Til hovedinnhold
Feature

Fem kule greier vi så på Web Summit

Blant en mengde ubrukelige ting har vi funnet frem fem vi synes var fine.

Kristoffer Møllevik, Tek.no

Web Summit/Dublin: Den internasjonale teknologikonferansen Web Summit gikk av stabelen for et par uker siden, og Tek.no var selvsagt til stede for å få med seg hva Oculus Rift-oppfinner Palmer Luckey mener VR kan brukes til, utenom dataspill og porno; hva DJI hadde å si om alt det negative fokuset som er på droner for tiden, og hva VR-bransjen mener mangler før Virtuelt Virkelighet kan ta av.

Dette er blant de store temaene på konferansen. Men litt gjemt bak kulissene, og for mange minst like viktig som de store talerne, pågår «Startup Summit». Der får hundrevis av oppstartsselskaper tips og triks om hvordan de kan realisere produktet sitt, fra ledere og grunnleggere fra store selskaper som Facebook, Kickstarter og Stripe.

Mange ubrukelig, noen kule

I ettertid angrer vi på at vi ikke investerte; konseptet virker jo bunnsolid... Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

Samtidig står de på stand, på rader av rekker, rundt om i lokalene i håp om å få vist frem akkurat sitt konsept til noen som kanskje kan spytte penger i det. Blir du stående og lese noen sekunder for lenge foran en av dem, blir du raskt fanget inn til en minipitch fra en ivrig oppstartsmann- eller kvinne, som vil fortelle deg om hvorfor akkurat deres prosjekt er interessant.

Folk har tydeligvis fortsatt stor tro på at en god app er nøkkelen til suksess, selv om vi så i alle fall to aktører som egentlig bare skulle finne opp Facebook på nytt.

Nå hadde vi ikke tid til å gå å se på alt som var, og mye av det som ble presentert var sikkert kjempebra, bare ikke så aktuelt for oss. Som for eksempel den digre, fjernstyrte terreng-bil-dronen en BBC-fotograf ville utvikle til å filme ville dyr med. Kult konsept, men ikke noe du kjøper med mindre du jobber som innkjøpssjef for et større produksjonsselskap.

Her er istedet fem konsepter vi fant som var kule, og som også kan bli til noe du og jeg kan kjøpe.

1. Disse norske, modulære øreproppene

Aglaia er en gjeng fra Bergen som skal utvikle et sett modulære ørepropper. Vi møtte Dennis Lien og Petter Fjellstad fra selskapet, da de var i Dublin, og de kaller prosjektet «neste generasjons ørepropper».

Foto: Aglaia

Tanken er omtrent like enkel som den er god: Modulære ørepropper som enkelt skal kunne tilpasses deg og din bruk. Foretrekker du flat ledning? Eller rund? Eller kanskje ingen ledning? Er du en Hi-Fi-snobb, eller vil du bare ha noe enkelt og billig? Formstøpte plugger, eller bare «det vanlige»? Aglaias plan er å dekke dine behov uansett, slik at du kan mikse og matche etter behov. Konseptet er fortsatt på et tidlig stadium, så vi følger spent med på for å se hva selskapet får til.

2. Denne vantette, solcelle-drevne datamaskinen

Drives av solen og stoppes ikke av vannet. Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

Den bærbare datamaskinen «SOL» er i utgangspunktet utviklet for å brukes i utviklingsland, men skal også bli tilgjengelig for andre som kan ha bruk for den og dens egenskaper.

Datamaskinen kan nemlig drives av solenergi alene, og lader batteriene sine med det tilhørende solcellepanelet som kan brettes ut for maksimal effekt. SOL kommer i tre ulike utgaver, med batteritider på 3, 5, 7 og 7,5 timer. Under ideelle solforhold skal solcellepanelet lade batteriet på bare to og en halv time.

Maskinen er også bygget for å tåle både en støyt og en dukkert. Én av utgavene leveres med Ubuntu, de andre to med Windows 8.1. Datamaskinen er laget for å være strømsparende og energieffektiv, så - som Mary McNamee fra produsent WeWi sier - det er åpenbart ikke en spillmaskin. Men til utdanning på steder av verden uten tilgang på strøm, for loggføring av forskningsarbeid i felt, eller bare lange dager i parken med Minesweeper, kan den være god å ha.

