Tek.no

Feature

Se brukernes beste septemberbilder

Disse bildene valgte vi ut fra september 2013.

Kakemann
4 Nov 2013 12:58

Lys

Hver måned plukker vi ut et knippe bilder hentet fra forumets bildetråd som vi mener fortjener litt oppmerksomhet.

Det må legges til at det ikke er en konkurranse om å bli tatt ut. Vi ønsker så mange bilder i tråden som mulig, og om du ikke har blitt valgt ut så håper vi at du bruker artikkelen som en inspirasjon.

Les også: Kunsten å se på fotografier

Nå er det altså september som står for tur. Det har vært mange bilder å velge mellom, og denne gangen har forskjellene (og likhetene) gjort det vanskelig å lage konkrete kategorier. Vi har derfor valgt å gå for "Lys" og "Annet". Kort sagt så har vi i all hovedsak prøvd å plassere bilder der vi føler lys har vært det essensielle her på denne siden. Alt annet har vi plassert på side to i denne artikkelen.

Landskap er ofte en lek med lys, og det er Brenis bilde et eksempel på. Det er flere ting som griper oss her. Først og fremst er det lyset i som speiler seg i vannet, men det er også bruken av lang lukkertid og detaljene som stikker seg frem. Lyset er ikke bare i vannet, men også i himmelen.

Den sorte kanten i horisonten blir med på å skape en spenning mellom vann og himmel. At himmelen og vannet er såpass like i utforming, det vil si de manglende detaljene, gjør at bildet må ha detaljer andre steder. Uten bakken foran i bildet kunne det fort blitt kjedelig. Nå får bildet tilført dynamikk og det blir interessant å se på.

Fra et sjølandskap får vi en flytende overgang til noe som engang har vært i sjøen. Denne båten har nok sett sine bedre dager, og HelenaN viser oss her et flott eksempel på at selv gamle og ødelagte ting kan bli vakkert; så lenge man har den rette belysningen. Båten blir innhyllet i en helt spesiell stemning, og det er akkurat denne stemningen som gir bildet den gløden det fortjener.

Det vi kanskje savner litt av er mer detaljer på selve båten. Nå blir motlyset litt for sterkt, så vi får ikke se alt vi kanskje burde se.

Når kveldene blir lange er det fristende for mange å ta bilder av stjernene. Det har Superrune også gjort, men med en liten vri! Om brukeren har plassert seg selv i bildet vites ikke. Det er uansett ikke så farlig. Poenget er at personen i bildet tilfører noe ekstra. Hodelykten gir oss en følelse av en søken. Leter personen etter noe (eller noen) der ute i himmelvelvingen? Vi vet ikke, men det er et bilde som gir oss ro. Samtidig så skulle vi ønske at figuren stod mer til venstre, og stjernetåken mer til høyre. Det tror vi ville balansert bildet mer.

Kakemann står for et sjarmerende bilde. Man kan kanskje undre seg hvorfor dette er plassert under "Lys", men det er en god grunn for det. Lyset er nemlig med på å skape dette bildet. Det viser oss en koselig og intim situasjon, der en jente lærer hunden sin nye triks.

Det er dog selve lyset som gjør det hele så intimt og koselig. Motlyset er med på å skape en ramme rundt hunden og jenta. Lyset skinner på pelsen og håret, noe som gjør bildet veldig behagelig å se på. Vi føler ikke at vi ødelegger en intim situasjon, men heller at vi betrakter noen som har det veldig hyggelig og at de knytter et bånd. Et bånd vi får lov til å være med på.

Vi går over til det første av to interessante landskapsbilder. Begge har to likheter; de er i høydeformat og de bruker lyset på god måte. Mr.Sanders er førstemann ut av disse to. Dette bildet var nesten umulig å komme unna.

For det første er landskap i høydeformat en utfordring. Vi er vant til å se sånne type bilder i lengderetning, og ikke høyderetningen. Derfor kan det være en liten knute å løse for å få det til å funke. Grunnen til at dette funker er fordi Mr.Sanders bruker lyset på en effektiv og god måte. Himmelen åpner seg, og lar lyset slippe gjennom. Det gjør at øynene våre følger lyset på vei ned, og det bryter mot bakken under. Fargene skaper en kontrast mellom himmel, fjell i bakgrunnen, bakken mot vannet og vannet selv. Det går fra lyst i himmelen, til veldig mørkt nesten helt nederst. Godt sett, og godt gjennomført.

H_Treider står for det andre landskapsbildet på høykant. Skjønt, man kan vel ikke kalle det for landskap når bildet ikke har et snev av land, og hovedmotivet er en båt? Det er uansett ikke poenget med dette bildet. For poenget er bruken av båt, solen, himmelen og gjenskinnet i vannet er godt utnyttet.

Bildet unngår å bli statisk siden sola ikke er plassert midt i bildet. Båten er tilnærmet i midten sett vertikalt, men den unngår å ødelegge dynamikken fordi horisonten er plassert så langt nede. At horisonten er langt nede betyr en hel del "negativt rom" til himmelen. I dette tilfellet er det et veldig godt valg. Havet er uinteressant, men himmelen skaper et interessant fargespill sammen med solen som er på vei ned. Båtens retning er også spennende. At den peker mot venstre bildekant, noe hjernen vår tolker som at den er på vei hjem.

Bibow er et nytt bekjentskap i disse artiklene. Denne brukeren stiller her med en hjullaster og det ser vi ærlig talt ikke så ofte i disse trådene. I seg er kanskje ikke en hjullaster veldig spennende, men lyssettingen har gjort dette til et interessant bilde. Ved å senke seg ned på bakkenivå og ta bildet opp mot hjullasteren får vi en følelse av at vi ser på en mastodont. Kjøretøyet blir på en måte en majestetisk skikkelse.

Selv om vi syns bildet er spennende skulle vi gjerne sett det enda litt mer opplyst. Vi savner detaljer i bildet, kanskje spesielt fordi det er så mye sort i det. Disse detaljene kunne man hentet ut ved å bruke enda en lyskilde som peker på siden av hjullasteren.

Gå videre til neste side for enda flere blinkskudd fra forumbrukerne >>