Til hovedinnhold
Feature

Ny, norsk app blir lagt merke til i utlandet

Simen Solbakken står bak Procraster, "en litt annerledes produktivitetsapp".

Skryt fra AppAdvice

Den nye iPhone-appen Procraster ligger foreløpig bare på en 123. plass blant betalingsappene i App Store-kategorien som kalles "Produktivitet" i Norge. Med andre ord er det svært få som sannsynligvis har hørt om den her til lands.

Takket være en artikkel på nettstedet AppAdvice.com for en uke siden, har imidlertid utvikler Simen Solbakken fått en bedre start i utlandet. Procraster er en app som er ment å hjelpe deg til å utføre små eller store gjøremål, eksempelvis støvsuge stua, skifte hjul på bilen, gjøre ferdig en rapport på jobben eller komme i gang med et nytt prosjekt.

– Jeg har en tendens til å utsette viktige gjøremål, til fordel for mindre viktige ting, noe psykologer kaller prokrastinering, sier Solbakken til Mobilen.no.

– Jeg laget meg derfor lister med "måter å tenke på", basert på den litteraturen jeg hadde lest. Samtidig benyttet jeg ulike programmer for å føre tidsbruk og lage statistikk. Programmene og listen benyttet jeg flittig når jeg studerte ved UiO og det gav gode resultater, forteller han videre.

Første app

Solbakken startet med webutvikling allerede på ungdomsskolen, og fortsatte med det gjennom videregående. Da han begynte på statsvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO) la han derimot denne interessen på hylla.

– I stedet for å drive med utvikling begynte jeg i stedet å konsumere store mengder produktivitetsprogrammer, sier Solbakken.

Les også: Apple gjør slutt på Eriks app-suksess

Han satt kombinerte flere forskjellige kjente produktivitetsmetoder til noe som fungerte for ham. Som hjalp ham med å holde kontrollen i en travel hverdag, med studier, kone og to barn, hus, pendling og deltidsjobb.

– Procraster er min første app. Prosjektet startet i sommer, og jeg har jobbet med det ved siden av jusstudiene som startet opp i høst, sier han.

Skryt fra AppAdvice

Amerikanske AppAdvice er et av mange nettsteder som ene og alene driver med app-testing. Testeren, som oppgir at hun fra før bruker andre og mer kjente produktivitetsapper, konkluderer med at hun kommer til å spare på det norskutviklede Procraster-appen, siden den er "unik".

"...Den hjelper deg også med å bli kvitt stress i forbindelse med store prosjekter, ved å bryte det ned til mindre og mer håndterlige deler", skriver Christine Chan fra AppAdvice i sin app-anmeldelse.

Hennes artikkel ble også oversatt til kinesisk og publisert på Digi Tech. Ifølge Solbakken havnet Procraster helt opp på 11. plass blant produktivitetsappene i kinesiske App Store etter dette. Den har også vært innenfor topp 20 nye produktivitetsapper i både USA, Storbritannia og Australia bare noen få dager etter lansering. Og den toppet den tilsvarende listen i Jemen og Jordan.

Men tjener han penger på appen sin? Se neste side:

Pomodoro pluss?

Foto: Shutterstock

Avansert "Pomodoro"?

Som Solbakken selv medgir, finnes det mange produktivitetsapper i applikasjonsbutikkene. Og mange som fungerer veldig bra. Procraster er ikke i samme liga som de mest kjente produktivitetsappene i App Store, som Omnifocus 2 eller Things, som for øvrig koster mye penger også. Derimot er den sammenlignbar med de raske, enkle produktivitetsappene du kan bruke ved siden av de som er veldig omfattende. Eller til mindre oppgaver.

Vårt førsteinntrykk var at dette lignet på en litt mer avansert Pomodoro-app. Pomodoro er altså en metode hvor du stiller en kjøkken-timer på 20-40 minutter, jobber konsentrert hele tiden, og belønner deg selv med en pause på 5-10 minutter etterpå.

– Siden Procraster er et resultat av alt jeg har lest og konsumert knyttet til produktivitet, kan man kjenne igjen mange av enkeltelementer fra ulike apper og produktivitetsfilosofier, forklarer Solbakken.

Hvis du står fast på et punkt, for eksempel hvor du skal begynne, får du ulike tips

– Procraster inneholder mye tekst i form av "måter å tenke på", og her skiller den seg så vidt jeg vet fra de fleste andre apper i App Store, legger han til.

Ikke rik ennå

Solbakkens app koster 7 kroner i AppStore. En drøy uke etter lansering har han fortsatt beina godt plantet på jorden. Han sier han er helt klar over at dette er en helt annen satsning enn norske app-suksesser som Wordfeud eller lommelykt-appen iLlumination.

– Jeg har tjent noen tusen i løpet av disse dagene, men det er umulig å si noe om hvordan dette utvikler seg. Erfaringen så langt er at publisitet i ulike medier er viktigere enn høy rangering i App Store. Det er ikke nok å være på topplistene, man må holde interessen oppe. Å komme på topp 10 gjør ikke at man nødvendigvis blir værende der, svarer han på spørsmål om han har blitt rik ennå.

– Procraster er nok mye tyngre å selge inn enn en lommelykt-app. Man skal tross alt ha noe kunnskap fra før av for å forstå hva produktivitet og prokrastinering går ut på. En lommelykt er noe alle intuitivt forstår hva er, og følgelig langt enklere å selge, avsutter han.

Vår redaksjon har ikke gjort en skikkelig test av Procraster ennå, men du finner den i App Store (7 kroner)

Les også: Derfor valgte SkyLib Android før iOS

(Kilder: AppAdvice, Digi Tech)

Les også
Vil ha flere Wordfeud-suksesser
Les også
23-åring reiste til Silicon Valley for å lansere annerledes app
Les også
9-åring lagde trehyttespill med Elance
Les også
– Må være høy Wife Acceptance Factor
Les også
Apper som feiler
Les også
App eller mobilside?
annonse