Til hovedinnhold
FeatureHjelp, jeg må bruke Windows! Del 4

– Windows Phone er jo genialt

Apple-fantasten Øystein har fått seg en øyeåpner.

Øystein W. Høie

De siste tolv dagene har jeg vært lenket fast til Windows på skrivebordet. Etter noen fortvilte dager med demonene i Modern UI, har jeg endelig begynt å finne roen i Windows 8. Men det er ikke bare Macene mine som er byttet ut, også iPhonen min har fått sin erstatter.

Etter å ha vurdert Tek.nos mobilpark nøye, fikk jeg en Nokia Lumia 930 av mobilguruen vår Finn Jarle. Den tikker inn på en 12. plass på topplisten vår og skal være Microsofts foreløpige toppmodell, i alle fall i lommevennlig størrelse.

Så, hva synes jeg så langt?

Det er det indre som teller

Jeg skal ærlig innrømme at jeg har vært skeptisk. Det er kun noen uker siden jeg kjøpte en flunkende ny Apple iPhone 6, og kontrasten til Lumiaen jeg har fått utdelt kunne ikke vært større.

iPhone 6 er slank, glatt og elegant. Lumia 930 er firkantet, tjukk og har et utseende bare en mor kan elske. Fargevalget er gyselig - spygrønn bakside, med matchende spygrønt grensesnitt. Denne tjukkasen vinner nok ingen designpriser. Men av en eller annen grunn har jeg blitt bergtatt av den rare, lille klumpen.

For det første er maskinvaren i Lumia 930 suveren. I stedet for å kaste seg på slankebølgen, har Nokia satset på førsteklasses komponenter. Kameraet tar lekre bilder i alt slags lys. Forsterkeren spiller musikk så det runger i øregangene. Alt går kjapt og responsivt, og telefonen tar ikke den minste pustepause. At telefonen kan lades trådløst er mest en gimmick, men understreker bare at Nokia er langt mer opptatt av å dytte inn spennende funksjonalitet enn å jage millimetre.

Og selv om telefonen er svært kapabel, er det operativsystemet som er den virkelige perlen.

Et genialt operativsystem

Jeg har lite brukstid med Windows Phone, og var derfor bekymret for å måtte bruke dagesvis på å lære meg en ny plattform. Heldigvis skulle det raskt vise seg at bekymringene var helt ubegrunnet. Jeg var oppe og gå fra det sekundet jeg startet telefonen. Operativsystemet er jo bare fire år gammelt, og det er helt tydelig at Microsoft har fulgt med i timen og unngått konkurrentenes feilskjær.

Det første som møtte meg var startskjermen med fliser, som jeg synes er en genistrek. I stedet for de lekre, men informasjonsfattige ikonene til iOS, er det nå plass til masse nyttig informasjon. Kalenderflisen viser min neste avtale. Værflisen viser været og korttidsvarselet. Nyhetene tikker inn fra MSNs nyhetstjeneste.

Jeg har knapt begynt å utforske startskjermen, men den gir meg allerede ti ganger mer informasjon enn min iPhone.

Dette er en så selvfølgelig utnyttelse av Full HD-skjermene i nye mobiletelefoner at jeg ikke kan skjønne at Apple har latt den passere.

Android har kommet lengre enn Apple, men har sine egne problemer å streve med. Det virker som de asiatiske produsentenes ryggmargsrefleks for å løse ethvert grensesnittsproblem er å slenge på atter nye startskjermer, nedtrekksvinduer og rare løsninger. Alle prøver å finne opp hjulet på ny, og forvirringen har blitt så stor at de "rene" Nexus-telefonene selger i bøtter og spann.

Jeg synes Microsoft har funnet akkurat den rette balansen – i stedet for å slippe alle kokkene inn på kjøkkenet, har de trumfet gjennom ett, enhetlig grensesnitt som fungerer.

Nok av tilpasningsmuligheter

Selv om Microsoft har satt rammene, får jeg nok av frihet til å boltre meg og personliggjøre telefonen. Hver flis kan flyttes, krympes og forstørres etter hva jeg ønsker i fokus, og etter en kort ryddejobb sitter jeg nå igjen med en ganske så unik og personlig startskjerm. Det meste kan stilles på. Heldigvis også den spygrønne standardfargen.

Appene kan få full kontroll over startskjermen. Jeg har blant annet satt den til å vise været, epost og neste møte.

