Vil Øystein velge Mac eller Windows?
30 lange dager er over, nå må han velge.
Da har dagen endelig kommet.
Det har gått én måned siden Macene mine ble revet ut av hendene mine, og jeg ble tildelt nytt utstyr i samme formfaktor og prisklasse: Den stasjonære alt-i-ett-PCen Asus ET2702, ultrabooken Asus UX302L og mobilen Nokia Lumia 930. Den siste måneden har jeg brukt på å bli kjent med mine nye leketøy, på godt og vondt.
Nå må jeg velge om jeg skal bli i Windows, eller vende tilbake til Macens lune armkrok.
Windows nytes best i små størrelser
Da eksperimentet startet, trodde jeg at den nye 27-tommeren skulle bli min favoritt, men det er faktisk smarttelefonen min jeg har endt opp med å like best. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Windows Phone er genialt.
Operativsystemet er like brukervennlig som iOS, det utnytter skjermen bedre og det har mange smarte apper som Office Lens og ReFocus, samt den geniale skytjenesten OneDrive. Lumia 930 har dessuten bedre batteritid, trådløs lading og koster nesten halvparten av hva iPhonen min gjør. Da kan jeg leve med at den ser ut som en spraymalt murstein.
Windows Phone er riktignok langt fra perfekt. Appene er få og slurvete kodet, og henger langt etter versjonene for iOS og Android. Internet Explorer sliter – noe ufortjent – med alt fra videoavspilling og søkefelt, til det å vise helt vanlige nettsider. Jeg har også listet opp fem andre mangler som irriterer meg i Windows Phone. Ting kan altså bli mye bedre, men det burde ikke stoppe de som er nysgjerrige og klar for å bryne seg litt.
Jeg mener at som sluttbrukere er det i vår interesse, ja nesten vår plikt, å gi plattformen en sjanse. Apple og Google trenger konkurranse om utviklingen skal holde farten. Klarer Microsoft å raffinere den gode brukeropplevelsen, og får skaffet seg et flaggskip av samme kaliber som Galaxy og iPhone, tror jeg Windows Phone vil lykkes.
LES OGSÅ: Slik blir Windows 10
Microsoft er ikke modige nok
Når det gjelder Windows på skrivebordet har jeg også blitt positivt overrasket av mye. Det er en mye mer solid plattform enn den var da jeg forlot Windows XP. Jeg trenger ytterst sjelden gå under panseret, eller laste ned ekstra programvare. Ustabilitet har ikke vært noe problem. Og jeg har heller ikke pådratt meg noen virus eller ondsinnet programvare, slik jeg fryktet.
Windows har også noen klare fordeler over Mac som ikke kan benektes. Jeg har mye mer frihet til å velge maskinvare, og kan sette sammen en billig og skreddersydd maskin etter egne behov. Til spilling er Windows også overlegent, både i utvalg og ytelse. Og jeg har forståelse for at mange bransjer, enten det er regnskapsførere eller arkitekter, stoler på programvare som kun finnes for Windows-plattformen.
Samtidig har Windows en del sære trekk, for eksempel det store fokuset på berøringsskjermen. Etter 30 dager må jeg si at det hele fremdeles føles som en gimmick. Å strekke armen mot en 27-tommers skjerm er både uergonomisk og lite praktisk. På ultrabooken er det enklere, men det føles like fullt tungvint å ty til skjermen når jeg heller kan bruke hurtigtastene. Modern UI, som jeg tvang meg til å bruke de tre første dagene, fremstår som en regelrett krise.
Det berøringsskjermen har gitt meg i praksis, er fingermerker, et uskarpt skjermbilde og navigasjonspiler som skjules fordi jeg liksom skal «swipe» i stedet.
Det er synd, for jeg har egentlig veldig tro på å få brukervennligheten til nettbrettet inn på PC-en. Dessverre er Windows 8 milesvis fra mål. Operativsystemet føles som en rar bastard av to verdener, der Microsoft ikke har turt å ta de tøffe valgene som kreves for å få en enhetlig opplevelse.
Kunne jeg, hadde jeg nok spart pengene på å kjøpe en PC uten berøring.
Jeg misliker også den dårlige batteritiden jeg får på den bærbare, som sjelden holder ut mer enn 3 timers bruk med aktiv bruk i Windows. Og jeg savner alle de smarte fingerbevegelsene jeg kan gjøre på MacBooken min.
LES EN FYLDIGERE FORKLARING AV HVA JEG MISLIKER:
5 grunner til at WIndows irriterer vettet av meg
Et kaotisk grensesnitt
Min største innvending mot Windows, har imidlertid ingenting med funksjonaliteten å gjøre. Det er grensesnittet.
Noe av det jeg elsker med OS X, er at selv om det er et bunnsolid UNIX-operativsystem, er det superenkelt å finne frem i. Du presenteres alltid med de enkleste og viktigste valgene først, og så finner du de mer avanserte mulighetene etterhvert som du trenger dem.
