FeatureDesemberbildene fra forumet

Blinkskuddene som er våre soleklare favoritter

Vi har plukket ut våre favoritter blant leserbildene i forumet.

Landskap og tåke

Hver måned plukker vi ut et knippe bilder hentet fra forumets bildetråd som vi mener fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Desember er en måned som kanskje ikke er preget av så mye fotografering. Sånn kan det virke om man tar en kort titt på antall sider i bildetråden. Allikevel er det mange gode bilder og jobben med å velge ut var ikke enklere nå enn før.

Landskap og tåke var en gjenganger denne måneden, og vil være temaet for førstesiden. På neste side vil som vanlig det som ikke passer inn i temaet bli tatt med. Vi er veldig stolte av alle bidragene, og må bare oppfordre dere til å dele flere bilder med oss.

Les også: Kunsten å se på fotografier »

Foto: tomme86

Vi starter med et fjell som stikker opp av sjøen avbildet, av tomme86. Det interessante med slike formasjoner er det brutale i den. Man finner noe vakkert, noe poetisk, i noe som har harde kanter og er kaldt. I tillegg heller hvitbalansen mot den blå siden av spaken. Kombinasjonen av goldt og ugjestmildhet, samt en kald hvitbalanse gjør at bildet blir nakent og spennende.

Tomme86 har ikke gått i komposisjonsfella mange går i ved å plassere horisonten i midten av bildet. I stedet har han gitt fjellet masse luft over, og trykket ned vannet under det. På den måten skaper han en følelse av noe stort, at fjellet strekker seg opp mot himmelen på en majestetisk måte.

Foto: AnetteM

AnetteM har skapt en trollsk stemning med sitt vinterbilde. Også her er det kaldt, men i motsetning til bildet over får vi ikke en stemning av gru. Her inviterer kulden oss inn. Dette har mye med hvilke erfaringer vi som ser på bildet allerede har. For mange av oss nordmenn så blir dette nærmest himmelriket. Søndagsturen med nysnø, nesten klar himmel og rim i barten er en kjærkommen aktivitet som på mange måter blir vist her.

Det er mye godt å ta tak i. Personene som går tur gjør bildet levende, og det viser oss størrelsesforskjellen mellom for eksempel trærne og menneskene. Tåkedisen leker med lyset og skaper dynamikk, mens bebyggelsen bak skaper en kontrast mot den naturlige roen som innhyller bildet.

Foto: trøttingen

Vi fortsetter vår bildeframvisning med dette fra brukeren trøttingen. Tåke og vinter var tydelig populært i desember, og trøttingen har også fått til et gullkorn med dette som tema. Det virker som om verden ikke helt har våknet ennå i dette bildet. Tåken ligger over en rolig bekk, og fungerer som et skille mellom den lyse himmelen og bakken under. Komposisjonen er godt tenkt. Vi skulle gjerne sett litt mer av bakken, og funderer på om en kvadratisk løsning ville gjort bildet enda mer virkningsfullt. Trenger vi å se så mye av himmelen?

Foto: HelenaN

HelenaN har vært ute og reist. Vi fallt for dette bilde fordi det er så massivt. Fjellformasjonene skaper en majestetisk følelse, der de reiser seg opp mot himmelen. Det er nesten så man skulle tro de ville treffe himmelen selv.

Ser du litt nærmere på bildet vil du se at fjellformasjonene er med på å skape naturlige inndelinger i bildet. Dalen til venstre skaper en linje, så kommer kløften mellom de to fjellene i bakgrunnen på høyre side. Dette skaper inndelinger som gjør bildet behagelig å se på. Den venstre dalen blir forlenget gjennom hele bildets vertikale inndeling og forsvinner ut med elven. Går du til høyre side får du den samme forlengelsen med fjellskrenten på høyre side.

Foto: ORLY?

Brukeren ORLY? har her gitt oss et veldig stemningsfullt bilde. Selv om veien kan være ensom må den gås for at man skal komme hjem. Den vertikale vinklingen fotografen har brukt blir veldig virkningsfull. Vi vet ikke hva som er på sidene, men det er ikke så farlig. Lyset fungerer som en slags spotlight, og det er den lille personen som blir i sentrum.

Vi lurer litt på om det kunne vært kuttet litt på toppen. Som det er nå har bildet litt for mye av ingenting. Mørket tilfører noe, men når det blir så mye så kan det på en måte bli for mye av det gode.

Foto: StRa

Nykommeren StRa har her funnet en båt som kanskje burde vært tømt for vann. Nå har det uansett blitt kaldt og alt har frosset til. Komposisjonen er veldig behagelig. Vi starter med å se på bildet fra venstre side, akkurat som vi leser en skriftlig tekst. Øynene ledes inn på bryggen og blikket får en naturlig sving der båtens tupp nesten møter bryggens kant. Vi fortsetter langs med båten før øynene sklir ut med snøen. Skal vi pirke på noe så må det være vi gjerne skulle hatt litt mer luft mellom båten og bildets kant.

Foto: H_Treider

H_Treider har vært i utlandet og dette er alt annet enn snø, kulde og tåke. Det er derimot en kontrast, og vi har tatt med dette for å vise hvor viktig kontraster er for å vekke den som ser på bildene. For du våknet litt nå, gjorde du ikke?

Bildet viser en by fra sørlige strøk som hviler på toppen av en klippe. De hvite, uskyldsrene husene lener seg ut over en evighet med tomrom. Det blir nesten et sug i magen. Lag på lag bygges fjellet opp, og avsluttes med en hvit krone.

Foto: Rmatt

Vi avslutter det hele med dette postkortet signert Rmatt. I bakgrunnen finner vi en vakker soloppgang, dandert med fjell, sjø og en klar himmel. Havet leder oss inn i bildet og vi begynner å se nærmere på det. Vi får en følelse av ro, og en følelse av at det ikke er noe som er farlig. Byen er i limbo – en mellomtilstand mellom søvnen og det våkne. Dette blir understreket av mangelen på bevegelse i bildet. Vi ser ingen mennesker; bilene står parkert. Allikevel er den full av liv i form av lys.