Det skal sies at appene ikke alltid utnytter mulighetene så godt som de kunne. Spotify-flisen viser av en eller annen grunn logoen sin 90 % av tiden og ikke albumet jeg hører på. Facebook insisterer på å bare vise profilbildet mitt. Men, i det store og hele, er dette den beste startskjermen jeg har opplevd på en mobiltelefon.

Jeg er også veldig fornøyd med utseendet til Windows Phone. Microsoft har funnet en lekker og tidsriktig design. Og mens de mørke og sterke fargene fra Metro ble slitsomme på en stor skjerm, føles de helt naturlig på mobiltelefonen. De mørke fargene har også en annen, mye viktigere funksjon: Å holde batteribruken nede. Jeg vet ikke hvor mye det spiller inn, men kan konstatere at Lumiaen har mye bedre batteritid enn noen iPhone jeg har eid. Den kan fint holde ut to dager av min vanlige bruk.

Måten du blar horisontalt mellom vinduer i Windows Phone kunne kanskje vært bedre. Du får en liten sniktitt av hva som ligger bak skjermen, men aner aldri hvor mange menyvinduer det er totalt før du har bladd deg til endes. Her ville det vel ikke kostet mye å få på plass noen små indikator-prikker i bunn. Men dette blir småpirk. Microsoft har gjort det aller, aller meste rett i Windows Phone.

Ikke bare bare å forlate Apples hage

De største irritasjonsmomentene ved å gå over til Windows har faktisk vist seg å komme fra Apple selv.

Jeg oppdaget for eksempel ved en tilfeldighet på fredag at iPaden min var full av uleste blå iMessage-meldinger fra venner og bekjente. Dagen hadde vært lang nok i kampen med Windows, og det ikke veldig på humøret å lese ukesgamle "Vi byr på middag"-meldinger.

Rent teknisk er forklaringen enkel: Halvparten av vennene mine eier iPhone, som automatisk sender meg iMessage-meldinger i stedet for SMS. Det er sikkert en hyggelig funksjon når du holder deg i Apple-hagen. Ikke live trivelig når de går rett i søpla.

Heldigvis ga universet meg en hjelpende hånd. Bare dager etter at jeg oppdaget mitt sosiale livs gravplass, annonserte Apple i går at de hadde lansert en løsning på problemet. Mens du før måtte avregistrere hver eneste iEnhet du eier og vente i dagesvis på at systemet skulle avregistrere deg, kunne jeg nå bare gå på Apple.com og avregistrere meg.

Å få ut iCloud-filene mine har også blitt mye lettere enn de klaustrofobiske løsningene Apple-brukere i 2013 måtte slite med. Nye iCloud Drive i Yosemite gjør at jeg får dem opp rett i Apples filutforsker, og kan dra dem rett over til harddisken. (Husk bare å holde inne alt-knappen for å kopiere, ikke slette).

Derfra er det bare å laste filene rett opp igjen på på OneDrive, Microsofts egen løsning. Her må jeg gi skryt for en hyggelig gratispakke på 15 GB lagring, der Apple har 5 GB. Ikke minst har jeg virkelig sansen for de gratis utgavene av Word, Excel og Powerpoint, som kjører silkeglatt i nettleseren, og er proppet med avansert formatering og funksjoner du kan se langt etter i mange andre skybaserte tjenester. Det er ingen tvil om at Microsoft er på lag med proffbrukerne.

Så, er jeg helfrelst? Nei.

One Drive er proppet i funksjoner, funker like bra på alle plattformer, og med 15 GB gratis lagring og 1000 GB for alle Office 365-eiere skulle det ikke stå på lagringskapasiteten.Foto: Øystein W. Høie

Men hvor er appene?

Teknologientusiasten som leser denne teksten har kanskje allerede bitt seg merke i det: Ja, jeg har utelatt å nevne noe veldig viktig - elefanten i rommet, om du vil. Og den møter du så snart du starter opp Windows Store. Mens Apples App Store og Google Play er som bugnende, grønne hager av spennende apper, minner Windows Store meg mest om en nedslitt, glemt bakgård.

Lyst å sende snapchat-meldinger? Sorry, du må klare deg med den halvferdige klonen Snaptastic. Synes du nettleseren er dårlig? Chrome, Safari og Firefox kan du se langt etter. Den eneste kjente nettleseren jeg har klart å finne er Opera Mini - og den er attpåtil i beta. Ikke engang Facebook har laget en app for Windows Phone. Microsoft har måttet krype til korset og lage klienten selv. Dermed blir den både treg og dømt til alltid å ligge ett hakk bak originalen.

