Til hovedinnhold
Feature

Denne lille dingsen kan endre hverdagen din

– Ingen teknologier har skapt samme entusiasme og interesse som Bluetooth Smart.

Estimote

Apple iBeacon er ny trådløs kommunikasjonstjeneste som er basert på teknologien Bluetooth Smart (Bluetooth Low Energy (BLE)). For iPhone-brukere ble iBeacon gjort tilgjengelig i forbindelse med utrullingen iOS7. Løsningen kan fungere på Android-mobiler også. Hensikten er å gi deg lokasjonsbasert informasjon, for eksempel på shopping, i bilen, hjemme eller på joggetur.

– Texas Instruments er upartisk, og tilbyr både Bluetooth Smart, WiFi, NFC og ZigBee. Men ingen teknologier har skapt samme entusiasme og interesse som Bluetooth Smart og iBeacons, sier Jarle Bøe.

Vi treffer ham sammen med sine to kollegaer Ole Andreas Torvmark og Espen Slette på kontorene deres i Forskningsparken i Oslo. Sammen vil de demonstrere for oss hvordan Bluetooth Smart og Apple iBeacon fungerer i praksis.

Texas Instruments er blant de største produsentene av Bluetooth Smart-enheter i verden, sammen med Broadcom, CSR og norske Nordic Semiconductor.

Hva er Bluetooth Smart?

Vi må aller først ta en rask gjennomgang av begrepene, for det er lett å bli forvirret. Bluetooth Low Energy (forkortet BLE eller Bluetooth LE), er en teknologi som ble implementert i Bluetooth 4.0-standarden i 2010. Fordelen med denne teknologien er at den bruker mindre strøm, og det åpner for mange nye bruksmuligheter. I første omgang har vi for eksempel sett pulsbelter og treningsarmbånd med slik støtte. Først nå kommer imidlertid produktene og tjenestene som kanskje – kanskje – vil revolusjonerer måten vi bruker smartmobilen på.

– Telefonen blir mindre og mindre telefon. Samtidig vil vi kunne bruke den til mye, mye mer, sier Bøe.

– Smartmobilen blir "one device to rule them all", skyter Torvmark inn.

Navnet du sannsynligvis kommer til å høre oftest i forbindelse med teknologien som nå rulles ut for fullt er Bluetooth Smart. På produkter som støtter dette kommer det til å stå dette, og nå står det "Bluetooth Smart Ready" på dingser som både støtter den gamle Bluetooth Classic og nye Bluetooth Smart.

Fra venstre: Ole Andreas Torvmark, Espen Slette og Jarle Bøe fra Texas Instruments.Foto: Vegard Haugen, Amobil.no

Apple sniklanserte iBeacon med iOS 7

Android OS har hatt støtte for Bluetooth Smart siden 4.3-versjonen av operativsystemet, uten å ha gjort noe særlig ut av det foreløpig. Google har nok heller hatt fokus på NFC de siste årene. Apple har på sin side vist liten interesse for NFC, og i stedet satset for fullt på Bluetooth Smart og med sin iBeacon-tjeneste.

Texas Instruments' nye SensorTag har fått iBeacon-støtte.Foto: Vegard Haugen, Amobil.no

– Google har lagt lite jobb i Bluetooth Smart for Android. Apple er derimot tungt inne i Bluetooth, fordi de er interessert i lokasjon. Da kan de bygge opp enda mer økosystem, kommenterer Bøe.

Da Apple lanserte iOS 7 ble den nye tjenesten iBeacon bare nevnt i forbifarten, eller knapt nok det, men det hadde stor betydning. Med en enkel software-oppdatering fikk nemlig millioner av iPhone-brukere muligheten til å motta Bluetooth Smart-signaler fra såkalte iBeacons.

sitat"One device to rule them all!"

Bøe forteller at mange selskaper har lignende "beacons" (eller "sjømerker", direkte oversatt), men at de ikke markedsfører dette som en egen tjeneste, slik som Apple iBeacon og PayPal Beacon.

Han tror for eksempel ikke det ligger i Googles natur å skille denne typen funksjonalitet ut som en egen tjeneste. De vil nok heller bare legge bedre til rette for beacons i operativsystemet sitt. Smartmobiler med Android 4.3 eller nyere kan for øvrig ta inn signaler fra iBeacons de også – det krever bare en enkel tilpasning i appene.

Slik virker iBeacon

Texas Instruments har utviklet en sender som heter SensorTag. Den har følgende seks sensorer som den kan bruke til å innhente informasjon:

  • Temperaturmåler
  • Fuktighetsmåler
  • Trykkmåler
  • Aksellerometer
  • Gyroskop
  • Magnetometer
Løsningen kan for eksempel sørge for at du aldri går fra lommeboka di, nøklene dine, eller i dette tilfellet kaffekoppen din.Foto: Vegard Haugen, Amobil.no

Disse kan aktiveres og leses hver for seg. For å kommunisere med smartmobiler, nettbrett, PC-er eller andre dingser, kan SensorTag bruke flere tilkoblingsemetoder, men nå støtter den også iBeacon. Fordelen med Bluetooth Smart i forhold til NFC eller WiFi, er at Bluetooth Smart kan finne posisjonen din mer nøyaktig. NFC har for øvrig langt, langt dårligere rekkevidde enn Bluetooth Smart også, og kan i praksis brukes nesten bare til mobilbetaling.

