Tek.no

Feature

De forvandlet leiligheten til en 3D-skriverbutikk

Måtte flytte ut da 3D-skrivingen tok overhånd.

Aksel Edgar-Lund
28 Juni 2016 16:00

Det begynte i det små for de tre gode vennene som hadde ambisjoner om å starte sitt eget foretak i Oslo. De kjøpte inn et par ekstra hyller som ble satt i gangen i leiligheten til Eirik Smilden (25) , hvor lagerbeholdningen av ruller med filament til bruk i 3D-skrivere skulle få plass.

To år senere har Smilden blitt nødt til å flytte inn hos dama si, fordi leiligheten på Fagerborg i Oslo nå er så proppfull av 3D-skrivere, service-stasjoner, utstyr og filamentruller av ulike slag som står stablet fra gulv til tak, bokstavelig talt, i alle rom.

Tek er på besøk hos den norske bedriften 3DNet, som foruten Smilden består av Stig Rune Storøy (24) og daglig leder Martin Rygh (26). Ideen til å satse på 3D-skriving i Norge var det Rygh som kom på, en direkte følge av utpreget teknologiinteresse og nysgjerrighet på 3D-skriving spesielt.

Stadig større og mer avansert utvalg i materialer

Martin Rygh viser frem et 3D-printet slott som pleier å vekke stor oppmerksomhet hos publikum når de er ute og promoterer 3D-printing.
Aksel Edgar-Lund

Guttene har gjort grundig jobb, og på den korte tiden har de klart å skaffe seg bred kompetanse innenfor det meste som fins av 3D-skrivere og materialer. Det er i alle fall inntrykket vi får ut ifra samtalene om diverse 3D-skrivere, fordeler og ulemper i forhold til valg av filamenttyper, hvilke materialer som egner seg til hva og at de ofte er på kurs hos produsentene av 3D-skrivere.

Ulike eksempler på 3D-skrevne objekter. Et hjul til en RC-bil, klart for montering. Det lille skiltet med 3Dnet-logoen er laget med et filament som består av 30 prosent rustfritt stål. Den lille boksen kjennes ut som om den er av tre, og filamentet består da også av 30 prosent trevirke.
Aksel Edgar-Lund

Per i dag tilbyr de rundt 10-15 ulike typer skrivere, i tillegg til et formidabelt utvalg av filamentmaterialer, som for eksempel blandinger som inneholder gummi, karbon, rustfritt stål, ja til og med trevirke.

Vi går i all hovedsak for skrivere basert på åpen kildekode, fordi utvalget av materialer er mye større og langt billigere enn for proprietære løsninger, sier Storøy.

Gutta startet opp med egne penger, og selv om de kanskje ikke vasser i gryn riktig enda, jobber de alle tre fulltid med bedriften og greier å leve av det.

– Vi har helt bevisst valgt å kjøre det meste av fortjenesten inn i større og bedre utvalg av produkter. Derfor kan vi tilby kundene alt de trenger for å drive med 3D-skriving, enten det gjelder produkter eller kurs. Vi utfører også full service på produktene vi selger, forteller Storøy.

3D-skriveren er en 35 år gammel nyhet

Toppmodeller: Martin Rygh (f.v) ved siden av en 3D-skriver til rundt 30.000 kroner. Den andre, en Ultimaker, koster rundt 10.000 kroner mindre, men skal visstnok være noe av det hvasseste 3D-gutta har vært borti.
Aksel Edgar-Lund

Utviklingen av 3D-skriving har siden begynnelsen allerede på 1980-tallet vært drevet frem som et produksjonsverktøy for bruk i industriell virksomhet, til å fremstille prototyper, deler og modeller i ulike typer materialer. 3D-skrivere av ulike slag til ulike formål hadde på den tiden én ting til felles: De var så store, kompliserte og kostbare at de kun var forbeholdt multinasjonale selskaper og store industribedrifter.

Det er først de siste årene at teknologien har kommet så langt at 3D-skrivere nå kan lages til en pris og med en kvalitet som gjør dem interessante for vanlige forbrukere.

Stig Rune Storøy er egentilig utdannet Bachelor i administrasjon og ledelse, men jobber altså også som servicetekniker på 3D-skriverne han selger.
Aksel Edgar-Lund

For å sette det litt i perspektiv: den første 3D-skriveren som var mulig å få kjøpt for mindre enn 10.000 dollar kom på markedet i 2007.

Forretningsideen til gutta i 3DNet var en målsetting om å tilby 3D-skrivingsprodukter til det norske markedet, og samtidig gjøre 3D-skriving til noe kjent, tilgjengelig og attraktivt.

Martin Rygh forteller om en voldsom vekst i etterspørselen etter 3D-skrivere og tilbehør.

– Vi får stadig nye kundegrupper. Våre kunder inkluderer alle som driver med produktutvikling, design, og til utdanningssektoren. Vi leverer også til arkitekter og andre industridesignfirmaer som har behov for å kunne lage mekaniske prototyper, sier Rygh.

