Tek.no

Feature

10 sprø oppfinnelser fra 2. verdenskrig

Eksploderende rotter, flyvende biler og pipe-pistol.

Montasje: Peigham.ir/The Historic Flying Clothing Company/Militaryhistory.org / SOE
9 Apr 2015 17:00

De fem første oppfinnelsene

I dag markeres 75-årsdagen for tyskernes invasjon av Norge den 9. april 1940 over hele landet. I den forbindelse så vi tilbake på andre verdenskrig, på jakt etter noen av de mest interessante dingsene og oppfinnelsene fra krigen. Og vi ble ikke skuffet over hva vi fant – alt fra eksploderende gnagere til (glide)flyvende jeeper.

Rottebombe

Den eksploderende rotta ble utviklet av britiske Special Operations Executive i 1941, og var rett og slett utstoppede rotter hvor innmaten var byttet ut med plastiske eksplosiver og ei lunte. Planen var at agenter og motstandsfolk skulle legge en rottebomber lett synlige i nærheten av dampkjeler, for eksempel i lokomotiver, kraftverk eller fabrikker. Så tenkte man seg at de som fant rotta skulle kvitte seg med den ved å kaste den i fyren sammen med brenselet. Det var ikke plass til store mengder eksplosiver i rotta, men når den eksploderte ville det være en sjanse for at det gikk hull på selve dampkjelen, noe som ville skape en betydelig kraftigere og mer ødeleggende eksplosjon.

Den eksploderende rotta ble imidlertid aldri brukt, fordi tyskerne snappet opp den første sendingen og skjønte at det var noe muffens. Det faktum at de visste at rottebomba eksisterte ledet imidlertid til at de ble nødt til å forholde seg til trusselen. Britene mente at tyskerne endte opp med å bruke såpass mye ressurser på å lete etter rotter at den vesle operasjonen tross alt ble en suksess.

Radio i kjeksboks

I det okkuperte Europa sikret lokale motstandsfolk, blant annet i Norge, at tyskerne alltid hadde litt å stri med. Dermed måtte de bruke betydelige ressurser på å holde de okkuperte områdene i sjakk, og motstandsfolkene kunne også utføre sabotasjeoperasjoner som var ganske ødeleggende for den tyske krigsmaskinen. Men disse motstandsfolkene måtte ha en måte å motta kommunikasjon fra England på, og radioer var selvsagt strengt forbudt. Hvis en radio ble funnet ville eieren bli straffet hardt, og tyskerne ville komme på sporet av gruppen han eller hun tilhørte. Derfor måtte de ikke finne radioene.

Det fantes mange finurlige måter å skjule radioer på, og klassikeren er jo å ha den på utedoen. Men britene jobbet jevnt og trutt med å lage lett skjulbare radiomottakere, og et av de mest kjente eksemplene er MCR-1. Dette var en liten, modulær radio som ble laget for å kunne passe i kjeksbokser, og den fikk kallenavnet «bisquit tin receiver». Radioen ble utviklet i 1943, og ble tatt i bruk av svært mange motstandsgrupper rundt om i Europa. Den kunne også brukes som en del av en komplett radiostasjon med sender.

Colossus

Her strekker vi definisjonen av en dings ganske langt, ettersom Colossus er en genuin koloss. Men som den første programmerbare, elektroniske, digitale datamaskinen var den et viktig steg på veien mot hva det enn er du leser dette på. Maskinen ble designet av Tommy Flowers på etter hvert så berømte Bletchley Park i England, og målet var å dekryptere den aller viktigste radiokommunikasjonen til tyskerne. Her er det ikke snakk om Enigma-krypteringen vi alle kjenner, men en langt mer moderne variant som het Lorenz. De Lorenz-krypterte meldingene ble sendt ut fra tyskernes hovedkommandosentral i Berlin, og kunne til og med være skrevet av Hitler selv.

Colossus Mark 1 ble ferdigutviklet i desember 1943, og året etter ble Mark 2 klar. Innen krigens slutt fantes det ti Mark 2-modeller i bruk. Men Colossus fikk aldri den æren den fortjener, ettersom den, i likhet med Alan Turings mer kjente Bombe-maskin, var omtrent så hemmelig som det er mulig å bli. Winston Churchill skal selv ha beordret at de fleste maskinene skulle tas fra hverandre til «deler som ikke er større enn en manns hånd», og alle design- og konstruksjonsplanene ble brent.

Pipe-pistol

Denne sprø pistolen ble bare en prototype, litt fordi omstendighetene rundt den planlagte bruken aldri hendte. Britene var nemlig livredde for en tysk invasjon av øyriket deres, og la massevis av planer for hvordan de eventuelt skulle håndtere en slik krise. Sentralt her var det de kalte Home Guard, eller «dad's army». Denne forsvarsorganisasjonen bestod av 1,5 millioner frivillige, britiske menn som i utgangspunktet ikke var egnet for militær tjeneste. Dette var som oftest fordi de var for gamle. Disse ble brukt til å patruljere viktige militære og industrielle installasjoner.

I tilfelle en tysk invasjon skulle de blant annet fungere som en motstandsbevegelse i okkuperte områder. Det var her pipe-pistolen kom inn i bildet. Det var rett og slett en 22-kalibers pistol formet som en tobbakkspipe. Og her er det geniale (eller utrolig skremmende, alt etter som): Pipe-pistolen var en fungerende tobbakkspipe, og kunne til og med brukes når den var ladd. Tobbakkspipen var noe enhver eldre brite med respekt for seg selv hadde – røyking var jo sunt på den tiden – og en piperøykende herremann ville ikke vekke nevneverdig oppsikt før det var for sent.

Kalosjer med falsk fotavtrykk

Disse kalosjene var nok en britisk oppfinnelse, denne gangen tenkt brukt i Asia der lokalbefolkningen ofte gikk barbeint. Planen var at de skulle brukes av sabotører og spesialstyrker som gikk i land bak fiendens linjer. Hvis fiendens patruljer oppdaget sporene etter militærstøvler på stranden, ville de raskt skjønne at det var noe muffens på gang, og begynne å jakte på soldatene som hadde gått i land.

Hvis britene brukte disse kalosjene ville fiendens patruljer i stedet se det som latet til å være fotavtrykkene til nakne føtter, og forhåpentligvis bare tro at det var noen lokale fiskere eller andre som hadde vært på stedet. Det er ukjent om disse kalosjene faktisk ble brukt i felten.