneler, nesten som et slags flis-system, kan de sammen vise ett, digert bilde.

Teknologien er fortsatt helt i oppstartsfasen, men i Sør-Korea jobbes det nå for at teknologien skal vokse.

En av verdens største kinoer med LED-teknologi ligger i Seoul i Sør-Korea. Kinoen er en del av et gigantisk kjøpesenter som heter Lotte, som igjen ligger rett ved siden av landets største bygning, Lotte World Tower – som strekker seg hele 555 meter over bakken.

Vi tok turen inn for å se hvordan det var å se film på en gigantisk LED-skjerm.

Ikke så enkelt å finne frem

Lotte-kinoen ligger i enden av kjøpesenteret med samme navn.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Vi til slutt bestilt billetter på denne automaten. Mye takket være Google Translate på mobilen fikk vi endret til Engelsk på skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Taxien stopper utenfor selve kjøpesenteret. Det er vanskelig å ikke sette øynene i det gigantiske bygget ved siden av, som altså ruver over en halv kilometer over der vi står.

Selve kjøpesenteret er ikke veldig annerledes fra hva man finner her på berget, annet enn at nesten samtlige butikker bruker store skjermer for å fange oppmerksomheten din. Ikke helt ulikt det vi opplever når CES-messen pågår i Las Vegas.

Selve kinoen ligger i den ene enden av kjøpesenteret, hvor du enten kan stille deg i kø for å kjøpe billett manuelt, eller prøve deg på en av de mange automatene.

Skulle du faktisk ønske å besøke kinoen er det et tips å bruke Google Translate via mobilens kamera, ellers er sjansen stor for at du roter deg bort i menyene på bestillingsskjermen.

Vi skal tydeligvis til sal 13, og vi trenger en kort veiledning av kinopersonalet før vi finner rett rulletrapp som leder til riktig etasje.

Hadde Guinness-rekorden til nylig

Når man først finner veien til rett sal så møtes man av en skrytevegg der det står at kinoen du er i ferd med å gå til innehar Guinness-rekorden for verdens største LED-kino. Det er den ikke lenger. Nylig ble det åpnet enn tilsvarende kino i Kina som faktisk er større.

Så fort vi kommer inn i kinosalen merker man at noe er annerledes. Skjermen er rett og slett så mye mer lyssterk enn det man er vant til i en tradisjonell kinosal med projektorbilde.

Siden det er midt på dagen koreansk tid, er det ikke akkurat trengsel om plassene i salen heller. Vi tar oss dermed litt til rette, og går opp til setene som skal være «sweet-spoten» i salen.

Kino-salen i Korea var inntil nylig den største LED-kinoen i verden.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi går og setter oss, og øynene begynner stadig å venne seg mer til de mørkere omgivelsene. Og nå får vi mulighet til å se litt mer nøye på den litt over ti meter brede LED-skjermen som er foran oss.

Setene i salen er behagelige, og du kan lene de bakover et godt stykke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

En helt annen opplevelse

Det første som slår oss er hvor mye mer kontrast det er i bildet. Lysstyrken er langt høyere enn hva vi har opplevd tidligere, samtidig som sortnivået er mange hakk hvassere.

Den beste sammenligningen vi kan komme på er rett og slett forskjellen i opplevelsen når du ser på noe et lerret med projektor og en god TV. Alt er mer intenst – og et mye bedre sortnivå tar opplevelsen flere hakk videre.

Sortnivået er langt bedre enn på tradisjonelle kinosystemer.
Ole Henrik Johansen / Tek.no
Salen har lydoppsett fra JBL.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Og så er det fargene. Skjermen virker å ha langt flere farger enn hva vi er vant til, og det er mildt sagt ganske uvant å få servert noe som minner om HDR på en så stor skjerm i en helt mørk sal.

På skjermen ruller det reklame av en person som sykler inn i en by. Man kan se at bevegelsen også henger godt med selv når bildet panoreres raskt sideveis.

Sammen med selve skjermen er det også montert et saftig lydanlegg fra JBL. Og det bidrar i stor grad når filmen vi skal se omsider rulles i gang. En kraftig bass som tar tak i deg når actionscenene klemmer til, kombinert med en detaljert lyd som flytter objekter rundt om i rommet, gir akkurat den effekten du ønsker i en kinosal.

Flisene kan minne om denne, og settes altså flere sammen for å lage et digert nok bilde for en kinosal.
Samsung

Så hva er LED-kino?

Som nevnt var dette verdens største kinosal med LED-teknologi inntil nylig. Selve skjermen måler 10,3 meter i bredden og 5,4 meter i høyden, og består av mange mindre «fliser» som er satt sammen.

Disse flisene inneholder alle små LED-dioder, som sammen lager et bilde. Og det er først når du setter sammen mange nok av disse at du får høy nok oppløsning. Hver flis har nemlig rundt 256 x 360 piksler. Kinoen vi var inne og besøkte hadde ekte 4K-oppløsning, altså 4090 x 2160 piksler.

Raskt regnet betyr det altså at skjermen vi kikket på hadde 96 slike paneler for å oppnå høy nok oppløsning. Når vi gikk nære veggen så vi pikslene på nært hold, men på normal sitteavstand så vi ikke pikslene lenger.

Setene i salen er behagelige, og du kan lene de bakover et godt stykke.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Systemet skal være kapabel til å gjengi inntil 16 bits farger, og hver flis trekker maksimalt 120 watt hver seg. Levetiden på disse flisene er beregnet til 100 000 timer, hvilket er langt mer enn hva en pære i en projektor klarer.

Likevel er nok dette en meget kostbar teknologi i skrivende stund, uten at vi vet nøyaktig hva prisen er. Vi forhørte oss med noen i Samsung, som ikke svarte direkte på spørsmålet annet enn at det var snakk om en solid slump penger.

Uansett er nok dette en teknologi vi får se mer i tiden fremover. Om du ferdes i Oslo, har du sikkert sett at det har dukket opp en del store skjermer med reklame på en rekke T-bane-stasjoner. Dette er tilsvarende teknologi, men disse har så vidt vi vet ikke like høy oppløsning og lysstyrke.

Det er ikke bare LED som er spennende:
Sjekk ut hvordan Colosseum har pusset opp salen sin »

annonse