Feature

Se brukernes beste oktoberbilder

Hva har brukerne våre fått til bak kamera i måneden som gikk?

Mennesker

Enda en måned er over, og det er tydelig at våre lesere faktisk bruker det dyre utstyret som diskuteres opp og ned og frem og tilbake på forumet. Ikke bare var oktobertråden på hele 28 sider, men aktiviteten på vår nye og tilrettelagte bildekritikk er også stigende. Egen fast plass på forsiden har den også fått, og vi håper det har falt i god jord hos våre kjære brukere.

Men nok om det og mer om bildene jeg har valgt ut fra måneden som gikk. Først ut er kiwi, som har bidratt med dette actionbildet:

Foto: kiwi

Dette bildet valgte jeg ut i alle hovedsak fordi det er et godt actionbilde. Det er tatt i akkurat rette øyeblikk - og vi vet jo alle verdien av det avgjørende øyeblikk, og lyset er nydelig. Den lave kveldssolen gir bildet er gyllent og varmt preg, og lyssetter surferen på en fin måte. Tidligere på dag ville solen stått høyt på himmelen og lagt brettet fullstendig i skygge, og bildet ville ikke fungert halvparten så bra som det gjør. I tillegg forteller den lave solen noe om personen på brettet, nemlig at dette er en surfer som er dedikert til sporten, og utnyttern så lenge som mulig at forholdene ligger til rette.

Foto: azetlitz

Vi holder oss til actionbilder et lite øyeblikk til. Azetlitz har også valgt å fokusere på sport - bokstavlig talt - og har fanget inn et sannsynligvis utilsiktet "Glasgow kiss". Øyeblikket er godt fanget, noe både ansiktsuttrykkene, kroppskontakten og spruten av svette viser i spader, men jeg under om ikke bildet er ørlige granne for hardt beskåret. At det er fotball som er sporten er det vel ingen tvil om, men det kan hende det likevel hadde vært bedre å se litt mer av ballen (du skimter den øverst til venstre i bildet). Slik det er nå er øyeblikket litt for isolert fra sammenhengen, og man savner en kontekst for bildet. Hva hjernen forstår er ikke nødvendigvis det samme som øyet gjør. Uansett er dette et dramatisk øyeblikk som er godt fanget.

Foto: odargofot

Godt fanget er også odargofots barneportrett, og selv om det ikke er blikkontakt mellom seeren og barnet på bildet synes jeg ikke det gjør så mye. Unger er tross alt aktive vesener, med en oppmerksomhet som flakker i alle retninger. Lyssettingen er fin og jevn, med pene og velplasserte skygger, men likevel ikke slik at det ser kunstig og oppstilt ut. Bildet er tett beskåret, så man ser ikke hva barnet ser på eller etter, men det plager meg heller ikke nevneverdig. Jeg synes bildet er et godt detaljbilde som bruker negativt rom til å skape en spenning og mangel på ro som passer et barneportrett godt.

Foto: KSunhill

Vi har sett selvportrett fra KSunhill før, men ikke akkurat dette. Det kvadratiske formatet passer bildet godt, og det er nydelig komponert og eksponert. Nå vet ikke jeg om KSunhill er musikalsk anlagt, men dette bildet bør utgjøre coveret på hans første jazz-CD!

Foto: KSunhill

KSun hill har gjort riktig mye bra i måneden som gikk (og ikke bare den, for den saks skyld), og jeg vil trekke frem et bilde til fra samme mann. Hvem disse to typene er, aner jeg ikke, men bildet er et portrett av dem som er så bra at det gjør jobben et godt portrett SKAL gjøre, nemlig å pirre min nysgjerrighet. Hvem ER disse typene? Gjengledere fra London? Klovner i lunchpausen? Statister i en film? Jeg ANER ikke - og jeg liker det! det er ikke uten grunn at alle virkelig gode skrekkfilmer aldri viser monsteret godt frem for seeren. Vår egen fantasi er som oftest vel så god som virkeligheten.

Foto: DeViSoR

DeViSoR er også et navn vi kjenner fra før, og denne gangen bidrar han med et portrett av en tatovør. Også her er det lyssettingen som gjør bildet, og som man ofte gjorde i de klassiske portrettene, er det tatt med detaljer som forteller noe om personen som er portrettert. Hånden er kanskje noe unaturlig plassert, og tiltrekker seg for mye oppmerksomhet fra seerens blikk, men hender er da også notorisk vanskelige å ha med å gjøre i portretter, noe som er grunnen til at de ofte gjemmes bort eller stilles med kanten mot kamera, slik at de ikke dominerer bildet like mye. Pirk til side, dette er et flott portrett som løftes av lyset og modellens direkte blikk.

Det var menneskebildene for denne gang. Vi fortsetter på neste side med landskap og diverse annet.