Vi har skrevet om SOL tidligere, men siden WeWi Telecommunications viser den frem nok en gang, ser det ut til at prosjektet har fått en liten «reboot». Mer informasjon om maskinene kan du finne på selskapets hjemmesider.

3. Dette stearinlyset du kan tenne fra mobilen

Har du noen gang hatt lyst til å overraske dama/typen med en romantisk aften, og tenne alle starinlysene i rommet med et elegant knips med fingrene, akkurat idet dere kommer inn? Eller på en litt skummel måte idet vennene dine ankommer Halloween-festen? Vel, med mange nok av dette lyset blir det mulig.

Lyset kommer i seks ulike farger og med seks ulike lukter; hvorvidt det kan komme uten lukt er litt uklart. Foto: Candle Touch

Riktignok ikke med å klappe, men via den medfølgende appen. Klapping kan sikkert legges til , men det blir et sidespor. Poenget er at dette er vaskeekte stearinlys som ved hjelp av strømkretser i voksen kan både tennes og slukkes fra en smarttelefon. Lysene kommer med en egen «kontroll-del», slik at du bare bytter ut stearinbeholderen når lyset har brent ned.

Vi fikk ikke demonstrert prototypen folkene fra Candle Touch hadde med seg, da det visstnok ikke var tillatt å tenne levende flammer inne på området, men vi fikk i det minste se en video som demonstrerte at det funker. De kommer neppe til å redde verden med dette produktet, men det er helt klart gøyalt likevel. Sjekk hjemmesiden til Candle Touch for mer informasjon.

4. Dette modulære mobildekselet

Hvis du fortsatt går rundt og venter på Googles «Project Ara», kan kanskje dette mobildekselet være til hjelp. Nexpaq er et modulært mobildeksel som dro inn over 270 000 dollar på Kickstarter tidligere i år, og nå ser det ut til at selskapet reiser rundt for å vise konseptet frem til mulige investorer.

Nexpaq. Foto: Kristoffer Møllevik, Tek.no

Nexpaq passer til alle iPhone 6-variantene, Samsung S5, S6 (Edge), Note 4 (Edge), og OnePlus One. Med det innebygde batteriet får telefonene 4-6 timer ekstra batteritid, og hvis du vil ha enda mer batteritid kan du velge å sette inn enda mer med en batterimodul. Eller du kan prioritere ting som mer lagringsplass, luftkvalitetsmåler, laser, SD-kort leser, med mer.

Dekslet i seg selv koster 65 dollar (omtrent 560 kroner), og så koster hver modul fra 15- til 29 dollar; så hvis du vil fylle dekselet til sitt potensiale kommer totalprisen godt over tusenlappen. Vi har ikke testet dekselet selv og skal derfor ikke gå god for kvaliteten her og nå, men det er et kult konsept som kan være veldig nyttig. Mer info på Nexpaqs hjemmesider.

5. Dette åpne aktivitetsarmbåndet

Angel Sensor er et aktivitetsarmbånd som kan ligne litt på Fitbit Charge, men har som et av sine nøkkelfunksjoner at teknologien baserer seg på åpne kildekoder, slik at du kan ha fullstendig kontroll på dataene. Dermed skal det være enkelt for folk å bruke armbåndet som et verktøy i egne prosjekter, enten det er en app, en foretningsidé eller for forskning.

Foto: Seraphim Sense Ltd.

Armbåndet måler puls, hudtemperatur, skritt, kaloriforbruk, søvnkvalitet og oksygennivået i blodet. Altså mer enn den vanlige søndagstrimmer har bruk for, men kanskje nyttig for de som driver med trening og idrett på høyt nivå, og som samtidig liker statistikk og dataanalyse?

Hovedpitchen virker likevel å være at all dataen er åpen, slik at brukeren kan være helt sikker på de innsamlede dataene ikke havner på ville veier, noe som for eksempel er svært viktig hvis armbåndet skal brukes til medisinsk forskning. Hvis du vil lese mer om smartarmbåndet, kan du gjøre det her.

Vil du se mer? Sjekk ut prototypen fra Huawei som lar deg lade mobilen på bare noen få minutter »

annonse