Apple har delt opp i tre "soner" for sin iBeacon-løsning, slik at signalet kan slå inn enten når du er langt unna (5-70 meter innendørs), nærme (2-3 meter unna) eller i umiddelbar nærhet (10 centimeter unna). Det er for øvrig kun apper som du har installert frivillig på mobilen din som kan kommunisere med iBeacons, og som kan sende deg varsler.

Hvilke bruksområder tror du iBeacon (og lignende løsninger) vil ha de neste fem årene?

– Det vil være i butikker, på kafeer og på museum, på T-bane-stopper. Det kan brukes til lysstyring, betjening av alarmsystemer og låser, eller festes til bilnøkkelen. Alle som har en app på telefonen vil få tilgang til dette, men bare kunder som ønsker å motta informasjon vil få det. Dette kan ikke brukes til å pushe reklame, forklarer Bøe.

God rekkevidde, bruker lite batteri

Bøe holdt foredrag på utviklerkonferansen AppWorks i år, og der brukte han en norsk matbutikk som eksempel på hvordan iBeacon ville kunne bli brukt i årene som kommer. Det blir altså en smal sak å varsle kunder som har installert butikkens app på sin mobil, når de nærmer seg inngangdøra. Kanskje butikken vil åpne med et spesialtilbud til deg som iBeacon-bruker? Blir du stående i kjøttdisken lenge nok vil det kanskje plutselig dukke opp 2-3 middagstips.

Et annet eksempel fra Jarle Bøe var Finn.no, og alle Oslo-borgerne som hele tiden søkte etter ny bolig via denne tjenesten. Ganske snart vil du i teorien kunne få et varsel i lomma hver gang du går forbi noe som er til salgs som matcher det du har søkt etter. Hvis du selv velger det, så klart.

Bluetooth Smart kan også brukes til for eksempel hjemmeautomatisering (lys, varme, låser, alarmer etc.), treningsutstyr, og alle slags ha på-dingser. Mulighetene er mange. Grunnen til at denne teknologien er så godt egnet er altså både at den har bedre rekkevidde enn særlig NFC, samt at Bluetooth Smart er svært gjerrig på batteriforbuket.

– Bare noe så enkelt som å styre nattsenking på varmeovnen via en app tror jeg ville slått an. Mye av det som blir mer avansert blir også enklere å bruke, sier Jarle Bøe.

Tror du det var et klokt valg av Apple å ikke kaste seg på NFC-bølgen?

– Nei, men problemet med NFC at det har for lite bruksområde, svarer Bøe.

Enkelt, billig og sikkert?

En ferdig satt sammen, ferdig sertifisert iBeacon-sender fra Texas Instruments koster om lag 25 dollar. I en middels stor butikk trenger du kanskje fire av disse SensorTag-ene for å kunne yte kundene en fullverdig tjeneste. Totalt 100 dollar, altså langt under en norsk tusenlapp, er neppe noe som vil skremme bort særlig mange bedrifter hvis de vet at de kan sikre seg muligheten til å kommunisere med kundene sine direkte på mobilen.

Dessuten skal det visst ikke mye koding til for å lage en tjeneste som innbefatter bruken av iBeacons.

– Dette er veldig enkelt. Et push-varsel er bare 15 linjer kode, for å si det sånn. Det "vanskeligste" er vel nesten å ordne med Apple Developer-lisensen, forklarer Ole Andreas Torvmark.

Ifølge Texas Instruments-gutta skal Bluetooth Smart også være en temmelig sikker løsning.

– Vi har veldig små bekymringer når det gjelder Bluetooth Smart. "Pairing" mellom to enheter er kryptert med 128 bits, så det er hvert fall like sikkert som med Bluetooth Classic, sier ingeniør Espen Slette.

I gang med å teste ut iBeacon nå

Jarle Bøe kan ikke si noe særlig om hvilke norske bedrifter som er interessert i å teste ut iBeacons i 2014. Vi vet imidlertid at butikkjeden Macy's i USA er i gang med et prøveprosjekt hvor de bruker Bluetooth Smart.

– Vi vet at det er veldig mange store butikkjeder i USA som tester ut apps med beacon. Da også betalingsløsninger. 99 prosent av kundene våre kommer fra andre land enn Norge, men vi har hatt flere interesserte etter AppWorks-konferansen, avslutter Bøe i Texas Instruments.

Under ser du en kort video som viser hvordan en annen beacon-løsning, Estimote, fungerer:

– Kan sette opp iPad-er som iBeacons

Ifølge TechCrunch kan faktisk SensorTag-en til Texas Instruments bli til dels overflødig også. Det skal nemlig være mulig å sette opp en iPad eller en iPhone som en iBeacon-sender. På den måten kan butikkene i stedet velge å ha iPad-er i hyllene sine, som både viser mer informasjon og som sender ut informasjon til kunder som bruker appen deres.

De nevner at i sportsbutikken til basketstjernen LeBron James, Unknwn Miami, har alle sko-modellene sin egen iPad med informasjon i utstillingen, for eksempel. Da skal det være en smal sak å aktive iBeacon. Og TechCrunch hevder at Apple nå er i ferd med å klargjøre sine Apple Stores for iBeacon. I oktober åpnet Elkjøp på Lørenskog en egen "Shop-in-Shop" med Apple-produkter, og da er det vel ikke helt utenkelig om Apple også vil at de skal by kundene sine på iBeacon-støtte?

Uansett, Apple har definitivt begynt å utforske mulighetene som ligger i Bluetooth Smart-teknologien. Så får vi se om Google tar signalet.

Les mer: Macy's tester ny trådløsteknologi

(Kilder: TechCrunch, Unknwn Miami, Mobilen.no, YouTube via Automatedhome.co.uk)

annonse