Til hovedinnhold
Feature

Vi tester Samsung Premium Service

Visste du at du kan få skiftet skjerm på dagen?

Camera og Videoteknikk utfører Samsungs Premium Service for mobiler. Et av verkstedene skjuler seg i kjelleren hos FotoVideo i Møllergata 4 i Oslo.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Teknikeren går raskt i gang med å demontere telefonen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De små "kablene" som forbinder hovedkortet med de løse delene kalles flexiprints.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
De små "kalkulatordelene" ser ikke veldig dyre ut - men det er de.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Den lille runde saken øverst til høyre i bildet er ikke et batteri. Det er den som får telefonen til å vibrere når det ringer.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Og slik ser skjermen ut når den er koblet fra. .Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Etter å satt på plass komponentene under den nye skjermen, er det bare noen få skruer som skal på plass for at operasjonen skal være vellykket.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Oppdatert: Etter at saken ble publisert har Samsung endret priser og vilkår for servicetilbudet sitt. Nå ligger pris for utskifting av skjerm på 1500 kroner, for de fleste Samsung-mobiler. Tjenesten krever imidlertid ingen kvittering lenger, og kan benyttes så mange ganger som ønskelig, får Amobil opplyst fra Samsung.

Det er fort gjort. Å knuse en mobilskjerm, altså. Og vanligvis er gode råd både dyre og trege i en slik situasjon. Unntaket er hvis du har en nyere Samsung-mobil og bor i Oslo eller Bergen. Mobilprodusenten har nemlig lansert såkalt Premium Service for mobiler i Norges to største byer.

I konseptet ligger det at enkle garantireparasjoner kan løses på dagen, og at bytte av glass og skjerm gjøres billig og raskt.

Gjelder for nye telefoner

Det er først og fremst de aller nyeste modellene som kan dra nytte av Samsungs servicetilbud, men det er heller ikke umulig å ta med seg en eldre modell til et Premium Service-verksted.

I forbindelse med en annen test kom vi i skade for å knuse skjermglasset på en Galaxy Note II. Telefonen fungerte fortsatt, og skjermen under glasset var i orden. Dermed tok vi kontakt med Samsung for å finne ut hvordan vi enklest kunne få liv i telefonen igjen.

I en kjeller i Møllergata

Løsningen ble å besøke Samsung Premium Support her i Oslo. Løsningen driftes av Camera og Videoteknikk, og Oslo-avdelingen holder til i kjelleren under FotoVideo i Møllergata.

Verkstedet skjuler seg bak en disk og et kølappsystem. Vi venter på tur i noen minutter. Vanligvis ville vi gitt fra oss kontaktinformasjon, og akseptert en pris for skjermbyttet – i stedet får vi bli med bak disken og se akkurat hva som gjøres.

Rask jobb

På rommet med det rare i avbryter vi uforvarende lunchpausen til en tekniker, som plukker frem reservedelen til Galaxy Note II.

– Å bytte skjerm på Galaxy Note II eller Galaxy S3 er rundt en halvtimes jobb. Den nye telefonen fra Samsung, Galaxy S4, tar litt lenger tid, forklarer han, mens kjappe fingre allerede har plukket telefonen vår i flere deler.

Samme pris for de nyeste modellene

Å bytte skjerm på de tre nyeste telefonene koster det samme. Hvis telefonen din er omfattet av Premium Support må du ut med 990 kroner. Telefonen må også være nyere enn ett år for at du skal bli tilbudt den laveste prisen.

Det er også mulig å få byttet glass på eldre telefoner, eller telefoner som ikke er omfattet av Samsungs Premium Support. Kostnaden blir imidlertid ikke den samme. Priseksempelet vi fikk for skjermbytte på den originale Galaxy Note var på rundt 1700 kroner – nesten det dobbelte.

Mange deler

Teknikeren har akkurat hentet frem det nye glasset. Hovedkort, og kablene det er koblet til med, såkalte flexiprints, er plukket forsiktig ut av det gamle. Det samme er en liten rund metalldings som vi i farten tar for å være et batteri.

– Det er en vibrasjonskoil som gjør at mobilen vibrerer når det ringer, forklarer teknikeren, som også lurer litt på hvor lenge vi har skrevet om mobiltelefoner.

Dyre «kalkulatordeler»

Skjermen og glasset er i én stor del. Fra forsiden ser den ut som en hel mobiltelefon. Det er litt snodig å konstatere at av en telefon til omtrent 4000 kroner, så utgjør de løse småbitene tre fjerdedeler av verdiene som ligger på bordet.

De ser ikke akkurat så dyre ut der de ligger. Ved første øyekast ser de ut som om de kunne kommet rett fra en billig kalkulator.

Problemer med videresalg

David Rossberg i FotoVideo er opptatt av at kundene ikke skal bli lurt til å betale for mye.

– Vi håper det skal bli litt mer kjent hva vi driver med, og hva det bør koste å bytte glass på en ny Samsung-mobil. I dag har vi problemer med at andre verksted i byen tar i mot knuste mobiler og tar en langt høyere pris for reparasjonen – før de til slutt tar med seg telefonen til oss, forklarer David Rossberg, serviceansvarlig i FotoVideo.

For at telefonen skal mottas til service bør det nemlig være eieren som avleverer den. Verkstedene skal, ifølge Rossberg, utgi seg for å være alt fra budselskap til kjærester for å få reparert telefonene. Ofte ender det med at FotoVideo tar kontakt direkte med eieren av telefonen.

– Det er ikke de ekstra pengene som er så farlige, men følelsen av å ha blitt lurt, sier Rossberg.

Og med det er telefonen montert igjen. Teknikeren starter opp telefonen og forsikrer seg om at både vibrasjon, lyd og den nye skjermen fungerer slik det skal.

Varierende kapasitet

Selve reparasjonen tar ned mot en halvtime, men det er til enhver tid litt kø i systemet. Hvis du virkelig har hastverk kan du betale litt over to hundrelapper ekstra, for å havne fremst i køen. Som regel vil det ta et par timer fra du har levert telefonen til du kan hente den igjen.

Det er også greit å være klar over at fuktskader eller støtskader ut over den knuste skjermen kan gjøre reparasjonen både vanskeligere og dyrere.

Har du en nyere Galaxy-mobil med knust skjerm på, er det imidlertid ingen grunn til å la den støve ned i en skuff.

Har du et annet merke, eller bor du i en annen by? Her finner du en liste over verkstedene for de utålmodige

annonse