Tek.no

Feature

Se brukernes beste julibilder

Hvilke bilder har vi valgt ut for juligjennomgangen?

Fotofashion, ikke for gjenbruk
8 Okt 2012 04:20

Folk

Nå er det verken ferie eller messetid lenger, og da kan vi endelig begynne å ta fatt på tårnet av uferdige saker som har hopet seg opp de siste månedene. De sakene det nok har kommet flest ønsker om å få ferdige, er helt klart månedsgjennomgangene av brukerbilder, så derfor tar vi fatt på det først. Vi ligger som du skjønner en del på etterskudd med dette, og derfor nøler vi ikke mer enn absolutt nødvendig før vi tar fatt på bildene fra juli.

Foto: Fotofashion, ikke for gjenbruk

Vi åpner med en aktstudie fra Fotofashion. Som en aktstudie skal være, er dette en utforsking av lys, skygge, toner og former, mer enn en virkelighetstro gjengivelse av en naken kvinne. Ofte vil slike bilder spille på symmetri, og det gjør øyensynlig dette bildet også, inntil man ser nøyere etter og legger merke til de små forskjellene som gjør at det ikke er bsymmetrisk likevel. Disse løfter etter vår mening bildet fra ganske ordinært til noe mer, for her har fotografen turt å leke litt, og holde fotografiet levende.

Foto: Fotofashion, ikke for gjenbruk

Samme fotograf står bak neste bilde, av en ung kvinne i en natursetting - på mer enn en måte. Motivet er her ganske midtstilt, noe som lett kunne gjort bildet statisk og kjedelig, men det hele reddes av at modellens blikk leder ut av bildet til venstre, samtidig som kneet leder blikket mot høyre. Litt ubalanse blir det av det, men samtidig dannes en slags spenning som holder mer på oppmerksomheten enn et helt streit midtstilt motiv ville klart, i de fleste tilfeller.

Foto: AnnetteM, ikke for gjenbruk

AnnetteM klarer gang på gang å lage gode barneportretter som er av interesse for andre enn henne selv, som mor til ungene, og dette er imponerende godt gjort. Denne gangen er bildet vi har valgt ut kanskje ikke et barneprotrett som sådan, men både stil og tema er likevel ikke til å unngå å kjenne igjen. Bilder der alt bortsett fra ett element er lagt i svarthvitt har vi sett alt for mye av i det siste, og effekten var vel i realiteten oppbrukt allerede for fem år siden. Nå har den funnet veien inn i diverse kameraers funksjonsliste, og det er for lengt blitt for mye av det halvgode. Likevel funker AnnetteMs bilde, fordi hun ikke har tatt denne effekten helt ut. I stedet for å legge det meste i grått har hun redusert fargemetningen og -intensiteten til et blavt nivå, men uten å dra spaken helt i bånn. Dermed bidrar effekten til å løfte bildet fremfor å bli en gimmkick som tar all oppmerksomhet. Slik det er synes vi at dette er et fabelaktiv bilde som kan tolkes alle mulige veier - det eneste som skurrer litt er den mørke ringen til venstre, mellom bildekanten og bladet.

Foto: olegunnaro, ikke for gjenbruk

Olegunnaro har bidratt med disse to portrettene av sine foreldre - i mangel av annet å ta bilde av, sier han - men hvorfor skulle ikke nettopp disse to være naturlige for ham å portrettere? Ofte gjør man best det man kjenner best, og hvem kjenner vel mennesker bedre enn deres egen sønn? Disse portrettene er etter vår mening svært gode, fordi de sier noe om personene som er avbildet, på en (øyensynlig) dønn ærlig måte. Lyssetting, eksponering og alt teknisk er godt uten å være overtydelig og forstyrrende, samtidig som det er tydelig at dette er noe annet enn bare knipsede bilder. Bevisst eller ubevisst, dette er godt gjennomtenkte bilder som utmerket godt kunne være en del av en dokumentarserie. Stilen er en annen, men temaet minner om Oddleiv Apneseths.

Foto: olegunnaro, ikke for gjenbruk

Neste mann ut er Kenneth Solfjeld, også han en gammel kjenning i disse artiklene.

Foto: Kenneth Solfjeld, ikke for gjenbruk

"Hva pokker er dette? Osama Bin Laden som synger?" er nesten vår første tanke når vi ser dette bildet. Det er ikke ofte man ser et fullskjegg av dette slaget foran en mikrofon, og assosiasjonene forsterkes av den heller dystre tonen bildet er gitt fra fotografens side. Akkurat dette er på et vis også blitt kjennetegnet til Mr Solfjeld, og det gjør han også bra.

Foto: H_Treider, ikke for gjenbruk

H_Treider er som kjent en av Akams frilanserer og noen vil nok synes det ikke henger helt på greip at vi viser vfrem en av våre egne på denne måten, men hvorfor ikke? Faktum er nemlig at han er en av våre dyktiske fotograferende brukere - frilanser eller ei. Bildene han bidrar med her er fra samme serie, hvor han fotograferer en jente bakfra, i et miljø. Vi aner ikke om det er den samme jenta hver gang, men det er egentlig underordnet.

Foto: H_Treider, ikke for gjenbruk

For oss dreier disse bildene seg om ensomhet, et evig tilbakevendende tema i alle former for menneskelig utfoldelse - vi er tross alt flokkdyr - men som studeres til stadighet likevel. Ved å gjøre det på denne måten, med dybdeskarphet så tynn at den nærmest er ikke-eksisterende, skiller han modellen fra omgivelsen og sier visuelt at det er en større avstand mellom dem mentalt enn det kan se ut som. Ensomhet er ikke avhengig av hvor man er, med andre ord - man kan være ensom hvor som helst og omgivelsene er underordnet. Samtidig distanserer han modellen fra den som ser bildet ved å la henne stå med ryggen til. Du kan ikke se på noen at de er ensomme, men det kan være hvem som helst - og de kan være med på å forsterke tilstanden selv, ubevisst.

Alt dette fra bare noen få og visuelt sett enkle bilder? Javisst, hvis de er så dyktig utført som dette, no problem.

Les også