Han forteller at også på privatmarkedet er interessen for 3D-skriving økende.

– I denne delen av markedet har vi en stor gruppe teknologientusiaster, folk som liker å prøve ut og teste ny teknologi. Dem er det mange av i Norge, sier Rygh.

– Det er vanskelig å anslå, men jeg tror det begynner å bli noen tusen mennesker som driver aktivt med 3D-skriving i Norge, sier Storøy.

Lager reservedeler til droner, RC-biler og RC-fly

– Folk som driver med RC (Radio Controlled), altså radiostyrte biler og fly, og folk som flyr med droner, er blitt veldig interessert i 3D-skriving. De bruker skriverne til å lage reservedeler, eller til spesialdeler. Disse folkene utgjør kanskje vår største kundegruppe innenfor privat bruk i dag. Vi har ingen faste avtaler, men leverer mye til disse kundegruppene, sier Rygh.

Terskelen for å begynne med 3D-skriving har med andre ord blitt betraktelig lavere med årene, både fordi det er blitt billigere og fordi det er blitt teknisk overkommelig å forstå for folk flest.

– Vi har praktisk talt ikke hatt behov for å drive markedsføring, utover nettsidene våre, Facebook og Instagram. Stort sett er folk blitt oppmerksomme på oss via venner og bekjente, og vi har opparbeidet oss et rykte som en solid leverandør som kan levere komplette løsninger, forteller de to.

Mobilholder printet på en Cube-maskin vi har i redaksjonen. Prosessen tok i overkant av tre timer.

For å få litt kjøtt på beinet, har undertegnede den siste tiden eksperimentert med en 3D-skriver som heter Cube på kontoret, med varierende resultat. Cube er en proprietær skriver, som betyr at den bare fungerer med filamentruller fra Cube.

Jeg skal ærlig innrømme at jeg sleit litt med kalibrering og tette dyser i starten, men problemene løsnet etter hvert. Nå har vi laget et par ulike plastdingser, alle basert på design fra nettstedet Thingiverse. Den største suksessen har nok vært en mobiltelefonholder i deilig spygrønn design som vakte oppsikt i redaksjonen, mens jeg nå sitter og venter på at en slags dockingstasjon til våre HTC Vive-kontrollere skal bli ferdig. Når skrivingen går som den skal er det skikkelig gøy, men en ting jeg kan slå fast er at 3D-skriving krever en del tålmodighet.

Designet på mobilholderen fant vi på Thingiverse, og det var bare og laste ned fila og justere litt på dimensjoner, materialvalg og kvaliteten, det vil si styrken eller tettheten på oppbygningen. Jo mer solid, dess lengre tid tar det å skrive ut.
Aksel Edgar-Lund

Det er gutta i 3DNet fullt klar over, og som et ledd i sitt arbeid med å gjøre 3D-skriving til noe hvermannsen kan få til, forespør de alltid om kundenes kunnskapsgrunnlag før de gjør avtaler om salg.

– Enkelte ting og materialer er mer krevende å få til enn andre ting. På nettsidene våre har vi derfor rangert ulike produkter på vanskelighetsgrad, slik at det skal bli så enkelt som mulig for kundene å få til gode resultater med sine 3D-skrivings-prosjekter, sier Storøy.

Må flytte

– Vi er neppe her om et års tid, det er allerede litt for trangt om plassen, sier Storøy. Forleden dag bar vi opp over to og et halvt tonn med filamentprodukter. Vi må nok se oss om etter mer egnede lokaler etter hvert, men samtidig holder vi utgiftene nede så godt vi kan, sier de to.

Det er altså ingen tvil om at gutta i 3DNet har stor tro på 3D-skriving, selv om vi selv ikke tror det er noe for hvermannsen helt ennå.

Skulle du imidlertid bli interessert i 3D-skriving kan du titte på vår startguide til 3D-printing (ekstra) for å få en liten smakebit av hva du bør tenke på. Besøk også gjerne Thingiverse sine nettsider for å få inspirasjon og se hva som finnes av muligheter i 3D-skriververden.

Les også
I fjor holdt de hus i en liten leilighet – nå har bedriften flyttet til stort industrilokale i Nydalen
Les også
Ultimaker 3: Den koster flesk, men du verden så bra den skriver
Les også
Dette er folkets favoritt-3D-skrivere
Les også
Wanhao Duplicator i3 V2.1: Vi har testet en allsidig 3D-skriver til bare 4000 kroner
Les også
Vi skannet og 3D-printet en kollega
Les også
Bitraf: Hackere, nerder og talenter med positiv innstilling
Les også
Denne «luksus-3D-skriveren» kan skrive med fire materialer samtidig
Les også
Denne 3D-skriveren kan brukes av hele familien
Les også
Denne lar deg bruke mobilen som en 3D-skriver
Les også
– Jeg tror vi hadde den første 3D-skriveren i Norge
Les også
Her 3D-printer de glass
annonse

Les også