Tek.no

Feature

Se brukernes beste novemberbilder

Hvordan har brukerne taklet mørketidens inntog?

13 Des 2011 16:16

Folk

En del forsinket kommer nå endelig gjennomgangen av lesernes novemberbilder. Vi beklager selvsagt forsinkelsen, men det er nå engang slikt som skjer når vi er kronisk underbemannet i forjulsstria og en klønete redaktør i tillegg sender seg selv på legevakta. Uten ytterligere forsinkelser tar vi derfor fatt på første bilde:

Foto: SnikPellik

SnikPellik har tatt noen portretter av en kjent (og kjær?) figur, nemlig Alex Rosén. For den uinnvidde hadde han sett ut som en noe uortodoks kaptein, mens for oss som vet hvem han er, ser det hele ut som sekundet før det smeller - i latterbrøl. Alex er ikke tam på en flekk, og med ham i marinens paradeuniform kan hva som helst skje. Dette er dermed ikke et protrett av mannen selv, men rollen han spiller overfor media. Det kan for alt vi vet være stor grad av overlapping mellom de to, men jeg synes ikke dette er et portrett som slipper oss inn under huden på mannen. Til det funker uniformen for godt som skjold, men takket være at det er to bilder som presenteres, og forskjellen mellom de to, føler man likevel at man slipper litt innpå ham. Visuelt synes jeg at disse to bildene fungerer bedre sammen enn hver for seg, noe som ikke er en enkel oppgave, spesielt når det gjelder portretter.

Foto: Bjørn Christiansen

Bjørn Christiansen er mannen bak (eller foran) portrettet over, og det er et portrett med skikkelig smell i. Det kunne så lett ha sklidd ut i klisjeer og svulstighet - posituren, blikket, det lave kamerastandpunktet, svart-hvitt, etc - men holder seg hele tiden på akkurat rett side av det, og dermed sitter det som et skudd. Signaturen forstyrrer dessverre en del - den er stor og lys og tiltrekker seg dermed blikket litt i overkant mye - men heldigvis ikke nok til å ødelegge bildet.

Foto: DeViSoR

Det samme er tilfelle med neste bilde, denne gangen fra velkjente DeViSoR. Også her er signaturen lys og oppmerksomhetstiltrekkende, men her er det også - ahem - andre elementer som tiltrekker seg oppmerksomheten. Noe så vakkert som en naken kvinnekropp er det direkte vanskelig å fotografere på en stygg måte, men det blir ikke et godt eller interessant fotografi av den grunn. Skal man få til det, må man tilføre bildet noe som kroppen ikke i utgangspunktet hadde, og det på en slik måte at det hele ikke tar helt overhånd og blir en gimmick eller ren pornografi. Det har DeViSoR klart her, gjennom nøye lyssetting, uskarphet og etterbehandling. Bildet som sådan skaper en stemning, og det er den som er det viktige - ikke at dama er naken.

Foto: Dan Skjaeve

Dan Skaeve har i sitt bilde valgt å konsentrere seg om grafiske elementer heller enn stemning og lys. Bildet kan tillegges et budskap - tilsiktet eller ikke - basert på dets grafiske todeling. Øvre halvdel, røfft regnet, er preget av runde former og masse små uidentifiserte menneskefigurer, mens nederste halvdel er dominert av rette linjer og vinkler, med en enslig figur som er på vei fra øverst til nederst. Tolkninger om utvelgelse og å skille seg ut fra mengden synes innlysende, med løperen som understreker det positive ved å skille seg ut. Søylene antyder også at den enslige figuren har gjort noe prisverdig og er på vei mot noe positivt, samme hva. Det synes ganske innlysende å tolke dette bildet som en moderne og visuell gjenfortelling av Robert Frosts berømte dikt "The Road not Taken". (For øvrig var det ikke slik Frost selv ønsket at diktet skulle tolkes - han pekte egentlig bare nese til en god venn).

Les også