Firefox? Det har vi ikke hørt om.Foto: Øystein W. Høie

Joda, du kan laste ned en del gode apper – Spotify, Evernote og mye annet. Til og med noen norske som Ruter, Matprat og Nordea. Men det er allikevel ingen tvil om at Windows Phone målt i app-utvalg er lysår bak konkurrentene.

Her kan du sjekke appene som finnes for Windows Phone selv

På mange måter skjønner jeg app-utviklerne. Det er tungt nok å måtte vedlikeholde to versjoner av alle apper, om du ikke skal få en tredje plattform å tenke på. Det samme virker å være konsensus hos nettutviklerne, som stilltiende har utelatt å teste nettsidene sine i mobile Internet Explorer.

Flere nettsteder får artiklene sine sagd i to så de er umulig å lese. På VGs tegneserier blir stripene enten vist i minimal oppløsning eller kappet i topp og bunn. Selv våre egne sider, Tek.no, har mange rare visningsfeil. Når jeg konfronterer utviklingsavdelingen med det slette synet, drar de frem statistikken: Windows Phone utgjør fattige 0,7 % av besøkene til nettsiden vår.

Situasjonen er ikke stort bedre i utlandet. Microsoft har klart å passere den magiske 10-prosentgrensen i Storbritannia, men jevnt over ligger de på kun 2,5 % ifølge mobiltall fra IDC. Selv i sitt eget hjemmemarked, USA, har ikke troppene fra Redmond klart å karre til seg mer enn lusne 3,9 % av markedet, ifølge tall over markedsandelene på mobil fra Kantar Worldpanel.

Microsoft er vant til å være den store bølla i skolegården, men i mobilverdenen er de knapt en lilleputt. Og i dette gamet er størrelse alt. I desperasjon har Microsoft måttet ty til å kjøpe seg venner: Ifølge Bloomberg skal de ha betalt noen selskaper over en halv millioner kroner for å lage apper for Windows Phone.

Jeg skjønner app-utviklernes skepsis godt. Ingen har råd til å drive veldedighet i denne bransjen. Men ved å følge sine egne snevre interesser, er de i ferd med å kvele en nysatsning som virkelig kunne fått fart på utviklingen av smarttelefonen. Google og Apple trenger en utfordrer, noen som kan luve truende over dem, og lokke kundene med et alternativ. Et duopol der Apple forsyner seg med de rikeste kundene, og Google stikker av med resten, er ingen tjent med.

Kameraet i Lumia 930 er svært bra.Foto: Øystein W. Høie

Et tøft valg

Jeg har veldig lyst til å trykke Lumia 930 til brystet. Den er kanskje ikke den vakreste mobiltelefonen verden har sett, men i ekteskapet skal jo utseendet være det første du slutter å tenke på. Og til hverdags, der gir Lumia meg mye av det jeg har savnet i iPhone: En helt unik startskjerm, god batteritid og lav nok pris til at jeg kan skifte den ut hvert år om jeg vil.

Jeg liker Windows Phone, og jeg liker det at Microsoft tør å tenke nytt. Samtidig er det vanskelig å sentrere livet mitt rundt et operativsystem som ikke engang har nettbanken min. Som serverer meg dårlige kloner av apper, og halvtygde nettsider. Og som er så lavt på verdens prioriteringsliste at det må kjøpe sine venner.

Windows Phone har potensialet til å bli noe stort, men akkurat nå er det bare en liten frosk i dammen. En frosk som vil kreve mye godvilje og tålmodighet.

Jeg vet ikke om jeg orker bryet.

Jeg bare håper noen andre gjør det.

Les hele kavalkaden

DEL 1: – Hjelp, jeg må bruke Windows!
DEL 2: Se hva Øystein synes etter tre dager med Windows 8.1
DEL 3: Lesernes beste råd til en Windows-bruker som må bruke Mac
DEL 4: – Windows Phone er jo genialt
DEL 5: To uker med Windows Phone – er Øystein like frelst nå?
DEL 6: iMacen min spiser denne maskinen til frokost
DEL 7: Vil Øystein velge Windows eller Mac?

Har jeg misset noe? Er det noen geniale Windows-apper jeg burde prøve ut? Jeg blir veldig glad om du deler dine beste tips i kommentarfeltet eller sender meg en epost.

annonse