Til hovedinnhold
Feature

Slik startet Nokia-eventyret

Mobileventyret begynner allerede i 1865. Nå er Nokia-mobilene snart en saga blott.

Nokia / montasje

Fredag 25. april annonserte Microsoft at oppkjøpet av Nokias mobilavdeling var fullført. Ingen selskaper har betydd mer for utviklingen av mobiltelefonen enn det Nokia har gjort. Men hvordan var det egentlig alt startet?

Slik så Nokia-logoen ut i 1965.Foto: Nokia

I denne artikkelen skal vi gi deg et tilbakeblikk på Nokias historie, og vi skal også mimre litt og se på noen av de viktigste produktene selskapet har lansert opp gjennom tidene og frem til selskapet nå har skiftet navn til Microsoft Mobile. Og selvfølgelig har vi et bildegalleri!

Det startet med trær

Nokias historie starter faktisk allerede i 1865, lenge før mobiltelefonen var påtenkt. Mange glemmer at Nokia er – og har vært – mye mer enn bare mobiltelefoner. Det er bare mobildivisjonen av Nokia som er solgt, resten av selskapet lever i beste velgående – og driver med blant annet nettverksinfrastruktur, posisjonerings- og karttjenester og mye annet.

Det hele begynte i 1865, da gruveingeniøren Fredrik Idestam startet opp en cellulosefabrikk ved elven Tammerkoski i sørvest-Finland. Noen år senere åpnet han en ny cellulosefabrikk ved bredden av elven Nokianvirta, like ved byen Nokia. Idestam valgte å starte opp selskapet Nokia AB i 1871, forteller Nokia på sine egne nettsider.

Nokia-logo fra 1966.Foto: Nokia

...og fortsatte med dekk

I 1967 ble celluloseprodusenten Nokia AB fusjonert med Finnish Rubber Works og Finnish Cable Works. Førstnevnte var en produsent av gummistøvler, dekk og andre gummiprodukter, mens Finnish Cable Works produserte telefonkabler og strømkabler.

Det nye selskapet, Nokia Corporation, hadde fem forretningsområder: gummi, kabler, skogdrift, elektronikk og kraftproduksjon.

Finnish Cable Works gikk inn i telekommarkedet først i 1960 da de etablerte en avdeling som skulle produsere radiosendere.

...og mobiltelefoner

I 1982 kom Nokia med den første heldigitale telefonsentralen i Europa, og samme år kom også verdens første mobiltelefon for bilmontering. Nokia Mobira Senator var basert på NMT-standarden (Nordic Mobile Telephone). NMT, som står for Nordisk Mobiltelefonisystem, var et helautomatisk system der overføring av lyd skjer ved FM-modulasjon, analogt og ukryptert.

Du kan lese mer om utviklingen fra NMT til GSM, 3G og 4G her » (Tek Ekstra)

Nokia Mobira Senator var verdens første mobiltelefon for bilmontering.Foto: Nokia

I 1987 ble EU enige om å ta i bruk den det gang nye GSM-system som standarden for digital mobiltelefoni i Europa. Den første samtalen over GSM-nettet ble gjort i 1991 med en Nokia-mobil i et mobilnett bygget av den finske operatøren Radiolinja. Det var Nokia som hadde levert utstyret til byggingen av dette nettet.

Tidlig på 90-tallet valgte Nokia å gjøre telekommunikasjon til sitt kjerneområde, og målet var intet mindre enn å bli ledende på dette i alle de viktigste markedene globalt. Selskapet kvittet seg med de andre forretningsområdene, som gummivarer, kjemikalier, kabler og annet.

I løpet av 90-tallet kom Nokia med en rekke mobiltelefoner, og mobiltelefonene begynte å bli allemannseie. En av de første virkelige klassikerne til Nokia var Nokia 2110. Den kom i 1995, veide snaut en kvart kilo, og hadde SMS. I 1997 kom etterfølgeren Nokia 6110, en telefon som kunne brukes som modem sammen med en PC – via den innebygde infrarøde porten. Mange husker Nokia 6110 for spillet Snake – dette var den første mobiltelefonen du kunne spille spill på.

Les også: Denne Nokia-mobilen startet alt

I 2002 kom Nokia 7650, som var den første telefonen fra Nokia med Symbian S60-operativsystemet. Da begynte vi virkelig å snakke om skikkelige smartmobiler som kunne brukes til mye mer enn bare å ringe med. 7650 hadde til og med et kamera – riktignok med en oppløsning på bare 0,3 megapiksler.