Dette er et område der jeg synes Microsoft feiler helt. I de fleste programmer druknes jeg i valg, knapper og hjelpetekst. Mitt første møte med Outlook var for eksempel et kaos av 40 knapper. Nettverksinnstillingene ligger spredt over fem forskjellige paneler, uten noe enhetlig system. Og slik fortsetter det.
Jeg mener at den ideelle PC skal fungere som en personlig sekretær. Den skal kjenne meg, og vite alle de tingenene jeg ikke behøver å ta stilling til. Og de få avgjørelsene jeg trenger å gjøre, skal den koke ned til noen enkle, konkrete spørsmål, som jeg raskt kan svare på og gå videre.
Til syvende og sist er det dette som gir meg høy effektivitet. Ikke det å måtte mikrostyre hver eneste bidige detalj. Du kan kalle det valgfrihet, jeg kaller det å skjønnmale et kaotisk grensesnitt.
Rotet kommer dessuten bare på toppen av mange andre mangler i Windows. Som at plattformen ikke lar meg jobbe i fred, at den ikke passer skikkelig på arbeidet mitt, og at den mangler genistreker som Quick Look og fullblods dra-og-slipp. Se video av disse snarveiene »
Det koker ned til "uff"
Konsekvensen av alt rotet i Windows, er at hver gang jeg skal gjøre noe nytt tenker jeg:
"Uff... må jeg gjøre dette nå".
Med OS X får jeg en helt motsatt følelse:
"Kult, her er enda en ny ting jeg kan lære å gjøre."
Den lave inngangsterskelen gjør at jeg kaster meg over oppgaver jeg har gruet meg til å begynne på i Windows. Enten det er organisering av foto, komponering av musikk, videoredigering eller å sette opp makroer til å automatisere operativsystemet.
Det handler om gode programmer.
Det handler om brukervennlig design.
Det handler om å fjerne tvetydighet.
Det handler om ikke å forstyrre før du må.
Det handler om avanserte muligheter, kokt ned til enkle, tydelige valg.
Det er Mac. Og det er det jeg elsker med plattformen.
Windows 8.1 er nært. Men det er ikke nært nok for meg.
Jeg velger...
Etter å ha brukt en måned med de tre Windows-maskinene, føler jeg meg klar til å felle min dom.
PÅ DEN STASJONÆRE: Mac, uten tvil
Asus ET2702 vs Apple iMac 27":
På en stor skjerm mener jeg OS X er overlegent Windows. Arbeidsflyten og grensesnittet er polert til siste detalj, og lar deg jobbe mye mer effektivt på tvers av programmer og vinduer. Det blir fortsatt Apple iMac 27" på meg – den spiser Windows-klonen jeg har brukt til frokost.
PÅ DEN BÆRBARE: Mac, men Windows ville gått greit
Asus UX302L vs MacBook Air 13":
Forskjellen er ikke like stor på den bærbare. Asus-maskinen jeg har brukt har litt dårligere batteritid, og dårligere pekeflate, men grensesnittet fungerer helt greit. Har du ikke 10 000 kr pluss å bruke, kan nok Windows gjøre en helt grei jobb. Jeg beholder imidlertid min MacBook Air.
PÅ MOBILTELEFONEN: Windows Phone, med forbehold
Nokia Lumia 930 vs Apple iPhone 6:
Det er bare to måneder siden jeg kjøpte meg en ny iPhone, men om Microsoft klarer å bevare den lekne oppfinnsomheten i kommende Windows 10, vil min neste telefon bli en Windows Phone. Du må vite hva du går til, og være forberedt på en del mangler, feilsøking og leting etter gode apper – men så fremt du vet om dette, tror jeg du vil elske plattformen. Bonus: Er du vant til Apples prisnivå, har du nå råd til å bytte ut telefonen hyppig med god samvittighet.
Takk for hjelpen!
Jeg vil avslutte med å gi en stor takk til leserne som har sendt meg side opp og ned med tips og innspill. Vi hadde ikke klart å lage denne artikkelserien uten dere! Vi vil også takke til Asus og Nokia, som har stilt med maskiner til eksperimentet, og sjefen, som har sett mellom fingrene med en usedvanlig lite effektiv arbeidsmåned.
Nå har vi prøvd å kaste hjelpeløse journalister ut i Windows, Linux, Mac og nettbrett. Hva er det neste eksperimentet vi bør gjøre?
Les hele kavalkaden
DEL 1: – Hjelp, jeg må bruke Windows!
DEL 2: Se hva Øystein synes etter tre dager med Windows 8.1
DEL 3: Lesernes beste råd til en Windows-bruker som må bruke Mac
DEL 4: – Windows Phone er jo genialt
DEL 5: To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
DEL 6: iMacen min spiser denne maskinen til frokost
DEL 7: Vil Øystein velge Windows eller Mac?