FeatureJanuarbildene fra forumet

Se de 11 nydelige leserbildene

Forumbrukerne har igjen levert blinkskudd på blinkskudd.

Introdkusjon

Hver måned plukker vi ut et knippe bilder hentet fra forumets bildetråd som vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Vi er så heldige å ha mange dyktige bidragsytere, som hver måned legger inn flotte bilder for vår – og din – forlystelse. Dette er bilder vi har valgt ut av personlig preferanse, og personlig preferanse er som kjent forskjellig fra person til person.

Har du bilder du jobber med så ikke nøl med å dele de med forumet i den aktuelle bildetråden. Hver måned har sin egen tråd, og siden vi skriver mars så er det mars-tråden som er den riktige.

For januar er det ikke valgt noe tema. Vi har derfor latt det være litt tombola hvilke bilder som kommer på førstesiden, og hvem som følger etter. Du kan dog ane et tema på neste side, men det er (nesten) helt tilfeldig.

Se de beste bildene fra desember »
Se de beste bildene fra november »

Her er bildene vi har valgt ut

Vi starter med brukeren Thor Håkonsen. Det er ikke ofte vi har fjærkre i disse oversiktene, men dette bildet grep virkelig tak i oss. Det er selve posituren, holdningen, til fjærkreet som gjør bildet interessant å se på.

Rent komposisjonsmessig er det ikke noe spesielt, men det er som nevnt holdningen – blikket – som gjør noe med oss. Den ser rett på deg og du blir usikker på hva den tenker. Selv tror vi at den har lyst til å gå til angrep om vi ikke legger tilbake de eggene vi akkurat tok ut av kjøleskapet.

Foto: eriklovold

Forrige måned hadde vi et helt segment med landskap og tåke. Da passer det jo å trekke fram enda ett, dette signert eriklovold. Denne brukeren har gjennom flere måneder i vist sin helt særegne stil. Duse farger, kvadratiske bilder (aner vi mellomformat?) og motiver som er helt ordinære, men som blir gjort interessante.

Igjen har denne fotografen gjort det. Her er motivet noe helt ordinært; fire trær i tåke. Det er den kalde følelsen i bildet som gjør at vi hviler litt ekstra. Trærne er sentrert, men på grunn av kombinasjonen av alle elementene gjør at det blir spennende å se på. Vi kan skimte noe i bakgrunnen, men er usikker på hva. Er det en skog? Er vi i en lysning? Dette er et bilde som får oss til å stille spørsmål, og denne type bilder er viktige. Ved å lure på ting øker vi vår egen forståelse av omgivelsene.

Foto: windkin

Vår ferd fortsetter i det dystre med Windkins portrett av en dame. Scenen er som dratt ut av film-noir sjangeren. Personen lener seg vekk, tar et drag av sigaren og har en flaske foran seg. Bildet minner oss også mye om klassiske rockefoto. Et godt portrett, der lyssettingen sitter som et skudd.

Det vi syns blir litt feil er at bildet er så reint. Det prøver å være skittent, men klarer det ikke. Noen eksempler på det er at det ikke er noe støy. Litt støy ville gjort mye; det samme ville en åpen flaske. Nå blir bildet litt for striglet til at det blir rocka.

Foto: Tomsi42

Tomsi42 har vært på ferie, og dette er tydeligvis ikke Jotunheimen. Selv om feriebilder kan bli kjedelige for andre – det er jo dine egne minner som skal dokumenteres – så er dette noe som interesserer. For feriebilder kan også være en dokumentar fra et sted, det gjelder bare å sette motivene i kontekst.

Det fotografen her har gjort er nettopp det å dokumentere. Bildet blir spennende fordi vi ser personene. De kommer mot oss, og vi får en kontakt med dem. Det er arbeidere, som vi tolker skal ut for å hente inn dagens lønn, mat eller salgsvarer. Hvorfor tror vi at de skal ut på arbeidet? Jo; de kommer kjørende mot oss. Hjernen tolker dette som at det vi ser er på vei ut, og forbi oss.

Foto: HSP

Der forrige fotograf har vært i østlige strøk, har HSP vært i Oslo. T-banen i Oslo kan være et kjedelig, men også veldig spennende motiv. Fotografen har her laget en historie ut av motivet. Vi blir sittende og undre oss over hvem personen er, og hvor han skal. Og kanskje enda viktigere; hva er i den pakken?

Komposisjonen er flott delt inn i forskjellige deler. Døra på t-banen deler bildet vertikalt, mens de hvite feltene rammer inn selve hovedmotivet. Fukten henger på vinduet som et slør. Vi ser inn, men ser det ikke klart. Det er en anelse, ikke fullstendig viten. På mange måter er det et bilde av hvordan vi som mennesker skaper våre egne historier basert på noe vi tror vi ser.