Nokia fortsatte å spy ut mobiltelefoner, og i 1998 var de blitt verdens største leverandør av mobiltelefoner. Denne posisjonen hadde de ifølge Bloomberg i hele 14 år – frem til de ble forbigått av Samsung i 2012. Hvis vi kun ser på smartmobiler, og utelater de enkleste telefonene, ble Nokia forbigått enda tidligere.

Samarbeid med Microsoft

Etter at Apple lanserte sin iPhone-smartmobil i 2008 endret smartmobilmarkedet seg fullstendig. Samsung kastet seg også inn i kampen om mobilkundene, og Nokia tapte stadig større markedsandeler. Googles Android-operativsystem gjorde det enklere for utfordrere å få ut nye smarttelefoner enda raskere og til en rimeligere penge enn hva som hadde vært mulig tidligere.

I slutten av 2010 overtok Stephen Elop jobben som administrerende direktør i Nokia. Elop kom fra en toppjobb i Microsoft, og noen måneder etter at han startet i Nokia sendte han ut et brev til Nokia-ansatte om at Nokia «står på en brennende plattform». Elop innleder brevet ved å fortelle en historie om en plattformarbeider i Nordsjøen som våknet opp til en eksplosjon, og som raskt befant seg i et flammehav. Han hadde da valget mellom å bli oppslukt av flammene, eller å ta sjansen og hoppe 30 meter ned i det iskalde vannet. Mannen hoppet, og ble reddet. Plattformen Elop åpenbart snakket om i brevet var Symbian-plattformen Nokia baserte mye av sine forretninger på på dette tidspunktet.

I februar 2011 annonserte Elop en strategisk alllianse med Microsoft, og varslet at Windows Phone vil bli Nokias hovedplattform på mobiltelefoner. Symbian skulle gradvis fases ut.

Nokia mente denne endringen var nødvendig for å etablere et levedyktig alternativ til Apples iOS og Googles Android.

Den første Windows-mobilen

Nokia N9 har mange likheter med dagens Windows-baserte Lumia-mobiler.Foto: Nokia

I september 2011 kom det som skulle bli forgjengeren til dagens Windows-mobiler fra Nokia. Nokia N9 var den første – og eneste – telefonen fra Nokia som kom med det Linux-baserte MeeGo-operativsystemet. Telefonen har utseendemessig mye til felles med dagens Windows-mobiler fra Nokia. Nokia valgte imidlertid å droppe MeeGo etter kort tid. Et nystartet finsk selskap kalt Jolla tok imidlertid over stafettpinnen og fortsatte utviklingen av Meego, under navnet Sailfish. Samsung og Intels Tizen-satsning er også delvis en videreføring av Meego.

Allerede i november 2011 kom den første Windows Phone-mobilen fra Nokia. Telefonen hadde så godt som identisk design med N9, og fikk navnet Lumia 800.

Senere kom nye Windows-mobiler på rekke og rad, frem til de nyeste Lumia 630, 930, 1320 og 1520-modellene. Nokia har også lansert sitt første Windows 8.1 RT-nettbrett, Lumia 2520.

Synkende markedsandeler... men håp i sikte?

Nokia hadde en andel på 63,5 prosent av smartmobilmarkedet i fjerde kvartal 2007, med sine Symbian-mobiler, ifølge Gartner. Men i løpet av de kommende årene skulle Nokias markedsandel falle dramatisk – og til tross for massiv satsning på Windows Phone de siste årene har ikke selskapet klart å klatre til gamle høyder.

Windows Phone 8.1.Foto: Microsoft

Det er likevel lys i enden av tunnelen. Lumia-mobilene selger ganske godt i flere Europeiske land, og ifølge Kantar World Panel har Windows Phone-plattformen nå 10,1 prosent hvis vi ser på de fem største markedene i Europa: Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania.

I løpet av den siste tiden har Nokia komplettert sin produktportefølje, slik at de nå har både billige og dyre modeller i en rekke ulike skjermstørrelser. Og Microsoft har med Windows Phone 8.1 rettet opp mange av de viktigste manglene i operativsystemet.

Nå er altså mobilavdelingen i Nokia overtatt av Microsoft, og det er usikkert hva som skjer med Nokia-merkevaren – i hvert fall når det gjelder på telefoner. Microsoft har rett til å bruke merkevaren en stund, men Stephen Elop har sagt at de ikke kommer til å fortsette å bruke Nokia-navnet veldig lenge.

– Vi jobber med å velge hva som vil bli merkenavnet på smartmobilene i fremtiden, sa Stephen Elop i en webkonferanse i slutten av april.

Nokia er ikke det eneste mobilmerket som har forsvunnet
Husker du disse mobilmerkene? » (Tek Ekstra)

I bildegalleriet under kan du se flere bilder av
Nokia-mobiler fra «tidenes morgen» og frem til i dag »

annonse